Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Fondul Proprietatea nu renunţă la listarea la Londra până la sfârşitul acestui an

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-11-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Managerul FP Greg Konieczny a anunţat astăzi că Fondul vizează listarea secundară la Londra în prima parte a lunii decembrie
Reprezentanţii companiei de administrare Franklin Templeton mai aşteaptă numai aprobarea modificărilor de regulament al ASF, pentru care consultările publice s-au prelungit până pe 21 noiembrie

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) ar urma să fie listate la Londra în prima parte a lunii viitoare, dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba în timp util modificările necesare pentru acest pas, au anunţat ieri reprezentanţii companiei de administrare Franklin Templeton într-o conferinţă de presă organizată după desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor. Deocamdată, consultarea publică în vederea operării respectivelor schimbări a fost prelungită până pe data de 21 noiembrie a.c. Managerul FP Greg Konieczny a declarat, răspunzând la o întrebare a Curierului Naţional, că speră ca aceasta să fie şi ultima amânare. El a precizat că reprezentanţii Fondului s-au aflat în contact permanent cu reprezentanţii ASF, însă că Autoritatea este indepenentă şi ea îşi va stabili termenii de timp în care va da deciziile.
Acţiunile FP vor fi denominate în dolari la Londra, iar plasarea ordinelor va fi accesibilă fiecărui deţinător de titluri, prin intermediul brokerilor români, fără o conversie prealabilă a acestora în instrumentul sub forma cărora vor fi disponibile pe piaţa londoneză, respectiv titlurile de interes – Depository Interest.

Cine ar urma să fie vânzătorii şi cumpărătorii de la Londra

În prezent, oficialii Franklin Templeton nu au o proiecţie clară asupra numărului de acţiuni care urmează să fie plasate prin ordine de vânzare pe segmentul Specialized Fund Market de la Londra. Totuşi, Konieczny se aşteaptă ca măcar aceia care au deţineri acumulate prin tranzacţii swap să treacă la Londra în condiţiile în care menţinerea sawp-urilor este mai costisitoare. Managementul FP cunoaşte cuantumul acestor participaţii, însă nu le poate divulga public. 
Mark Mobius, Preşedinte Executiv la Templeton Emerging Markets Group a afirmat că mizează ca numărul investitorilor atraşi prin listarea la Londra să fie de 18.000 (cifră care include şi investitorii care au realizat plasamentele indirect, prin interme­diul unor fonduri de investiţii).

Pe cine aşteaptă la Bursă în 2015

Fondul Proprietatea aşteaptă, de asemenea, listarea companiilor din portofoliu la care are deţineri semnificative.
Oferta publică primară la Hidroelectrica, programată iniţial pentru iunie a.c., a fost amânată datorită procedurilor de insolvenţă, în timp ce listarea CE Oltenia, ar urma să se desfăşoare în noiembrie 2015. Poşta Română ar urma să aibă un nou acţionar majoritar în urma unei privatizări estimate pentru semestrul I din 2015 şi la care unicul ofertant este poşta belgiană.
FP mizează că anul viitor va putea fi adusă la cota Bursei măcar una dintre companiile Admi­nistraţia Porturilor Maritime, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom unde Fondul are deţineri de câte 20% şi, respectiv 49%.

Au încasat dividende-record

Konieczny a marcat faptul că Fondul a avut în acest an încasări de dividende-record, de 669,8 mili­oane lei, deşi între timp au vândut pachete importante şi au făcut reduceri de poziţii. Spre comparaţie, încasările din dividende ale FP au fost de 649,7 milioane lei anul trecut, de 619 milioane lei în 2012 şi de numai 519,1 milioane lei în 2011, anul listării societăţii.

Ce s-a votat ieri

Principalele puncte aflate pe ordinea de zi a AGA de ieri au fost adoptarea unor amendamente la actul constitutiv, soli­citarea autorizării programului de răscumpărări pentru maximum 227,57 milioane din acţiunile proprii, bugetul pe anul 2015 şi includerea în board a altor trei membri. Toate aceste puncte au fost aprobate cu votul a peste 99% din acţionari, a anunţat Konieczny. Noii admi­nistratori sunt Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, polonezul Piotr Rymaszewski, manager de fond la Octava SA, listată pe Bursa de la Varşovia şi Julian Healy, membru în Corpul contabililor autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor.
Susţinerea pentru administratorii de la Franklin Templeton nu s-ar reflecta numai în majoritatea largă de la AGA de ieri, dar şi în tranzacţiile din piaţă. Mobius a punctat că persoanele fizice române care 
şi-au redus constant ponderea deţinerilor de la listare până la finele anului trecut, acum nu mai sunt vânzători neţi. Astfel, dacă din decembrie 2010 procentul participaţiilor acestora a coborât de la 31% la 21%, acesta a rămas la nivelul de 21% în cursul acestui an. „Investitorii încep să rămână cu noi, ceea ce este bine”, a spus Mobius.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de g:
  Nu trebuie facut acest angajament pana la capat.Acum urmeaza o recesiunesi in fapt cine isi doreste sa piarda atrage dupa sine si "tara de origine"- a investitorilor.
  2014-11-20, 11:13:20 (adresa: 86.124.214.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Gadgeturi