Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

"E greu să denunţi Tratatul cu Ucraina"

Politic - Ramona Leşeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Preşedintele Traian Băsescu, prezent ieri la o dezbatere organizată de Fundaţia Konrad Adenauer, a declarat că România încearcă să corecteze Tratatul cu Ucraina, prin mecanisme bilaterale, pentru că o renegociere a documentului ar presupune denunţarea în prealabil a acestuia. Întrebat dacă doreşte renegocierea Tratatului cu Ucraina, în 2012, când se poate face acest lucru, dat fiind faptul că a declarat săptămâna trecută că unele prevederi din do+cument au fost acceptate mult prea uşor, Traian Băsescu a spus că "e dificil să denunţi Tratatul cu Ucraina, pentru că nu se ştie cât durează negocierea unui tratat cu Ucraina". Preşedintele a menţionat că are un dialog intens cu preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, explicând că în acest context "Ucraina este mult mai stabilă decât se crede sau decât avem impresia", informează Mediafax. Băsescu a mai spus că o pârghie în relaţia cu Ucraina o reprezintă instituţiile internaţionale, menţionând procesul dintre România şi Ucraina aflat pe rol la Curtea de Justiţie de la Haga în legătură cu delimitarea platoului continental. Şeful statului a precizat că România aşteaptă de la această instanţă o soluţie în cursul acestui an sau la începutul anului viitor şi a explicat că România nu va renunţa la acest proces."Poate că un alt preşedinte ar spune să renunţăm la acest proces. Eu nu o voi face", a spus acesta.

"Tratatul privind frontiera româno-moldovenească nu reprezintă o prioritate"

Preşedintele Băsescu a mai spus  că un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate şi că România nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu această ţară. Întrebat cum comen-tează declaraţiile recente ale oficialilor de la Chişinău referitoare la semnarea unui tratat între România şi Republica Moldova, Traian Băsescu a răspuns: "Nu-i o prioritate. Noi am recunoscut imediat după destrămarea fostei Uniuni Sovietice fostele frontiere. Nu vedem de ce ne trebuie un tratat care să vizeze frontiera de stat româno-moldovenească". Traian Băsescu a amintit că Republica Moldova se declară stat independent, stat care a lipsit România de pârghia prin care să ajute această ţară să se apropie de NATO. Republica Moldova con-diţionează semnarea unui acord bilateral privind micul trafic la frontieră, care să permită moldovenilor din apropierea graniţei româneşti să intre în România fără viză, de încheierea unui tratat de frontieră, a relatat vineri Deutsche Welle în pa-gina electronică.

"Niciodată Moscova nu va stabili cine intră sau nu în NATO"

Preşedintele Băsescu a comentat, răspunzând unei întrebări adresate de secretarul executiv al PDL Elena Udrea, prezentă la dezbatere, că "niciodată Moscova nu va stabili cine intră şi cine nu intră în NATO". Şeful statului a explicat că poziţia statelor NATO faţă de Rusia trebuie să fie comună şi că nu trebuie transferate în această relaţie diferitele poziţii susţinute în relaţiile bilaterale cu Moscova. Pe de altă parte, el a spus că este clar că fostele state comuniste devenite membre NATO sunt mai reticente în relaţia cu Rusia decât statele vechi membre ale organizaţiei. În opinia sa, această situaţie se poate descrie "prin două cuvinte: încă lipsă de încredere".
"Dacă în relaţia cu Federaţia Rusă este o problemă, este legată de faptul că statele foste comuniste sunt reticente, dată fiind nu doar istoria ultimilor 50 de ani, ci şi istoria de secole. Nu pot spune în ce măsură lipsa de încredere este justificată, personal cred că nu, dar vedem lipsă de încredere şi din partea Federaţiei Ruse şi atunci soluţia este transparenţa, partene-riatul solid bazat pe transparenţă", a explicat Băsescu.
În relaţia cu Rusia "trebuie să ieşim din ceea ce istoria a lăsat în minţile noastre, pe bună dreptate, teamă, îngrijorare. Rusia trebuie să înţeleagă că nu are un adversar în NATO, iar statele noi membre în NATO să înţeleagă că niciodată nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat în relaţia cu Rusia", a mai afirmat el.
Şeful statului a ţinut să precizeze şi faptul că România nu are "nicio urmă de ostilitate" faţă de Rusia prin susţinerea evoluţiei spre NATO a Ucrainei şi a Georgiei. El a spus că România a susţinut şi susţine apropierea Georgiei şi Ucrainei de NATO din motive care ţin de interesul naţional, legat de securizarea frontierelor de nord-est.
Şeful statului a făcut aceste declaraţii la o conferinţă organizată de Fundaţia Konrad Adenauer refe-ritoare la securitatea României în contextul concluziilor summit-ului NATO de la Bucureşti.
Preşedintele Băsescu a declarat la finele lunii martie, la TVR, că "mai devreme sau mai târziu va trebui să discutăm cinstit şi condiţiile în care politicieni români au semnat Tratatul cu Ucraina", precizând că "anumite zone" din document ar fi trebuit negociate altfel. Referindu-se la faptul că României i s-a cerut, în 1996, când s-a pus problema intrării în NATO, să îşi rezolve problemele cu vecinii, Băsescu a spus că, la acel moment, Bucureştiul a exagerat în relaţia cu Ucraina. Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a comentat atunci că acuzaţiile pe care Traian Băsescu le-a lansat, privind trădarea interesului naţional de către fostul preşedinte Emil Constantinescu şi social-democratul Adrian Severin, arată o foarte mare ipocrizie, deoarece acesta a fost de acord, în calitate de ministru şi de de-putat, cu semnarea Tratatului cu Ucraina. La rândul său, fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat că Traian Băsescu a prejudiciat grav interesele naţionale ale României prin declaraţiile cu privire la Tratatul cu Ucraina şi a arătat că, în 2006, ca şef al statului, acesta putea provoca renegocierea documentului, dar, prin acordul tacit, l-a reînnoit.

 
 • Currently 3.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.3 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Cu ocazia zilei mele, urez Aviației Române și F ...
  Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: