Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Păgubiţii de la Harinvest, în cursa pentru 20.000 E

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Fondul de Compensare a Investitorilor a anunţat că începând de ieri reclamanţii furturilor de la Harinvest pot depune cereri pentru accesarea despăgubirilor în limita a 20.000 de euro
Vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache, spune că măcar pentru cei 50 de investitori a căror situaţie de portofoliu era foarte clară ar trebui ca accesarea fondului să nu fie întârziată
Aurel Marinescu, reclamant al unui furt de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea, spune că aşteaptă banii pentru a putea să se judece mai departe în vederea recuperării integrale a prejudiciului
 
Păgubiţii de la Harinvest, casa de brokeraj vâlceană unde nereguli sancţionate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au condus la pierderi reclamate de clienţi la aproximativ 17 milioane lei, se pot încolona începând de mâine pentru a obţine o despăgubire de până la 20.000 de euro prin accesarea Fondului de Compensare a Investitorilor. Pentru următoarele 30 de zile investitorii prejudiciaţi se pot adresa administratorului judiciar care gestionează insolvenţa Harinvest, urmând să fie despăgubiţi în cel mult trei luni de la data întocmirii listei definitive a celor ce pot accesa fondul.
Surse din piaţa de capital declaraseră pentru Curierul Naţional încă de săptămâna trecută că vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirmase că deja s-a amânat prea mult accesarea despăgubirii în limita a 20.000 de euro şi că va încerca urgentarea declanşării acestuia. Contactat ieri de noi, oficialul supraveghetorului a spus că nu a evitat să fie într-atât de explicit întrucât Fondul de Compensare este o entitate de drept privat, însă că într-adevăr acesta ar trebui utilizat mai repede, mai ales având în vedere că există disponibilităţile băneşti necesare. Cel puţin pentru cei aproximativ 50 de investitori unde situaţiile de portofoliu sunt clare, banii ar trebui viraţi cât mai curând, ne-a declarat Ursache.
Mihail Daschevici, unul dintre reclamanţii furturilor din 2013, spune că decizia nu reprezintă neapărat ceva nou, fiind o repetare a unor angajamente trecute. Aurel Marinescu, investitor care spune că pachetul său de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea a fost vândut abuziv de la desk-ul Harinvest, afirmă că aşteaptă banii pentru a se putea judeca în continuare în vederea recuperării integrale a prejudiciului.
La aproximativ un an de la declanşarea scandalului de la Harinvest, investitorii care au reclamat furturi de acţiuni operate de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene ar urma să primească primele despăgubiri în limita a 20.000 de euro prin accesarea Fondului de Compensare a Investitorilor care a declanşat, potrivit unui anunţ publicat ieri, procedurile necesare acestui demers. Fondul a luat act de insolvenţa Harinvest, pronunţată de Tribunalul Vâlcea în data de 26 martie a.c. şi, în conformitate cu legea 297/2004 a pieţei de capital şi a regulamentelor proprii, va trece la despăgubirea investitorilor faţă de care intermediarul din Râmnicu Vâlcea nu şi-a putut îndeplini obligaţiile.
În termen de 30 de zile de la data publicării tabelului definitiv al creanţelor în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, investitorii care se consideră îndreptăţiţi pot formula cereri de compensare, în condiţiile legii, depunând formularele aflate la dispoziţia lor pe portalul Fondului la sediul administratorului judiciar AMT Servicii Insolvenţă Craiova, precizează anunţul publicat ieri de Fondul de Compensare.
Folosirea masei credale pentru accesarea centralizată a Fondului de Compensare a fost votată în şedinţa de vineri a adunării creditorilor. Atunci, persoanele înscrise la insolvenţa Harinvest au votat ca AMT să se implice în procesul de primire a banilor de compensare contra unei sume de 300 de lei pentru fiecare dosar individual.

Contracronometru pornit pentru 30 de zile

Conform prevederilor în vigoare, păgubiţilor de la Harinvest li se vor onora cererile de compensare în limita echivalentului a 20.000 de euro, respectiv 89.
274 lei, la cursul practicat de Banca Naţională a României la data pronunţării insolvenţei casei de brokeraj vâlcene. Plăţile se vor face în conturile bancare ale investitorilor îndreptăţiţi în cel mai scurt timp, după aprobarea Listei de plată de către Fond, dar nu mai târziu de 3 luni de la respectiva dată, mai precizează anunţul de ieri al instituţiei.
Conform acestui calendar, despăgubirile iniţiale prin accesarea Fondului de Compensare ar urma să fie primite de reclamanţii furturilor de acţiuni la aproximativ un an de la demascarea întregii afaceri în care Harinvest a ajuns insolventă în urma iniţierii unor poziţii pierzătoare în piaţa produselor structurate în raport cu market-makerii respectivelor instrumente financiare BCR şi SSIF Broker Cluj.

