Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Politic

Adrian Nastase:

„Romanii considera integrarea in UE singura garantie pentru suveranitatea democratica“

Politic - ADRIAN DRAGUT
(citeste alte articole de acelasi autor »)„Romanii considera integrarea in UE singura garantie pentru suveranitatea democratica“

Data adaugarii: 2003-05-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

„Romanii considera integrarea in Uniunea Europeana singura garantie pentru suveranitatea democratica si adevarata garantie pentru asigurarea prosperitatii si securitatii. Am convingerea ca Romania va fi cu atat mai respectata si mai sigura de identitatea sa europeana cu cat va iesi din umbra maruntelor compromisuri si a impacarii modeste cu soarta“, a afirmat ieri premierul Nastase.
El a remarcat ca in Romania, procentul de euro-optimisti este cel mai mare dintre statele candidate, insa a atentionat ca este firesc totodata ca cetatenii tarii sa fie si „euro-realisti“. Primul ministru a apreciat ca a fi cetatean al Europei Unite presupune evitarea anonimatului, fie el national, etnic, cultural sau religios. „Ne propunem sa avem un aport semnificativ la formularea si aplicarea politicilor externe si de securitate comuna. Suntem preocupati de concretizarea pana la momentul aderarii noastre la UE a modalitatilor de asociere a Romaniei la procesul de formulare a politicilor comune ale UE“, a evidentiat premierul Nastase.
La randul sau, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a afirmat ca cea mai mare realizare a Uniunii Europene, de la infiintarea sa pana in prezent este stabilitatea pe continent, iar constitutia europeana care urmeaza sa fie adoptata si introducerea monedei unice sunt cele mai importante decizii luate de statele membre UE. Scheele a mai spus ca procesul de extindere nu va fi incheiat pana cand Romania si Bulgaria nu se vor integra in Uniune, lucru ce depinde in primul rand de hotararea, abilitatile si viteza cu care Romania se va pregati pentru integrare pana in 2007.
Premierul Adrian Nastase a lansat ieri „Forumul Civic pentru Integrare Europeana“, un parteneriat intre societatea civila, pe de o parte, guvern si parlament, pe de ala parte, prin care va fi creat un cadru permanent, dinamic si deschis pentru dialogul democratic si interactiv pe tema aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Forumul, care va functiona in perioada iunie 2003 - decembrie 2006, va fi condus de un consiliu director format din 11 membri alesi in cadrul Adunarii de Constituire, ce vor reprezenta societatea civila, parlamentul (cate un parlamentar din partea PSD, PRM, PD, PNL si UDMR) si guvernul.
Conducerea executiva va fi asigurata de un presedinte care va fi de fapt ministrul Integrarii Europene si doi vicepresedinti, unul din randul societatii civile, iar unul din partea parlamentului. Conform initiatorilor, necesitatea infiintarii acestui forum rezida din faptul ca societatea romaneasca sprijina in mare masura integrarea Romaniei in structurile europene, iar dezbaterea din mediul politic trebuie sa patrunda si in spatiul politic romanesc. Cadrul de dezbatere va cuprinde organizatii neguvernamentale, sindicate, asociatii neprofesionale, universitati si licee, asociatii ale oamenilor de afaceri. Rezultatul acestor dezbateri ar putea fi incluse, acolo unde este cazul, in documentele de pozitie si alte documente care vor fi elaborate pe parcursul negocierii capitolelor in procesul de aderare.
Anuntul lansarii acestui forum, ca si a programului guvernamental „Romania - o vara europeana“, a fost facut de catre seful guvernului cu ocazia participarii la reuniunea desfasurata la „Casa Titulescu“ dedicata „Zilei Europei“. La reuniunea organizata de Fundatia Europeana „Titulescu“, cu ocazia Zilei Europei, au mai participat ambasadorul Greciei la Bucuresti, Dora Grossomanitou, precum si ministrii culturii, comunicatiilor si integrarii europene. Cu aceasta ocazie a fost organizata si o expozitie filatelica avand tema: „Romania si Europa“, in care Posta Romana a pus in circulatie emisiunea „Europa“.
Tinerii romani ar putea beneficia de abonamente pentru calatorii in Europa
Programul „Romania - o vara europeana“ a fost initiat avandu-se in vedere optiunea pro-UE a opiniei publice si faptul ca integrarea europeana este din ce in ce mai mult o problema interna, a aratat Adrian Nastase.
El a mentionat ca programul este axat pe cateva directii: copii - campanie pentru generatia UE, sanatate - infiintarea unor structuri de control al calitatii serviciilor medicale, transport - trenuri si facilitati, pensionari - reactivarea sistemelor de ingrijire pentru pensionari, somaj - burse de locuri de munca sezoniere.
„Sunt multe modele care ne pot ajuta sa realizam integrarea europeana, nu doar la nivelul institutiilor centrale ale statului, dar sa punem un mai mare accent pe dimensiunea locala, in ceea ce priveste administratia, programele de infratiri, de cooperare la nivelul comunitatilor, dar si acele proiecte care de-a lungul anilor, in Europa Occidentala au insemnat o posibilitate pentru tinerii din aceste tari de a cunoaste spatiul european. Acele abonamente de vara, timp de o luna, prin care tinerii puteau calatori prin spatiul european pentru a cunoaste valorile europene, vom incerca sa le reactivam pentru a da o sansa tinerilor din Romania, care vor trai in curand intr-un spatiu european omogen“, a subliniat seful guvernului
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Auto