Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Piedică în calea furturilor de acţiuni. Depozitarul Central reduce tarifele pentru restricţionarea accesului la conturile individuale

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2014-09-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:200 de lei. Doar atât ar fi trebuit să plătească pentru a avea în siguranţă pachetul său de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) Aurel Marinescu, reclamant al unui furt pe piaţa de capital românească dacă ar fi fost în vigoare tarifele introduse astăzi de Depozitarul Central pentru restricţionarea de cont la cererea titularului. Acest serviciu a fost disponibil întotdeauna, însă surse din piaţă au declarat pentru Curierul Naţional că tarifele percepute pentru utilizarea acestuia erau prohibitive.
Depozitarul răspunde la aceste mesaje ale pieţei şi, în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are trei sesizări ale unor persoane care reclamă furturi de acţiuni de către brokeri ai căror clienţi nici măcar nu erau, decide să faciliteze accesul la un serviciu care conferă o mai mare siguranţă deţinerilor de acţiuni.
"Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central este conectat la toate nevoile partenerilor săi în vederea identificării unor soluţii eficiente de scădere a riscului pe piaţa de capital", afirmă Cristian Agalopol, preşedintele CA al Depozitarului în comunicatul instituţiei care face cunoscută către piaţă reducerea tarifelor pentru înregistrarea sau ridicarea restricţiilor la cerere. Acesta indicase într-un interviu pentru publicaţia noastră încă de la începutul primăverii că această diminuare a costurilor blocării acţiunilor în secţiunea 1 a registrului de la depozitar ar fi în măsură să confere o mai mare siguranţă investitorilor.
Decizia este importantă în condiţiile în care mulţi reprezentanţi din piaţă au fost surprinşi să afle că de fapt, prin prevederile Codului său, Depozitarul nu cere participanţilor la sistemul de compensare şi decontare, actele care au la bază solicitările investitorilor pentru încărcarea acţiunilor.
Doar cunoaşterea datelor personale ale unui acţionar şi a dimensiunii pachetelor de acţiuni, ar fi, în acest context suficiente unui broker pentru a putea încărca abuziv acţiuni şi vânzare fără autorizare în piaţă aşa cum pare să se fi întâmplat în cel puţin trei cazuri la desk-ul casei de brokeraj vâlcene Harinvest. "Serviciul de înregistrare/ridicare de restricţii la cerere a fost conceput ca măsură suplimentară de protecţie a portofoliului pentru deţinătorii de instrumente financiare. Reducerea tarifelor pentru acest serviciu consolidează permanenta noastră preocupare de a răspunde nevoilor apărute în piaţă şi dorinţa de a creşte accesibilitatea acestui serviciu", a spune Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central, în comunicatul citat. Tarifele sunt stabilite în funcţie de numărul acţiunilor şi valoarea nominală a acestora. Spre exemplu, în cazul acţiunilor FP unde valoarea nominală este de un leu, costul restricţionării contului este între 30 de lei pentru blocarea a maximum 2.500 de acţiuni şi de 200 lei pentru restricţionarea unor pachete mai mari de un milion de titluri.
Serviciul de restricţionare a instrumentelor financiare la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional implică blocarea instrumentelor financiare în conturile individuale deschise în numele titularului de cont. După blocare, transferul instrumentelor financiare în conturile globale administrate de către intermediari, nu mai este posibil. Deblocarea instrumentelor financiare în vederea transferului şi după caz a tranzacţionării se realizează de către Depozitarul Central la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de pagubit:
  E bine si acum ,darmai sunt necesare si alte masuri ca sa creasca din nou increderea in piata de capital
  2014-09-18, 19:23:33 (adresa: 86.122.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Dezbaterile CN

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Curierul contabilului

Real estate

Extern