Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Păgubiţii de la Harinvest întreabă, ASF răspunde... pe lângă

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-10-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Pensionarul din Târgu Mureş, reclamant al unui furt de 240.000 acţiuni Fondul Proprietatea, este nemulţumit de răspunsul primit de la ASF la sesizarea sa
El spune că, în corespondenţa Autorităţii, reprezentanţii acesteia menţionează că ar fi reclamat un furt al Harinvest, deşi nu a dat nicio indicaţie în acest sens
Investitorul nu ştie dacă ASF nu a făcut un control la Depozitarul Central pentru a vedea cum a fost posibil să dispară acţiunile şi nici dacă a sesizat procurorii DIICOT în acest caz


La o lună şi jumătate după sesizarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul dispariţiei a 240.000 de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), pensionarul din Târgu Mureş care era proprietarul acestui pachet este nemulţumit de răspunsul primit de instituţia care, potrivit legislaţiei, reprezintă interesele investitorilor pe piaţa de capital. El nu ştie dacă Autoritatea a efectuat un control la Depozitarul Central din al cărui registru au fost înstrăinate acţiunile şi nici dacă a făcut sesizarea către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Din convorbirea pe care am avut-o cu persoana păgubită am înţeles că principala nemulţumire este aceea că primul răspuns trimis de ASF ar fi fost "pe lângă". Din trei pagini ale răspunsului, două se referă la sancţiunile aplicate la sfârşitului anului trecut SSIF Harinvest, după ce în preambul afirmă că răspund sesizării de către investitor a unor furturi realizate de Harinvest.
"Nici gând de reclamare că Harinvest a furat!", este contrariat pensionarul din Târgu Mureş. "Eu doar am întrebat unde sunt acţiunile mele Fondul Proprietatea. Ei însă îmi scriu că aş fi reclamat Harinvest şi apoi se laudă pe două pagini cu ce amenzi au dat acolo", a continuat acesta.

Răspuns despre un hoţ niciodată reclamat

Cazul a fost sesizat în atenţia ASF pe data de 11 august a.c., după ce proprietarul pachetului de 240.000 de acţiuni FP primit în contul unor despăgubiri faţă de abuzuri cărora le-a fost victimă în timpul regimului socialist a observat că acesta i-a fost înstrăinat atunci când a vrut să încaseze dividendele aferente anului fiscal 2013.
Potrivit istoricului extras de la Depozitarul Central, prima dată pachetul său ar fi fost tras din secţiunea I - conturi individuale - a registrului, pe data de 6 martie 2013, pentru ca pe 12 martie 2013 să îi fie repuse la loc. În zilele de 8 mai 2013 şi 14 mai 2013 se repetă aceeaşi mişcare, pentru ca o săptămână mai târziu să fie luate definitiv. "În data de 22 mai 2013 îmi dau lovitura de graţie", declara victima pentru Curierul Naţional la finele lunii august a.c.
El ne-a precizat în ultima convorbire că, deşi avea acest extras de la Depozitar, în sesizarea către ASF special nu a indicat nimic despre Harinvest pentru a da liber anchetei Autorităţii.
Tocmai de aceea el este şi contrariat că în răspunsul primit la finele lunii trecute de la supraveghetorul pieţei i se spune că ar fi reclamat furturi ale casei de brokeraj vâlcene. "Nici n-am amintit de Harinvest, domnule!", ne-a declarat acesta.

A făcut ASF control la Depozitarul Central?

Pensionarul din Târgu Mureş spune că ASF ar fi trebuit să facă o cercetare de fond şi să meargă la Depozitarul Central pentru a vedea dacă istoricul contului său prezentat iniţial corespunde realităţii. Suspiciunea sa este întărită de faptul că în răspunsul Depozitarului către Autoritate, acesta i-ar fi greşit numele cu o literă; el nu ştie dacă această greşeală este numai în adresa către ASF sau această greşeală apare şi în notificarea în baza căreia Harinvest i-ar fi încărcat acţiunile, caz în care Depozitarul Central ar fi trebuit să ştie că de fapt cei de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene de fapt nu au nici datele personale şi nici acordul proprietarul pachetului de 240.000 de acţiuni FP. Este un lucru pe care însă l-ar putea lămuri ASF. Păgubitul este contrariat pentru că înţelege din răspunsul ASF că raportarea operaţiunilor de la Depozitar rezultă dintr-o corespondenţă între cele două instituţii, şi nu în urma unui control pe care Autoritatea este abilitată prin lege să îl facă la Depozitar. "Una este dacă le pui întrebări şi alta este dacă te duci peste ei", ne-a declarat reclamantul dispariţiei acţiunilor. "Dacă a furat Depozitarul şi au scris că Harinvest?!...", a continuat acesta.

Nici acum nu ştim dacă ASF a sesizat procurorii în cele trei cazuri de furturi direct din registrul Depozitarului

O altă nemulţumire a sa este legată de faptul că nici până acum nu ştie dacă ASF a sesizat procurorii în cazul furtului său, Autoritatea fiind abilitată prin lege să reprezinte investitorii de pe piaţa de capital în demersurile în Justiţie. El aşteaptă un răspuns în această direcţie, adăugând că dosarul trimis în atenţia procurorilor ar trebui să includă şi rezultatele unui control la Depozitarul Central.
Autoritatea a sesizat procurorii DIICOT în noiembrie 2013, după declanşarea scandalului Harinvest, pentru vânzările neautorizate de acţiuni operate de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene şi pentru care clienţii acesteia reclamă furturi de active de peste 17 milioane lei. Nu ştim, însă, dacă supraveghetorul pieţei a făcut o sesizare şi în cele trei cazuri în care ar fi victime persoane care nu erau clienţi ai Harinvest. L-am întrebat pe Aurel Marinescu, investitorul din Râmnicu Vâlcea căruia i-au dispărut un milion de acţiuni Fondul Proprietatea, dacă ştie că ASF ar fi făcut o sesizare către procurori şi în cazul său. El ne-a răspuns că nu ştie, dar că el a făcut personal o sesizare la DIICOT şi una la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva Harinvest, ASF şi a Depozitarului Central.
El însuşi fost lucrător la instituţii de stat, pensionarul din Târgu Mureş spune că recunoaşte la ASF o atitudine pe care o au anumite entităţi publice atunci când vor să ocolească o problemă. "Nu sunt preocupaţi decât cum să scape", ne-a spus el continuând că, în opinia sa, la Autoritate sunt "nişte funcţionari slabi".
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 7 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Harinvest si ASF:
  Harinvest e apărată de către ASF împotriva clienților păgubiți ! Investitorii pierzători prin Harinvest nu văd cum îi apărați! ! Ce a făcut ASF să reprezinte investitorii de pe piața de capital în demersurile în Justiție ? Nimic ! I-a considerat ilegal creditori ai Harinvestului ! I-a somat să se înscrie în masa credală întrun proces de insolvență spre faliment cerut de Harinvest ! Pentru ce? Ce legătură au investitorii cu insolvența? Cu falimentul unui SSIF? Lipsa portofoliilor e faptă penală și ASF nu a cerut sechestru pentru a se asigura că portofoliile vor fi recuperate de la cei care ar fi trebuit să se îngrijească de deținerile clienților? Cine decât ASF e responsabil de prăduirea clienților de la Harinvest ? De prăduirea deținătorilor de acțiuni la Depozitar ? Practic unde sunt deținerile clienților domnilor Mișu Negrițoiu și Mircea Ursache ? Când veți răspunde acestei întrebări ? Aveați obligația legală să-i protejați pe investitori ? Cum ați făcut-o ? Că nu se vede! La 11 luni de la FURTUL deținerilor investitorilor nu ați asigurat funcționarea Fondului de compensare ! Accesăm Fondul de compensare contra cost prin administrator desemnat de instanță să pronunțe falimentul Harinvestului ? Unde e prevăzut în Lege așa ceva ? Cum de ați dat de lucru unei firme private să se ocupe de compensarea investitorilor când e plătită de instanță să se ocupe de insolvența unui SSIF și nicidecum de recuperarea pierderilor suferite de investitori ? Ați cerut asigurarea organelor de cercetare penală că vom avea împreună cu Fondul de compensare de unde să recuperăm pierderile ? Sau ne invitați prin lipsă de acțiune la resemnare ? Căci se știe că până acum aveți procese pe rol în care investitorii v-au chemat în instanță să răspundeți pentru încălcarea Constituției prin blocarea accesului la deținerile investitorilor ! Printre investitorii de pe piața de capital circulă ideea că degeaba ai dreptate ! Că poți muri cu ea de gât !
  2014-10-06, 01:25:12 (adresa: 92.114.120.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Fiscalitate

Gadgeturi