Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

ASF confirmă: Al treilea furt al Harinvest direct de la Depozitarul Central

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că există şi un al treilea caz în care de la desk-ul Harinvest s-au furat acţiuni ale unei persoane care nu era client al casei de brokeraj

În celelalte două speţe, victimelor li s-au furat 1,24 milioane acţiuni Fondul Proprietatea

De cel puţin trei ori a căzut fortăreaţa de la Depozitarul Central în anul 2013. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat pentru Curierul Naţional că are pe rol trei sesizări de furturi de acţiuni operate de SSIF Harinvest SA ale căror victime sunt persoane care nici măcar nu erau clienţi ai casei de brokeraj vâlcene. „Cele 3 sesizări privind operaţiunile de înstrăinare a unor pachete de acţiuni de către Harinvest s-au realizat, conform susţinerii petenţilor, în lipsa unei relaţii contractuale în acest sens între petenţi şi SSIF Harinvest”, se afirmă într-un răspuns al Autorităţii la întrebările noastre.

Aceasta înseamnă că există şi un al treilea caz, în afara milionului de acţiuni Fondul Proprietatea dispărute lui Aurel Marinescu din Râmnicu Vâlcea şi prăduirea unui pensionar din Târgu Mureş semnalată la începutul acestei săptămâni de publicaţia noastră.

În afară de prejudicierea clienţilor săi cu sume depăşind 17 milioane lei - aparent pentru acoperirea unor poziţii pierzătoare pentru iniţierea pe piaţa produselor structurate cu market-makerii BCR şi SSIF Broker Cluj - suspectul principal în anchetele DIICOT, traderul Harinvest Maria Voinea, se arată a fi fost un adevărat specialist şi în specularea breşelor din sistemul Depozitarului Central.

Cele trei cazuri aflate în ancheta ASF arată deficienţe grave în capacitatea instituţiilor pieţei de a proteja dreptul de proprietate al investitorilor pe piaţa de capital românească. „Cu o copie de pe buletin falsificată într-un program de grafică pe calculator şi având complicitatea unui broker corupt este foarte uşor să furi acţiuni înregistrate la Depozitar”, ne-a declarat un investitor cu experienţă pe Bursa de la Bucureşti.

Ştire-bombă oferită de Autoritatea de Supraveghere Financiară: există un al treilea caz în care de la desk-ul Harinvest a fost furată o persoană care nu avea semnat contract cu casa de brokeraj vâlceană, pe lângă cele ale lui Aurel Marinescu, victimă în vârstă de 72 de ani a unui furt de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea, şi cel al pensionarului din Târgu Mureş căruia i s-au sustras 240.000 de titluri FP.

În ceea ce priveşte cazul semnalat de publicaţia noastră luni, acesta a fost confirmat, de asemenea, de Autoritate, ca a treia sursă, după sesizarea victimei şi informaţii oferite din zona clienţilor păgubiţi ai Harinvest. „ASF a primit în data de 11.08.2014 o sesizare din partea unei persoane referitoare la operaţiunea de înstrăinare de către SSIF Harinvest a unui pachet de 240.000 de acţiuni FP. Sesizarea se află în analiza ASF, urmând ca la finalizarea acesteia, în funcţie de rezultatele concluziilor, ASF să dispună măsurile corespunzătoare, în limita competenţelor deţinute”, se afirmă în răspunsul departamentului de comunicare al instituţiei formulat pentru Curierul Naţional.

Persoana ne declarase vineri că a descoperit că îi lipseau acţiunile abia în urmă cu câteva săptămâni, când a mers să încaseze dividendele. El a aflat de la Depozitarul Central - singura entitate unde avea înregistrate acţiunile, nefiind client al vreunei case de brokeraj - că pachetul de acţiuni i-a fost încărcat abuziv de SSIF Harinvest şi vândut în piaţă pe data de 22 mai 2013, fără a fi primit banii vreodată.

Spre deosebire de Marinescu, ale cărui date personale şi de portofoliu fuseseră obţinute de prezumtivii hoţi după ce fusese la sediul Harinvest pentru a obţine un extras de cont, în speţa pensionarului din Târgu Mureş, acesta nici măcar nu a trecut pragul casei de brokeraj vâlcene.


Mai mult decât atât, el spune că nu a oferit nimănui informaţii care ar fi putut servi la delapidarea acţiunilor sale. "Niciodată n-am contactat brokeri, n-am semnat acte şi nici nu am dat copie după buletin", a declarat acesta pentru Curierul Naţional.

Unu, doi, trei

Un investitor prăduit în anul 2013 la Harinvest, între altele, şi de acţiuni Romgaz abia dobândite în oferta publică, ne spusese că ar avea cunoştinţe că cineva din Bucureşti ar fi fost victima unui furt asemănător cu cel semnalat de investitorul din Târgu Mureş. Am întrebat reprezentanţii ASF dacă în afară de cazul respectiv, pentru care am cerut lămuriri, mai există un astfel de furt direct de la Depozitarul Central.

„Există un număr total de trei sesizări referitoare la situaţii similare. În afară de cea menţionată la punctul 1 (cazul pensionarului din Târgu Mureş - n.red.), în cadrul ASF s-au înregistrat două sesizări similare în care alte 2 persoane fizice (unul dintre acestea Aurel Marinescu - n.red) reclamă înstrăinarea de către SSIF Harinvest a unor pachete de acţiuni. Aceste două sesizări au fost analizate de către ASF, iar în baza concluziilor, ASF a sesizat organele de cercetare competente. Fiecare sesizare este analizată individual”, se afirmă în răspunsul Autorităţii.

În ceea ce priveşte al treilea caz, nu avem date despre detaliile portofoliului şi cantitatea de acţiuni furate, după cum nu avem cunoştinţe despre perioada în care s-au săvârşit furturile.

Primul care a sesizat un astfel de furt a fost Aurel Marinescu, care la începutul anului a descoperit că pe data de 22 august 2013 i-au fost furate de la desk-ul Harinvest, direct de la Depozitarul Central, un număr de un milion de acţiuni. "Nu am jucat la Bursă, nu am făcut nimic. M-au tâlhărit pur şi simplu", declara atunci acesta pentru publicaţia noastră.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Extern

  Util