Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Procurorii atacă dosarul „Vineri 13” de la SIF1

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-12-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


DIICOT a realizat ieri zeci de percheziţii şi audieri într-un dosar care vizează o 
„grupare infracţională organizată” la SIF1
În caz ar fi vorba despre delapidare din 
patrimoniul societăţii prin intermediul unor societăţi offshore şi un caz de manipulare de piaţă documentat de ASF încă de la sfârşitul anului trecut


Ghinon! Tranzacţii bursiere rea­lizate vineri, 13 septembrie 2013, cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi documentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ca fiind manipulare de piaţă par a fi un punct solid de plecare pentru o anchetă derulată de instituţiile specializate în combaterea crimei organizate. Procurorii acuză conducerea SIF1 de a se fi constituit într-un grup infracţional organizat vizând ob­ţinerea de sume de bani din patrimoniul acestei societăţi de investiţii financiare şi SIF Muntenia (SIF4), prin delapidarea acestora.
Fondurile erau sustrase prin intermediul unor societăţi nerezidente (offshore) controlate de către membrii grupului direct sau prin persoane interpuse, afirmă un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infrac­ţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) postat ieri dimineaţă pe portalul instituţiei.
Acţiunile SIF1 şi SIF4 au fost ieri suspendate de la tranzacţionare după notificarea ASF. Vicepre­şedi­n­tele Autorităţii, Mircea Ursache, a declarat pentru Curierul Naţional că instituţia pe care o reprezintă a sesizat încă de la sfârşitul anului trecut procurorii privind cazul mani­pulărilor de piaţă, dar nu poate să ştie ce conţine partea de dosar privind delapidările.
„Nu mă aşteptam la asemenea lucruri. Surpriza - trebuie să recunosc – e neplăcută”, ne-a declarat Ioan Cuzman cel care s-a aflat la condu­cerea SIF Banat-Crişana timp de 18 ani şi jumătate înainte de a se retrage acum doi ani. Succesorul său, Dragoş Bîlteanu, este suspect în ancheta iniţiată de procurori şi în cadrul căreia a fost chemat ieri la audieri şi Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia, societatea de administrare a SIF4.
31 de percheziţii domiciliare şi 25 de audieri de persoane la Bucureşti, Arad şi pe raza judeţului Ilfov. Acesta este bilanţul raportat ieri de procurorii DIICOT care împreună cu ofiţerii de Poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate de­rulează o anchetă la SIF Banat- Crişana. Instituţiile spun că au „suspiciunea rezonabilă” că în perioada 2012-2014 un grup infracţional organizat şi-a consolidat poziţia în interiorul societăţii prin deţineri directe şi indirecte peste limita impusă de legea pieţei de capital urmărind apoi obţinerea de sume de bani din pa­trimoniul SIF1 prin delapidarea acestora.
Reprezentanţii grupului şi-au însuşit fonduri ce au fost transfe­rate ulterior prin intermediul mai multor societăţi nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei acestora, spune DIICOT în comunicarea publică. „În acest scop aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurân­du-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, mai afirmă documentul citat.

Întâi cu „mascaţii” şi apoi cu Salvarea

O ambulanţă a sosit ieri la se­diul DIICOT. Aceasta a fost che­ma­tă pentru Gheorghe Bîlteanu, tatăl preşedintelui SIF Banat-Crişana Dragoş Bîlteanu, anchetat şi el în caz. Acesta ar fi acuzat probleme cu tensiunea, transmite B1 TV.
„Ce pare a fi la suprafaţă nu e bine”, a comentat pentru Curierul Naţional Ioan Cuzman, fostul preşedinte al SIF1 care a precizat că nu ştie nimic în plus despre caz decât ceea ce a obţinut prin mijloacele de informare pu­blică. El spune că nu vrea să se hazardeze să facă noi comentarii fără acoperire, dar că bănuieşte că ceva s-a întâmplat din moment ce procurorii au demarat o asemenea acţiune.
Atât SIF Banat-Crişana cât şi SIF Muntenia au informat ieri investitorii prin intermediul portalului Bursei că echipe ale DIICOT s-au prezentat ieri la sediile celor două societăţi unde au solicitat informaţii şi au preluat documente în cadrul unei operaţiuni mai ample. „Mascaţii” au vizitat şi sediul casei de brokeraj care a intermediat transferuri din septembrie 2013, Swiss Capital.

