Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Depozitarul Central face următoarele precizări

Piata bursieraData adaugarii: 2014-08-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Vă asigurăm că Depozitarul Central a acţionat şi acţionează în toate situaţiile respectând cu stricteţe reglementările legale în vigoare. 
Lanţul de operaţiuni efectuate de către un broker pentru vânzarea acţiunilor unei persoane nu presupune, potrivit legislaţiei în vigoare, operaţiuni sau avizări de operaţiuni în care Depozitarul Central să fie implicat.
Intermediarii (societăţi de servicii de investiţii financiare sau bănci) au încheiate cu Depozitarul Central contracte de participare la sistemul de compensare-decontare şi registru. Potrivit legii, Depozitarul Central nu cunoaşte relaţiile contractuale dintre intermediari şi deţinătorii de instrumente financiare în numele cărora acţionează şi nu este abilitat să verifice instrucţiunile de vânzare a acţiunilor date de clienţi către intermediari. 

Obiectul de activitate al Depozitarului Central nu cuprinde supravegherea modului în care un participant îşi respectă obligaţiile pe care le are faţă de clienţii săi în procesul de vânzare a acţiunilor acestora. Mai mult, Depozitarul Central nu are cunoştinţă cine este investitorul pentru care se decontează o anumită tranzacţie având în vedere faptul că decontarea tranzacţiilor se realizează în conturile globale ale intermediarilor.

În vederea tranzacţionării instrumentelor financiare evidenţiate în conturi individuale deschise în numele deţinătorilor în Secţiunea 1 (secţiunea conturilor deţinătorilor de instrumente financiare care nu au cont deschis la un Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central), Participantul la sistemul de compensare-decontare şi registru efectuează transferul respectivelor instrumente într-un cont global, deschis în Secţiunea 2 a Registrului (secţiunea conturilor globale în care sunt evidenţiate deţinerile clienţilor care au cont deschis la un Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central), numai dacă instrumentele financiare sunt disponibile în Secţiunea 1. 
Transferul între secţiuni este o operaţiune tehnică care se realizează de către Participant în conformitate cu prevederile titlului IV, capitolul I, secţiunea 1, subsecţiunea 4 din Codul Depozitarului Central, aprobat de către autorităţile de reglementare. Participantul (Participanţii în sistemul Depozitarului Central sunt entităţile definite la art. 168 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 297/2004) are responsabilitatea exclusivă, completă şi directă, pentru efectuarea transferurilor de acţiuni între secţiunile Registrului şi pentru verificarea documentaţiei care stă la baza realizării acestor transferuri.
 
Această procedură este reglementată şi prin Regulamentul CNVM (ASF) nr. 32/2006, privind serviciile de investiţii financiare, regulament aplicabil tuturor intermediarilor şi potrivit căruia (art. 90 alin. 3) "S.S.I.F.
trebuie să respecte, în toate situaţiile următoarele obligaţii:
a) să asigure păstrarea în siguranţă a instrumentelor financiare pe care le ţine în custodie;
b) să nu facă uz de nici unul din instrumentele financiare pe care le ţine în custodie sau de drepturile ce decurg din acestea şi să nu transfere aceste instrumente financiare fără acordul expres al deţinătorilor;
c) să returneze clienţilor, la solicitarea acestora, instrumentele financiare şi fondurile băneşti încredinţate". 
Potrivit Regulamentului CNVM (ASF) nr. 32/2006, încălcarea dispoziţiilor acestui regulament (prin urmare şi obligaţia intermediarilor menţionată la art. 90 alin. 3) se sancţionează potrivit prevederilor Titlului X din Legea nr. 297/2004, privind piaţa de capital.

Ca o măsură de protecţie suplimentară, încă de la înfiinţarea să, Depozitarul Central a pus la dispoziţia deţinătorilor de instrumente financiare serviciul de restricţionare a instrumentelor financiare la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional, operaţiune care implică blocarea instrumentelor financiare în conturile individuale deschise în Secţiunea 1. Instrumentele financiare blocate în conturile individuale deschise în Secţiunea 1 nu pot fi transferate în Secţiunea 2 de către intermediari şi prin urmare nici nu pot fi vândute de către aceştia. Deblocarea instrumentelor financiare în vederea tranzacţionării se realizează de către Depozitarul Central la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional.
 
Referitor la afirmaţia "de cel puţin trei ori a căzut fortăreaţa de la Depozitarul Central în anul 2013" dar şi la menţionarea unor "breşe în sistemul Depozitarului Central", vă subliniem faptul că nu există astfel de breşe în sistem şi că evenimentele semnalate sunt răspunderea exclusivă a intermediarului, fiind vorba de tranzacţii care nu presupun, potrivit legislaţiei în vigoare, operaţiuni sau avizări de operaţiuni în care Depozitarul Central să fie implicat. 

