Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Bursa, în pericol să devină un club închis al marilor jucători

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat transferuri speciale însumând 104,47 mil. lei, de aproape nouă ori mai mari decât volumele de pe segmentul regular
Daniel Iancu, fondator al forumului bursier AGF, spune că dacă nu se va face nimic pentru atragerea 
investitorilor de retail, BVB va rămâne o piaţă a tranzacţiilor deal 


Şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti a fost acaparată de şapte tranzacţii speciale, volumul pe piaţa deal însumând 104,47 milioane lei reprezentat în cea mai mare de două schimburi cu 75,784 milioane acţiuni Fondul Proprietatea (FP). Nivelul pe acest segment a fost aproape de nouă ori mai ridicat decât rulajele din piaţa reglementată care s-au cifrat la numai 12,05 milioane lei.
Dacă nu vor fi atraşi din nou către Bursă investitorii mici, întreaga piaţă de la BVB riscă să rămână una a tranzacţiilor deal, avertizează Daniel Iancu, fondator şi administrator al forumului bursier Adunarea Generală a Forumiştilor - agf.ro. "Piaţa pentru a avea lichiditate, cei mari trebuie să-şi aibă contrapartea în investitorii de retail; altfel tranzacţionează singuri şi se face o tranzacţie la câteva ore", a declarat acesta pentru Curierul Naţional. 
El mai spune că s-a creat un cerc vicios în care absenţa din piaţă a ordinelor micilor investitori îi face pe instituţionalii care vor să intre sau să iasă dintr-o poziţie să nici nu mai încerce măcar să facă acest lucru prin tranzacţii succesive în piaţa reglementată. Un manager de fond sau un investitor mai degrabă pune mâna pe telefon şi încearcă să îşi găsească direct contrapartea pentru schimbările de protofoliu pe care le vizează.
Iancu aminteşte că Fondul Proprietatea, când a decis să-şi lichidizeze din deţineri nici nu a mai apelat la piaţa reglementată, ci a făcut direct oferte de plasament ca în cazurile de la OMV Petrom (SNP), Transelectrica SA (TEL) şi mai recent la Romgaz SA Mediaş (SNG).

Şapte deal-uri pe cinci emitenţi

Aproximativ jumătate din volumul de ieri al întregii pieţe de acţiuni de la BVB a fost asigurat de numai două tranzacţii speciale cu titluri FP în valoarea totală de 58,37 milioane lei. De asemenea, un pachet de 54,7 milioane acţiuni OMV Petrom a fost schimbat la preţul de 0,485 lei/acţiune, ceea ce ridică valoarea tranzacţiei la 26,53 milioane lei.
Un deal cifrat la 8,65 milioane lei s-a realizat cu 20 de minute înaintea prânzului şi pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), în timp ce două tranzacţii speciale pe cealaltă acţiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale au însumat 6,81 milioane lei. O tranzacţie specială în valoare de 4,1 milioane lei am consemnat şi cu titlurile Romgaz SA.

Miliarde de lei şi de acţiuni rulate în piaţă fără a fi accesibile tuturor investitorilor

Sporirea ponderii rulajelor pe segmentul deal nu a trecut neobservată nici conducerii executive a Bursei de Valori Bucureşti. O statistică prezentată la începutul lunii iunie a.c. de directorul general al operatorului de piaţă, Ludwig Sobolewski, semnala că în intervalul ianuarie - mai 2014 s-au realizat 632 de tranzacţii speciale în valoare de 2,02 miliarde lei.
Volumul este ridicat însă nu este neobişnuit, în toate pieţele emergente investitorii având la dispoziţie această facilitate, nuanţau reprezentanţii Bursei. O prezentare a instituţiei remisă presei înaintea lansării ofertei de la Electrica spune că atât timp cât majoritatea acestor tranzacţii 
sunt cross şi se fac la preţuri apropiate de cele din piaţa reglementată, fenomenul este foarte negativ. 
Astfel, 549 dintre deal-urile efectuate în primele cinci luni ale acestui an (86,87% dintre acestea) au un preţ cu mai puţin de 1% sub sau peste reperul tranzacţiilor de pe segmentul regular; valoarea acestor deal-uri era de 1,16 miliarde lei, respectiv 57,41% din volumul total al pieţei deal. Încă şi mai mult, 591 dintre tranzacţiile speciale (93,51% din numărul lor şi 67,86% din valoare - 1,37 miliarde lei) s-au realizat la preţuri într-o marjă de două procente faţă de cotaţia din piaţa principală.
Ieri, însă, pe piaţa deal, transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea s-au realizat la preţuri inaccesibile celei mai mari părţi a investitorilor. Astfel, al doilea dintre deal-uri, al cărui obiect a fost un pachet de aproape 60 milioane acţiuni FP, s-a realizat la preţul de 0,7395 lei/acţiune, cu 15% sub referinţa de 0,87 lei/acţiune a şedinţei de tranzacţionare precedente.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 13 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Extern

  Util