Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (24) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Piata bursiera

Investitorii au suprasubscris de 12,5 ori oferta de acţiuni a Fondului Proprietatea

Piata bursieraData adaugarii: 2014-12-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Investitorii au plasat ordine de subscriere pentru acţiuni reprezentând 81,3% din numărul total de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) în oferta derulată de FP pentru răscumpărarea a 6% din capital, care a fost astfel suprasubscrisă de 12,5 ori.
Până la sfârşitul şedinţei de marţi a bursei, ultima zi a ofertei, au fost înregistrate ordine de vânzare pentru 10,109 miliarde de acţiuni Fondul Proprietatea, de 13,5 mai mult comparativ cu cât vrea compania să răscumpere.
Metoda de alocare este pro-rata, la un indice de 0,0742, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de acţiuni subscrise un investitor poate vinde Fondului 7,42 titluri.
Numărul total de acţiuni Fondul Proprietatea este de 12,437 miliarde, în timp ce numărul de titluri disponibile pentru subscrierea a fost mai mic, de 11,78 miliarde. Raportat la numărul de acţiuni disponibile pentru subscriere - numărul total fără acţiunile aflate în proprietatea FP - rata de participare a fost de aproape 86%.
Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, fondul american de hedging Elliott Associates, a subscris în ofertă întregul pachet de acţiuni pe care le deţine.
Astfel, în cadrul ofertei au fost subscrise două pachete mari de acţiuni, de câte 1,043 miliarde de titluri, reprezentând fiecare peste 8% din capitalul Fondului şi cumulat 16,78%, participaţia pe care o deţine Elliott Associates.
Următoarele ordine de vânzare după mărime au fost pentru 441 milioane de acţiuni, reprezentând 3,54% din capitalul Fondului, şi pentru 278 milioane de acţiuni, 2,23% din companie.
"Închiderea ofertei poate avea un uşor efect negativ pentru acţiunile Fondul Proprietatea. Preţul nu va avea, însă, de suferit mult. Se aşteaptă în piaţă şi următorul program de răscumpărare de titluri proprii, al cincilea", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.
Acţiunile Fondul Proprietatea au închis marţi în scădere cu 0,7%, în declin pentru a treia şedinţă consecutiv, după ce ASF a respins miercuri proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzacţionat la bursă în România pe o piaţă dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes, mecanism pe care FP intenţiona să-l folosească pentru a intra pe piaţa de la Londra.

Stiri similare:

» Grindeanu la întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Proprietatea: Ne preocupă îmbunătățirea managementului companiilor cu capital de stat
» BVB: Investitorii au tranzacţionat în martie acţiuni de 748,4 mil. lei
» Grupul Medlife, unul dintre principalii furnizori private de servicii medicale din Romania, intentioneaza listarea la Bursa de Valori Bucuresti

Acţionarii Fondului au aprobat în noiembrie cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de maxim 227,57 milioane de acţiuni.
Fondul Proprietatea a anunţat pe 28 octombrie, după închiderea bursei, că plăteşte în oferta publică de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni un preţ de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotaţia de închidere din ziua anunţului, de 0,9350 lei/unitate, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).
Oferta publică s-a derulat între 3 noiembrie şi 2 decembrie şi face parte din cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, început la 1 octombrie. Programul poate fi desfăşurat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.
În urmă cu un an, Fondul Proprietatea a cumpărat prin ofertă publică 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare faţă de cotaţia din piaţă la momentul anunţării ofertei. Acţionarii au plasat ordine de subscriere pentru pachete reprezentând cumulat 76,34% din acţiunile Fondului Proprietatea la acel moment şi 81% din acţiunile disponibile, astfel că rata de suprasubscriere s-a situat la 17,5, iar cea de alocare la 5,7%.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.
Profitul Fondului Proprietatea a scăzut octombrie cu 7,4 milioane de lei, în declin pentru a patra lună consecutiv, şi a ajuns după zece luni la 977,2 de milioane lei (219,86 milioane de euro), rezultat aproape dublu însă faţă de perioada similară a anului anterior.
La cotaţia de 0,921 lei/unitate din închiderea şedinţei de marţi, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,45 miliarde de lei (2,59 miliarde de euro).
Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlată de fondul american de hedging Elliott Associates. La sfârşitul lunii octombrie, Elliott Associates controla 16,78% din acţiunile FP, în timp ce participaţii totalizând 57,25% se află în posesia unor investitori persoane juridice, iar 25,96% la investitori persoane fizice.

 
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  DAR CE TUNELE MINUNATE ARE, GRECIA, LUMINATE IN 5 ...
  Grecia încă nu vede luminița de la capătul tunelului

  DRACnea sa va ia de PiSD-ei borati si borfasi ce p ...
  UPDATE- Dosarul lui Liviu Dragnea: Inalta Curte sesizeaza Curtea Constitutionala, in urma solicitarii formulate de Bombonica Prodana, in privinta abuzului in serviciu

  DRACnea sa va ia de PiSD-ei borati si borfasi ce p ...
  Purtătorul de cuvânt al PSD: Până la o poziţie exprimată de Dragnea, continuăm să-l susținem pe Ministrul Justiţiei

  CAKAI VOUCHERE CA POVESTEA ASTA E VECHE DIN 2013 S ...
  Hotelierii români estimează creşteri de două cifre pentru anul 2017

  BORFASU TAT BORFAS RAMANE ! ...
  Tăriceanu s-a autodenunțat în direct: Am fost la sediul Guvernului să fac trafic de influență!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Diverse:Stare vreme

  Vremea:
  Acum: °C.
  La noapte: °C.
  Mâine: °C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR: Tendinta lei
  USD: Tendinta lei

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Auto

  Extern

  Gadgeturi