Cazul manipulărilor de piaţă, documentate de ASF încă de la sfârşitul anului trecut

Tranzacţii bursiere cu acţiuni SIF1 de la jumătatea lunii septembrie ar fi aprins semnale de alarmă la supravegherea organismului de resort pentru piaţa de capital punând în lumina reflectoarelor activităţile structurii despre care procurorii spun că are o componentă infracţională. Comunicatul menţionează transferuri din zilele de 12-13 septembrie 2013 şi 16 septembrie 2013 care ar reprezenta manipulări de piaţă.
În mod particular, conform datelor bursiere remise de BVB publicaţiei noastre, în ziua de vineri, 13 septembrie 2013, rulajele pe acest emitent au consemnat un record al ultimilor patru ani, volumul ridicându-se la 4.294.000 acţiuni, schimburile antrenând şi un salt al preţului de 12,42%, cotaţie neconfirmată de activitatea de tranzacţionare ulterioară şi interpretată de ASF ca semnal fals către piaţă.
Vicepreşedintele Autorităţii Mircea Ursache ne-a declarat că sesizarea instituţiei pe care o reprezintă către DIICOT s-a rea­lizat încă de la sfârşitul anului trecut. Potrivit acestuia, transferurile respective au fost identificate de supravegherea în timp real a ASF, fără a fi făcute la sesizarea unor persoane din piaţă. 
Ursache ne-a mai spus că Autoritatea are atribuţii numai în identificarea şi documentarea operaţiunilor de piaţă, iar de aici treaba instituţiei s-a încheiat, din acest moment al anchetei DIICOT fiind singurul organism abilitat să efectueze cercetarea penală. 

Amintiri cu obligaţiunile Romenergo

În ceea ce priveşte cazul de delapidări invocate în comunica­tul procurorilor, ASF nu are cunoştinţă despre acestea. Vicepreşedintele Autorităţii spune că ar putea fi vorba de cumpărarea de către SIF Banat-Crişana a obli­gaţiunilor Romenergo, însă aici supraveghetorii nu se puteau amesteca în politica investiţională a SIF1, fiind de competenţa organelor de anchetă penală să documenteze un eventual caracter ilicit al tranzacţiei.
SIF Banat-Crişana a subscris în iunie 2013 obligaţiuni emise de grupul Romenergo, deţinut de Bîlteanu, în valoare de 26,95 mil. lei, la o dobândă de 8%, un eveniment de piaţă ce a creat la vremea respectivă rumoare printre investitori. Oportunitatea acestui plasament, precum şi achiziţia firmei hoteliere Azuga Turism, controlată până atunci tot de grupul Romenergo au fost contestate la acel moment de Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) care a cerut ASF ve­rificarea respectivelor tranzacţii.
Un raport de audit întocmit de KPMG a validat ca normale respectivele operaţiuni de piaţă. „Nimic nu ne-a atras atenţia în sensul de a ne face să credem că societatea nu a urmat, în toate aspectele semnificative, paşii procedurali prevăzuţi în politicile interne şi nu a comparat, în toate aspectele semnificative, tranzacţia raportată cu alte variante alternative de plasament de tipul depozitelor bancare, a obligaţiunilor municipale şi corporative existente în portofoliul societăţii la data de 10 iunie şi a emisiunilor publice de titluri de stat şi obligaţiuni corporative anunţate sau în desfăşurare în acea perioadă, ca politică de stabilire a preţului", spunea raportul KPMG din noiembrie 2013.