În ceea ce priveşte "relaxarea" Codului Depozitarului Central, vă reamintim faptul că articolele modificate făceau referire la operaţiunile sell-out speciale şi impuse. De asemenea, aşa cum am mai explicat, modificările semnalate au fost efectuate ca urmare a solicitării autorităţilor de reglementare, în cadrul procesului de evaluare a sistemului RoClear prin perspectiva Recomandărilor ESCB-CESR pentru sistemele de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare din Uniunea Europeană şi au avut că scop menţinerea unui echilibru între drepturile şi obligaţiile care revin participanţilor şi clienţilor acestora, astfel încât să nu fie afectat procesul de decontare şi să fie limitat hazardul moral. Aprobarea acestor modificări de către ASF a fost însoţită de emiterea în aceeaşi dată de către aceeaşi instituţie a unei decizii (348/18.04.2013) prin care participanţilor li se impunea obligaţia completării contractelor de intermediere cu clauze specifice referitoare la acordul clienţilor pentru utilizarea instrumentelor financiare deţinute de către aceştia pentru efectuarea de operaţiuni de vânzare specială şi impusă, dacă clienţii nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată aferente tranzacţiilor încheiate.
În plus, tranzacţiile încheiate pe contul domnului Nicolaiescu Nicolae în dată de 6 martie nu pot fi nicidecum puse în legătură cu modificările Codului Depozitarului Central mai sus-menţionate, având în vedere momentul ulterior al aprobării modificărilor Codului Depozitarului Central, respectiv pe data de 18 aprilie 2013.

În ceea ce priveşte atitudinea reprezentanţilor Depozitarului Central, ne rezervăm dreptul de a afirma că, până la demonstrarea contrariului, fiecare membru al echipei instituţiei dă dovadă de profesionalism şi comportament civilizat în relaţia cu publicul.  

În spiritul respectării deontologiei şi eticii profesionale, sperăm că în materialele viitoare pe acest subiect, veţi reflecta obiectiv şi profesionist atât la toate aspectele cazului adus în discuţie, conştientizând rolul dumneavoastră de formator de opinie, cât şi la pericolul de a submina încrederea investitorilor în instituţiile pieţei de capital precum şi la consecinţele de natură civilă şi/sau penală ce pot lua naştere din prezentarea şi susţinerea unor informaţii necorespunzătoare adevărului şi dispoziţiilor legale incidente în cauză.

Depozitarul Central rămâne consecvent principiului că orice încălcare a legii de către oricine, prin orice mijloc şi în orice împrejurare trebuie sancţionată potrivit legii civile şi/sau penale, după caz. În consecinţă, suntem convinşi că în această situaţie legea se va aplică în mod corespunzător faţă de toate persoanele care au încălcat-o.

Având în vedere că informaţiile publicate de ziarul Curierul Naţional atât în articolele menţionate mai sus cât şi în alte articole anterioare pe acest subiect, induc în eroare opinia publică cu privire la responsabilitatea legală şi acţiunile Depozitarului Central şi ale angajaţilor societăţii, afectând credibilitatea şi reputaţia instituţiei, Depozitarul Central îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile legale necesare pentru a stopa diseminarea de informaţii eronate către publicul larg şi participanţii la piaţa de capital.

 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Dar si cand va ajunge DNA la cazul harinvest si se va dovedi ca depozitarul era pe mana cu bcr la furtul de actiuni sa vedem cati dintre voi veti infunda puscaria. Ca la incasat salarii fara sa faceti nimic si declaratii sforaitoare vad ca sunteti primii
  2014-08-30, 00:06:34 (adresa: 95.77.98.*)
 2. de uimit:
  Nu ma pricep la burse, dar articolul acesta m-a uimit in masura in care prezinta devarul: Depozitaru l Central nu are obligatia de a verifica corectitudinea vanzarilor de actiuni pe bursa!!! Pai atunci cine verifica brokerul daca are ordin de vanzare semnat de proprietarul actiunilor? Ii rog pe ziaristii de la Curierul National sau pe cititorii cu cunostinte bursiere sa faca o apreciere asupra adevarului celor invocate in acest articol in care s-au dat referinte legale aparent convingatoare.
  2014-08-30, 23:53:47 (adresa: 5.14.191.*)
 3. de pagubit de sistem:
  Cât respect a dovedit Depozitarul când un grup de păgubiți de sistemul patronat de ASF a bătut la ușa Depozitarului în ianuarie ? A venit cineva din conducere să discute cu INVESTITORII ? Cum vă justificați salariile când prin Depozitar se FURĂ din investițiile oamenilor? Sunteți părtași la aceste fapte și nimeni nu poate avea încredere în o astfel de piață de capital cică "reglementată"!! Până nu se recuperează integral sumele furate de Depozitar în cârdășie cu ASF ar trebui ca toată conducerea Depozitarului și a ASF-ului să nu primească salarii! Să simtă pe pielea lor cum și cât sunt perpeliți păgubiții de la Harinvest ! De ce ați avut grijă să îndestulați creditorii Harinvestului în detrimentul micilor investitori ? De ce ați creat precedentul de încălcare ale drepturilor omului în favoarea BCR și BRK? De ce n-a rămas Harinvest intr-o problemă de decontare față de Fondul de garantare? Niciun client n-are semnat act aditional la contract referitor la acceptul față de sell out impus sau forțat! Se vede că dezinformați opinia publică prin abureli! Sau poate știți că ASF a dat timp hoților de la Harinvest să măsluiască documente ? În loc să respecte L 297 și să numească un administrator special! Sunteți un grup infracțional organizat !
  2014-08-31, 09:41:00 (adresa: 176.223.9.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Extern

Util