Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Pragurile de la SIF-uri, o lespede greu de îndepărtat

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Unde se vor decide pragurile de deţinere la SIF-uri? În Parlament sau în AGA?

Data adaugarii: 2014-10-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Perspectiva eliminării din lege a pragurilor de deţinere la SIF-uri oferită de Guvern la începutul acestei luni este privită cu o neîncredere tot mai ridicată de piaţă
După impulsul iniţial, acţiunile SIF au consemnat şase şedinţe consecutive de scăderi la BVB
Temerea unor investitori este că, lăsată în seama hotărârilor AGA, problema pragurilor va avea un deznodământ doar în folosul unor „băieţi deştepţi” ai SIF-urilor


Bariera pragurilor de deţinere la SIF-uri ar putea fi mai greu de îndepărtat decât apărea la începutul acestei luni, când premierul Victor Ponta promitea la începutul deschiderii unei şe­dinţe de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti că va veni cu o ordonanţă de urgenţă care soluţioneze anumite deficienţe ale structurii pieţei de ca­pital. O zi mai târziu pe portalul Ministerului de Finanţe era pu­blicat un proiect care avea în vedere să elimine prevederea le­gislativă privind pragurile de deţinere la SIF-uri, aceste limitări urmând să fie decise la nivelul fiecărei societăţi în Adunări Generale ale Acţionarilor.

Ştirea a fost iniţial pozitiv receptată de piaţă, titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare listate la BVB apreciindu-se cu aproximativ patru procente în ziua publicării proiectului. Acest impact favorabil s-a estompat în doar o săptămână şi jumătate. Pe de o parte poate fi vorba de pers­pectiva mai îndepărtată în măsura în care proiectul ar urma să ia calea Parlamentului şi nu să treacă prin ordonanţă de urgen­ţă, calea cea mai eficientă, aşa cum afirmase primul ministru. Pe de altă parte, sunt investitori care se îndoiesc de faptul că adoptarea legii în formula actuală va fi urmată de o ridicare sau eliminare a pragurilor de deţinere la (cele mai multe dintre) SIF-uri. Mai degrabă în AGA, vor fi adoptate decizii care să avantajeze controlul emitenţilor de către aceleaşi structuri de acţionariat ca în prezent, spun aceştia.

Cronica estompării unui entuziasm

Reprezentanţii pieţei de capital româneşti şi mai cu seamă investitorii au fost contrariaţi de mai bine de zece ani că SIF-urile au o limitare impusă de legislaţia în vigoare atunci când structurile de acţionariat ar fi trebuit constituite în piaţa liberă. Ironia sorţii face ca tocmai atunci când politicul pare dispus să ridice aceste constrângeri piaţa să privească cu o anumită neîncredere.
O opinie a societăţii de admi­nistrare a activelor finanicare Certinvest sosită ieri pe adresa redacţiei evidenţiază elementele care ar fi în folosul dezvoltării pieţei de capital în cazul ridicării limitărilor de la SIF-uri, însă menţionează că piaţa a primit cu „optimism rezervat” această pers­pectivă.
De fapt, istoricul de tranzac­ţionare ne arată că, în numai câteva zile rezerva a devenit predominantă. Este adevărat, şi pe fondul unui climat de aversiune la risc în pieţele internaţionale, cotaţiile au alunecat aproape neînrerupt de la şedinţa impulsului iniţial din 7 octombrie a.c., atunci când titlurile SIF au avansat cu aproximativ patru procente. În mod particular, acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) au cunoscut şase şedinţe consecutive de săderi, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au oprit abia ieri din declin într-o sesiune în care au staţionat pe palierul de referinţă de 1,813 lei/acţiune, va­loare marginal peste aceea la care se regăsea atunci c’ând perspectiva ridicării pragurilor era prezentată pe portalul Ministerului de Finanţe.