S-a amânat prea mult. Ce spune ASF?

Potrivit declaraţiilor pentru Curierul Naţional ale unor surse din piaţa de capital, încă de acum două săptămâni, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache ar fi spus că deja accesarea Fondului de Compensare a fost tergiversată prea mult şi le-a spus investitorilor că va încerca să urgenteze procedurile necesare primirii despăgubirilor în limita a 20.000 de euro.
Contactat ieri de publicaţia noastră, Ursache a confirmat că a avut acest sentiment că s-a amânat prea mult, doar că s-a ferit să formuleze acest lucru foarte explicit având în vedere că instituţia în a cărei conducere se află nu are o putere directă asupra Fondului de Compensare. Spre deosebire de piaţa bancară, unde Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare se află sub jurisdicţia BNR, şi de cea a asigurărilor, unde fondul de despăgubire a asiguraţilor se află în bugetul consolidat al ASF, pe piaţa de capital, organismul de compensare este o entitate de drept privat, ne-a explicat oficialul supraveghetorului. ASF doar autorizează regulamentul Fondului de Compensare şi avizează deciziile acestuia pentru a fi în acord cu prevederile în vigoare. Capacitatea de sancţiune este doar pentru cazul în care este evitată aplicarea legii acolo unde sunt întrunite condiţiile de plată.

Ce spun investitorii

"Apă de ploaie". Aşa a caracterizat decizia comunicată ieri de Fondul de Compensare a Investitorilor, Mihail Daschevici, unul dintre clienţii Harinvest, reclamant al vânzărilor neautorizate operate de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene în noiembrie 2013. El a spus că nu este nimic serios, pentru că nu aduce nimic nou, ci reprezintă doar o repetare a unor angajamente mai vechi din partea instituţiilor pieţei. "Nu e ceva actual", ne-a mai spus acesta.
Aurel Marinescu, investitor al cărui pachet de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) a fost înstrăinat de la desk-ul Harinvest în august 2013 fără autorizarea sa, ne-a declarat că se pregăteşte să urmeze paşii indicaţi de Fondul de Compensare. "Eu mă bucur că iau banii pentru că îi voi putea folosi ulterior când mă voi judeca în procese cu ăştia", a spus el gândindu-se la recuperarea integrală a prejudiciului.

Săptămâna viitoare, Mircea Ursache merge la Râmnicu Vâlcea

Mircea Ursache se aşteaptă ca despăgubirile Fondului de Compensare să fie acordate "într-un timp rezonabil" şi, cel puţin pentru cei aproximativ 50 de investitori ale căror situaţii de portofoliu sunt clare, banii să vină cât mai repede. El a mai afirmat că numai dacă ASF va constata o obstrucţie clară în cursul acestui proces, supraveghetorul va trece la sancţiuni, însă nu vrea să pună răul în faţă şi să se gândească la aşa ceva. Vicepreşedintele Autorităţii nu vede vreo problemă, cu atât mai mult cu cât Fondul are asigurate disponibilităţile băneşti necesare plăţii tuturor investitorilor prejudiciaţi de incapacitatea de plată a Harinvest.
Mircea Ursache va merge într-una din zilele săptămânii viitoare la Râmnicu Vâlcea pentru a se întâlni cu cei implicaţi în cazul Harinvest, informaţia venită din rândul persoanelor păgubite fiind confirmată de oficialul ASF. El nu ne-a răspuns ce anume se va discuta, menţionând numai că va fi o întrevedere cu administratorul judiciar şi investitorii prejudiciaţi. "Dacă entitatea care supraveghează piaţa se interesează de mersul cazului nu poate fi un lucru rău", a conchis Ursache. 
 
 • Currently 4.20/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Amagitul:
  Mult asteptata intalnire a fost amanata! Pagubitii pot sa mai astepte! Oare cata apa va mai curge pe Olt pana FC va face prima plata? Ce parere aveti? Martie 2015? Sau niciodata?
  2014-09-19, 16:45:36 (adresa: 77.81.8.*)
 2. de pagubit de mafiotii de la hari:
  Vrăjeală electorala!!
  2014-09-20, 19:57:04 (adresa: 86.122.230.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Dezbaterile CN

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Extern

Gadgeturi