„Nu sunt bucuros deloc”

Cuzman ne-a spus că, perso­nal, nu a intuit cu nimic faptul că noua conducere a SIF1 ar fi urmat să realizeze lucruri de gravitatea celor avansate de procurori. El spune că decizia de retragere de la conducerea societăţii în urmă cu doi ani i-a aparţinut şi că un asemenea plan avea încă din anul 2009. În opinia sa, situaţia la care s-ar fi ajuns conform anchetei penale, ar fi un rezultat al majorării pragurilor la SIF-uri şi a unor reglementări mai puţin ri­guroase în ceea ce priveşte acţiunea concertată din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
„O poveste negativă de acest gen nu cred că va rămâne fără impact”, ne-a spus Cuzman subliniind însă că nu se poate ştii ce traiectorie va avea cotaţia în piaţă la reluarea la tranzacţionare. „Îmi pare foarte rău că s-a ajuns la situaţia asta. Nu sunt bucuros deloc”, a mai spus fostul şef al SIF1.

În numele tatălui, al fiului şi al societăţilor din Cipru, Amin!

O altă retragere notabilă din conducerea SIF Banat-Crişana am consemnat recent, însă, nu putem documenta în ce măsură aceasta a fost una în prefigurarea operaţiunilor derulate ieri de organismele de combatere a crimei organizate. Conform unui comunicat al SIF1 postat pe portalul Bursei, vineri, 5 decembrie a.c., Consiliul de Administraţie al societăţii de investiţii financiare s-a întrunit luând act de demisia lui Ali H. Lakis din funcţia de administrator al societăţii. Acesta este fiul lui El Najib Lakis, persoană cunoscută prin relaţiile de afaceri cu grupul Romenergo ca fiind apropiată lui Bîlteanu. Familia libaneză derulează în România o serie de afaceri prin intermediul unor firme offshore din Cipru, în special legate de Portul Constanţa şi comerţul cu cereale.
Procurorii DIICOT documentează cazul de delapidare de la SIF1 de către structura care îl are în centru pe Bîlteanu tot prin intermediul unor societăţi înregistrate în Cipru, transmite B1 TV. Conform unor date centralizate de ASF încă din martie a.c. şi redirecţionate către Curierul Naţio­nal firmele offshore Gardner Li­mi­ted şi Smalling Limited ajunseseră la deţineri de 3,21% şi, respectiv 3,94% la SIF Banat-Crişana.
 
 • Currently 4.94/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 18 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Anonim:
  Nenicule acum ești surprins nu ? Dar Azuga sa achiziționat în februarie 2013 când mata erai vicepreședintele Consiliului de Administrație ........... La DIICOT și cu tine nenică că ți-ai pus semnătura probabil ........ Nu-l apăr deloc pe Bîlteanu - dimpotrivă - dar să nu vină unul la fel de ”negru ” și să se dea rotund și .........surprins !
  2014-12-09, 15:28:31 (adresa: 213.233.92.*)
 2. de Anonim:
  Nenicule acum ești surprins nu ? Dar Azuga sa achiziționat în februarie 2013 când mata erai vicepreședintele Consiliului de Administrație ........... La DIICOT și cu tine nenică că ți-ai pus semnătura probabil ........ Nu-l apăr deloc pe Bîlteanu - dimpotrivă - dar să nu vină unul la fel de ”negru ” și să se dea rotund și .........surprins !
  2014-12-09, 15:52:33 (adresa: 213.233.92.*)
 3. de Anonim:
  Ai perfecta dreptate , dl. Cuzman era membru in Consiliul de administratie cand s-a facut tranzactia cu Azuga Turism. Abia peste o luna , in aprilie 2013 ,la AGA, dl. Cuzman a fost debarcat din conducerea SIF1. Mare tupeu sa cumperi hotelul Azuga Turism prin intermediari in 2013 si dupa nici un an de zile sa-l bagi in conservare. Adica e clar ca activul nu prea are nici o valoare de business. Este o tranzactie facuta cu rea-credinta si cred ca s-ar putea obtine in instanta anularea ei.
  2014-12-09, 17:40:23 (adresa: 79.118.5.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi