Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Bursa a crescut în prima parte a zilei, cu peste 80% din rulaj pe acţiunile Fondul Proprietatea

Piata bursieraData adaugarii: 2014-09-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au generat marţi peste 80% din lichiditatea bursei în prima jumătate a şedinţei şi au atins un nou maxim, într-o piaţă în urcare, cu titlurile FP susţinute de anunţul că va iniţia în următoarele câteva zile al patrulea program de achiziţie de titluri proprii.

Avansul indicilor BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au avansat cu 0,6%, după ce au deschis în urcare cu 0,3%, respectiv 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 20,5 milioane de lei (4,64 milioane de euro) până la ora 14:00, 83% din această sumă fiind asigurată de schimburile cu titlurile Fondul Proprietatea, în valoare de 16,93 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea se aflau, la mijlocul şedinţei, în creştere cu 1,5% la 0,950 lei/unitate, dar au atins în prima oră de tranzacţii un nou maxim, la 0,9550. La cotaţia actuală, discountul dintre valoarea activului net şi preţul pe acţiune se situează la aproape 25%.

Fondul Proprietatea a anunţat, luni, după închiderea pieţei, că a primit avizul ASF pentru anularea a 1,1 miliarde de acţiuni proprii cumpărate în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare şi va iniţia în următoarele zile al patrulea program de achiziţie de titluri, aprobat încă din aprilie de acţionari.

Societatea nu poate deţine mai mult de 10% din acţiunile proprii şi avea nevoie de decizia ASF pentru putea începe achiziţiile prin programul al patrulea. Totodată, Fondul Proprietatea a anunţat joi că va cere în noiembrie acordul acţionarilor pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii.

Programele de răscumpărare de acţiuni proprii fac parte din strategia Fondului Proprietatea de a reduce discountul dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor.


Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,12%, iar BET NG, al sectorului energetic, a crescut cu 0,4%.

SIF Moldova (SIF2) a fost marţi a doua cea mai lichidă acţiune a zilei, dar la mare distanţă de Fondul Proprietatea, cu doar 790.000 de lei, din care 725.000 de lei dintr-un transfer deal, singurul de pe acest segment al pieţei.

Un rulaj mai ridicat a consemnat şi Transgaz, cu 611.950 lei, preţul acţiunilor companiei fiind în urcare cu 0,9% faţă de luni.

Indicele extins BET XT a urcat cu 0,6%, iar BET BK cu 0,5%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în creştere la mijlocul zilei, alimentate de speculaţiile investitorilor că Banca Centrală Europeană va suplimenta măsurile de stimulare a activităţii economice, după ce inflaţia din zona euro a încetinit în luna septembrie.

Pe pieţele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a scăzut cu 0,1%, CAC 40 (Paris) a crescut cu 1%, iar DAX (Frankfurt) a avansat cu 0,4%.

În Europa Centrală şi de Est, indicii PX (Praga) şi WIG20 (Varşovia) au avansat cu 0,5%, iar BUX (Budapesta) a urcat cu 0,6%.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si dupa manifestarile proregaliste ale puterii ins ...
  Camera Deputaţilor a cheltuit peste şapte milioane de lei într-o singură lună

  KIM JONG UN si KIM JONG DOI=dracNEA PENTRU NOI ! ( ...
  Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

  Moldova s-a confruntat si cu a 3-a cea mai grava C ...
  Deputatul Marius Bodea a susţinut în Comisia de transporturi necesitatea alocării de fonduri pentru investiții in infrastructura mare de transport a Iaşului şi a întregii Regiuni Moldova

  putin pana la schengen. ...
  Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră pentru perioada sărbătorilor de iarnă

  politia sa aiba grija sa nu fie perturbata liniste ...
  Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Extern

  Gadgeturi