Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Datele statistice sunt măsluite, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Paul Singer, şeful Grupului Elliott

Data adaugarii: 2014-11-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Miliardarul american Paul Singer, care controlează indirect 15% din Fondul Proprietatea, spune că investitorii au o proiecţie greşită faţă de creşterea economică
El spune că optimismul ar urma să fie contrazis de realitate, în condiţiile în care acesta este susţinut de date statistice mincinoase
„Nimeni nu poate prezice cât timp guvernele vor scăpa cu o creştere falsă, bani falşi, locuri de muncă false, stabilitate financiară falsă, cifre false privind inflaţia şi majorări false ale veniturilor” Optimismul investitorilor faţă de creşterea economiei americane ar putea fi greu de susţinut pe mai departe având în vedere că acesta este susţinut de date statistice măsluite, spune magnatul Paul Singer, cel care are în administrare 25,4 miliarde dolari pentru Elliott Management. Cifrele oficiale tind să supraestimeze avansul economiei şi să subestimeze inflaţia, în timp ce politicile mo­netare relaxate ale băncilor centrale din ultimii şase ani nu sunt sustenabile, spune într-o scrisoare către investitori, citată de Bloomberg, Singer, care prin companiile Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. controlează peste 15% din Fondul Proprietatea.
Turbulenţele financiare de la începutul lunii octombrie pot antrena o nouă prăbuşire a pieţelor dacă investitorii îşi vor pierde încrederea în eficienţa stimulilor monetari. „Când încrederea se pierde, pierderea poate fi severă, bruscă şi simultană în mai multe pieţe şi sectoare”, avertizează cel care în pieţele internaţionale are re­putaţia unui "vultur" pentru cum urmăreşte obţinerea de câştiguri din fructificarea activelor financiare aflate sub stres şi din credi­tul deteriorat.

Care sunt principalele minciuni statistice

Şase ani de dobânzi zero şi de achiziţii de active financiare din pieţele secundare de către Rezerva Federală Americană au alimentat creşterea economică şi au ajutat acţiunile de pe Bursa americană să se tripleze faţă de minimele din anul 2009 dacă luăm în considerare şi dividendele.
Totuşi, Singer, unul dintre principalii susţinători ai Partidului Republican şi adversar al lui Obama, consideră că aceste politici nu pot crea o creştere în termeni reali sustenabilă. „Nimeni nu poate prezice cât timp guvernele vor scăpa cu o creştere falsă, bani falşi, locuri de muncă false, stabilitate financiară falsă, cifre false privind inflaţia şi majorări false ale veniturilor”, scrie el.
Miliardarul în vârstă de 70 de ani apreciază că raportările privind revenirea din criză includ multe date false privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă: „Nu credem că optimismul este garantat şi socotim că o mulţime de date statistice sunt măsluite sau de natură să inducă în eroare”.
În mod particular inflaţia, ajustată cu ameliorările calităţii unor categorii de bunuri de consum şi şomajul de 5,9% care nu ia în calcul o rată a participării forţei de muncă de 35 de ani sunt principalele minciuni statistice perpetuate în SUA, conform celor de la grupul Elliott.

Sistemul financiar, într-o inconştienţă artificială

Nu toţi reprezentanţii industriei financiare sunt, însă, de acord cu el. Brian Jacobsen, administrator de portofoliu la Wells Fargo Advantage Funds, unde are în administrare 232 mi­liarde dolari, afirmă că lucrurile s-au îmbunătăţit în general pe fondul unor dobânzi mici la creditele ipotecare şi la titlurile de trezorerie. „Cât dintre acestea se datorează Fed? Nu în întregime, dar probabil măcar parţial”, a comentat acesta pentru Bloomberg.
Cei de la Elliott, al căror cel mai vechi fond a dat un randament mediu anual de 13,9% de la lansare, consideră că, dacă băncile centrale au reuşit să ridice preţurile activelor, în schimb nu au antrenat „îmbunătăţiri structurale semnificative” care să fi permis economiilor dezvoltate să crească mai rapid după şocul crizei financiare. „Credinţa noastră este aceea că economia globală şi sistemul financiar se află într-o inconştienţă artificială în care nimeni (inclusiv noi) nu are o imagine bună despre cum va arăta cadrul general viitor”, conchide Singer.
 
 • Currently 3.55/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.5 din 11 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Piata farma

  Curierul contabilului

  Real estate

  Util

  Gadgeturi