Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

„Portal bilingv“ pentru oamenii de afaceri din Romania si Ungaria

Ministerul Informatiilor de la Budapesta si UDMR au semnat un acord de colaborare

Politic - GHEORGHE GIURGIU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2003-05-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

La Casa Bernady din Targu Mures, Marko Bela, presedintele UDMR s-a intalnit, ieri, cu ministrul ungur al comunicatiilor si informatiilor, Kovacs Kalman in cadrul careia a fost semnat un Acord de colaborare in domeniul informatiilor (a tehnologiei comunicatiilor), intre Minsterul Comunicatiilor din Ungaria si UDMR, pe care Marko Bela l-a apreciat ca unul „fara precedent“, fiind primul incheiat direct de un minister din Ungaria cu reprezentantii comunitatii maghiare din Romania. Dupa semnarea „acordului“ - un document in 14 puncte -, Marko Bela a subliniat „importanta si interesul special al perioadei in care ne aflam pentru dezvoltarea sistemului informational, atat in Romania, cat si in Ungaria - in perspectiva integrarii celor doua tari in UE. De aceea - a spus liderul Uniunii - ne bucuram ca, prin acest document, Guvernul Ungariei acorda sprijin tinerei generatii, spre binele comunitatii maghiare, ca, de altfel, a intregii societati romanesti“.
Acordul - aprecia la randul sau Kovacs Kalman, ministrul ungar al comunicatiilor - va oferi in acest domeniu o „sursa“ in plus maghiarilor din Romania, reflectand preocuparea Guvernului Ungariei pentru sprijinirea comunitatilor maghiare din statele vecine, subliniind ca, in cazul Romaniei, este notabil si faptul ca s-a ajuns la un consens cu ministrul roman de resort, Dan Nica, privind atragerea UDMR in colaborarea dintre Romania si Ungaria in domeniul tehnologiei comunicarii si informatiilor.
Acordul incheiat cu UDMR a fost apreciat drept unul „normal“ - de catre demnitarul ungur -, cata vreme, a spus el, un asemenea „acord“ a fost semnat, recent, si cu comunitatea romanilor din Ungaria, ambele acorduri - cu UDMR si comunitatea romanilor - constituind „punti“ de legatura intre cele doua tari. Pentru consolidarea acestor „punti“, ministrul Kovacs a vorbit si despre infiintarea unui „portal biling“, pentru oamenii de afaceri din Ungaria si Romania (in special din IMM-uri) - in tentativa aflarii informatiei de ultima ora - in care UDMR ar putea fi partener atat pentru partea romana, cat si pentru cea ungara. Ministrul ungur si-a exprimat convingerea ca partenerii romani vor sprijini extinderea „invatamantului informatic“ in limba maghiara - prin infiintarea, de catre partea maghiara de „cluburi“ si „organizatii“, una privind „stiinta informaticii“ fiind deja infiintata la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj. O alta organizatie avuta in vedere este „Neuiman“ - pentru cei cu pregatire universitara - si, mai ales, cea numita „Juli-net“, care va include in prima etapa 300 de scoli maghiare care vor putea primi prin Internet din Ungaria toate materialele necesare predarii unor obiecte de studiu. Suma alocata in 2003 pentru „Juli-net“, de catre guvernul maghiar, insumeaza 8,5 miliarde forinti, iar bugetul total alocat „informaticii“ 110 miliarde de forinti. Intrebat daca in urma perfectionarii extinderii invatamantului informational tinerii maghiari din Ardeal nu ar fi tentati sa plece in alte tari europene, care platesc mai bine - lucru de care s-a plans, nu o data UDMR -, Marko Bela a spus: „O generatie de tineri fara posibilitati de a se dezvolta, este mai tentata sa plece «in afara», decat alta bine pregatita si careia, intr-o Romanie membra a UE, i se va deschide oportunitati care pana acum nu le-a avut“
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Auto