Ce ar putea să ştie piaţa

Îndoiala şi-a făcut loc încă din prima zi după publicarea proiectului potrivit căruia pragurile de deţinere ar deveni opţionale. Un investitor posta pe forumul bursier AGF – agf.ro, că unul dintre SIF-uri ar putea vota în AGA reintroducerea pragului de deţinere de 0,1%.
Era desigur o glumă, însă reflectă o nelinişte a investitorilor potrivit căreia limitările de deţineri ar putea fi menţinute şi după Adunările Generale ale Acţionarilor.
Unul dintre investitorii care cred acest lucru, este Victor Savu, persoană cu experienţă de peste 17 ani în piaţa de capital românească. Decizia, aşa cum este avută în vedere de autorităţi, spune el, ar urma să îi avantajeze pe „băieţii deştepţi” care sunt acum în controlul SIF-urilor şi care să impună în Adunările Generale ale Acţionarilor structuri ale pragurilor care să le menţină controlul asupra celor cinci entităţi. Savu a declarat pentru Curierul Naţional că, principial, statul ar trebui să elimine unilateral pragurile de vreme ce tot el a fost cel care le-a introdus: „Statul a impus nişte reguli, respectiv nişte limite, statul ar trebui să le ridice.”
Limitările stabilite de stat au permis conturarea unor structuri de acţionariat, atunci când, poate, în absenţa acestora SIF-urile ar fi avut alt acţionariat; acum s-ar lăsa, pur şi simplu, la decizia „băieţilor deştepţi” de pe SIF-uri în ce măsură lasă sau nu loc în acţionariat altor entităţi. „Pragurile trebuiau eliminate unilateral şi abia apoi lăsai piaţa să decidă; se creau atunci alte trenduri în piaţă şi poate apăreau alţi investitori care să acumuleze. Altfel, rămâne o structură de acţionariat bătută în cuie şi se face totul pe sub masă”, ne-a mai spus Savu.

Ce vor spune conducerile SIF?

În ce măsură aceste temeri sunt îndreptăţite? Am adresat întrebări în acest sens unui reprezentant al unei societăţi de investiţii financiare. Claudiu Doroş, vicepreşedinte şi director general adjunct la SIF Moldova (SIF2), mizează mai degrabă pe decizii în AGA în sensul libera­lizării intrării în acţionariat a altor investitori. „Eu cred că majoritatea acţionarilor şi comunitarea investiţională îşi doreşte ridicarea pragurilor la SIF-uri sau chiar eliminarea acestora, ceea ce mă face să cred că în Adunările Generale vor fi luate în decizii în acest sens”, ne-a declarat acesta. El nu ne-a indicat dacă la nivelul Consiliului de Administraţie al SIF2 va fi iniţiată o propunere în acest sens, după o eventuală adoptare a actualului proiect, însă a afirmat că ar fi favorabil unei asemenea soluţii. „Nu pot decât să mă bucur pentru că stăm în constrângeri de ani de zile, şi acestea se răsfrâng şi în constrângeri în ceea ce priveşte politica investiţională”, a mai spus Doroş.

Cum va ieşi legea din Parlament?

Potrivit unor surse din piaţa de capital, legea chiar se află în atenţia autorităţilor, fiind dezbătută chiar lunea aceasta în comisia pentru dialog social a Ministerului de Finanţe. Aşteptările sunt ridicate. „Posibilitatea de a concentra pachete de acţiuni de către acţionari semnificativi care validează sau nu modalitatea de administrare a SIF-urilor creează premisele instituirii unor criterii de performanţă pentru remune­rarea managementului şi chiar pentru înlocuirea acestuia în anumite cazuri”, se afirmă în opinia Certinvest semnată de directorul general adjunct Daniela Vasile.
Victor Savu insistă, însă, că acest obiectiv nu va fi îndeplinit dacă legea nu iese din Parlament într-o formulă în care pragurile să fie îndepărtate unilateral. „Aşa cum este acum, proiectul reflectă alte interese decât cele de piaţă liberă şi permit constituirea unui cartel al SIF-urilor”, ne-a declarat acesta. El mai afirmă că altfel ne-am putea confrunta în conti­nuare cu o situaţie veche de la SIF-uri în care acţionarii nu pot schimba nici măcar conduceri executive care nu recompensează investitorii, aşa cum se întâmplă acum la SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania. Ar fi menţinerea unui status-quo care nu ar duce decât la izbucnirea unor altor scandaluri în piaţă”, ne-a mai spus Savu.

 
 • Currently 3.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.3 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Curierul contabilului

  Extern

  Util

  Gadgeturi