Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Ancheta privind abuzurile retailerilor a început

Politic

Data adaugarii: 2008-04-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Comisia pentru politică economică din Camera Deputaţilor a început ieri primele audieri în cadrul anchetei privind acuzaţiile de concurenţă neloială şi practică monopolistă a supermarketurilor, urmând să fie audiaţi reprezentanţii producătorilor de alimente şi mărfuri nealimentare. Ancheta a fost iniţiată după ce patronatele şi sindicatele din industria alimentară au acuzat marile lanţuri de retail de abuz de putere, solicitând autorităţilor să analizeze poziţia dominantă de care magazinele ar profita pentru a forţa negocierile cu furnizorii.
Principalele acuzaţii pe care patronatele şi sindicatele din industria alimentară le aduc retailerilor sunt impunerea unor taxe ascunse, care duc la creşterea artificială a preţurilor, negocierea unor clauze dezavantajoase pentru furnizori şi extinderea agresivă, inclusiv în centrele oraşelor, informează Mediafax.
Producătorii susţin că supermarketurile şi hipermarketurile impun taxe de nivel ridicat, care ar trebui făcute publice, astfel încât consumatorii să cunoască preţurile "reale" ale alimentelor; astfel de taxe sunt cele pentru înscrierea pe lista de furnizori, promovarea produselor, acordarea de discounturi anticipate, compensaţii atunci când profiturile la vânzare au fost mai mici decât cele furnizate, plăţi pentru acoperirea produselor pierdute, contribuţii pentru amenajarea şi deschiderea de noi magazine.
O altă practică reclamată de sindicate şi patronate este impunerea unor clauze contractuale care nu reprezintă voinţa ambelor părţi şi care avantajează retailerii.
Astfel, unii producători se angajează să nu vândă în alte magazine la un preţ mai redus decât cel din supermarketul cu care au semnat contractul.
Guvernul a aprobat la sfârşitul lunii martie înfiinţarea unui grup de lucru, format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Finanţelor şi ai Ministerului pentru IMM, care să elaboreze Codul.
Reprezentanţii retailerilor au refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de producători, dar Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţine că elaborarea unui Cod de Bune Practici ar optimiza activitatea şi ar echilibra relaţiile dintre retaileri şi furnizori, fără însă a îngrădi libertatea de negociere. AMRCR are 16 membri, printre care Altex, Billa, Bricostore, Carrefour, România Hypermarche (Cora), Diverta, DoMo, Flamingo, La Fourmi, Delhaize (Mega Image), Mobexpert, Praktiker, Selgros. Totodată, Metro şi real, şi-au manifestat intenţia de a adera la organizaţie.
Formele moderne de comerţ, hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele de discount, au reprezentat anul trecut principalele locuri de cumpărături pentru 55% dintre români, piaţa locală având cel mai rapid avans din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte ponderea acestor formate, potrivit studiului "Shopping Monitor Central & Eastern Europe 2008" realizat în 11 ţări de firmele de cercetare GfK şi Incoma.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: