Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

O poveste cu sute de mii de acţiuni FP furate

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-08-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Unui pensionar din Târgu Mureş i s-au furat de la Depozitarul Central 240.000 de acţiuni FP, cazul fiind semnalat ASF în data de 11 august a.c.
Acestea au fost încărcate abuziv şi revândute în piaţă de casa de brokeraj vâlceană Harinvest, care a speculat breşe în sistemul Depozitarului
Victima spune că nu a contactat brokeri, nu a furnizat date cu caracter personal, nu a 
semnat acte şi nici nu a dat copii după acte de identitate

Bucuros că a venit timpul să încaseze dividendele. Aşa era un pensionar care primise acţiuni Fondul Proprietatea (FP) ca despăgubire în contul unor daune suferite în timpul regimului socialist. Surpriză, însă, când merge să îşi ia repartizările de câştiguri aferente pachetului de 240.000 titluri FP deţinut, află că nu mai era acţionar. Cineva îi furase acţiunile!
Titlurile FP au dispărut de la Depozitarul Central - victima nu avea contract cu o casă de brokeraj - după ce au fost încărcate abuziv în primăvara anului trecut de Harinvest şi probabil vândute în piaţă, societatea care s-a aflat în centrul celui mai mare scandal al pieţei de capital româneşti din ultimii ani.
Cazul reclamat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe data de 11 august a.c. şi semnalat de victimă publicaţiei noastre la sfârşitul săptămânii trecute este asemănător cu cel al lui Aurel Marinescu, pensionar de 72 de ani din Râmnicu Vâlcea, care a fost furat de un milion de acţiuni FP în august 2013 tot de la desk-ul Harinvest, societate al cărei client nu era şi de unde solicitase un extras de cont.
Speţa nouă este încă şi mai gravă, întrucât victima furtului de 240.000 de acţiuni FP era din Târgu Mureş şi nu a trecut vreodată pragul societăţii vâlcene, după cum nu a fost la niciun broker, acţiunile sale fiind înregistrate doar la Depozitarul Central. "Niciodată n-am contactat brokeri, n-am semnat acte şi nici nu am dat copie după buletin", a declarat acesta pentru Curierul Naţional.
La nouă luni de la declanşarea publică a scandalului Harinvest, având în centru furturi de peste 17 milioane lei din conturile clienţilor, afacerea continuă să gesteze monştri. Un nou caz de furt, de data aceasta având în centru un pachet de 240.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, ne-a fost semnalat de victimă la sfârşitul săptămânii trecute. Aceasta a fost prăduită de titluri deşi nu a trecut vreodată pragul societăţii de brokeraj vâlcene, după cum nu era client al vreunui broker, acţiunile fiind înregistrate numai la Depozitarul Central.
Păgubitul a aflat că i s-au furat acţiunile abia acum câteva săptămâni, când a mers pentru a încasa dividendele pentru acţiunile FP la banca ce face acest serviciu, respectiv BRD Groupe Societe Generale. Acolo i s-a spus că nu mai figurează ca acţionar al Fondului întrucât a vândut acţiunile anul trecut. "Am rămas mască", ne-a declarat victima.
Scurtă istorie a furtului
Verificări ulterioare făcute de aceasta la Depozitarul Central îi arată că pachetul său a fost furat de la desk-ul casei de brokeraj Harinvest la sfârşitul lunii mai, după ce anterior societatea vâlceană le mai încărcase abuziv în două rânduri. Astfel, registrul indică încărcarea celor 240.000 de titluri de către proprietar pe data de 19 iunie 2011. Prima operaţiune apare în data de 6 martie 2013, când Harinvest i le trece în secţiunea II, iar pe contul său figurează zero acţiuni. Pe 12 martie 2013 Harinvest le aduce înapoi, iar în sold figurează iarăşi 240.000 de acţiuni. În zilele de 8 mai 2013 şi 14 mai 2013 se repetă aceeaşi mişcare.
Aparent, explicaţia acestor preluări abuzive este încercarea traderului Harinvest Maria Voinea de a folosi pachete de acţiuni în tranzacţii succesive pentru ca în răstimpul între efectuarea acestora şi decontare să simuleze existenţa de cash pe bilanţul societăţii vâlcene şi a-şi masca insolvabilitatea apărută în contextul iniţierii unor opoziţii pierzătoare pe piaţa produselor structurate.
În septembrie-octombrie 2013, Harinvest şi BCR (contrapartea cea mai importantă a societăţii vâlcene pe aceste instrumente derivate) s-au lansat, de asemenea, în astfel de tranzacţii succesive cu pachete de acţiuni furate - dovedite ulterior de ASF ca acţiuni de manipulare a pieţei - pentru a se masca insolvenţa Harinvest.
Suntem în data de 22, deci se fură
"În data de 22 mai 2013 îmi dau lovitura de graţie", ne-a spus victima, aceasta fiind data la care Harinvest încarcă acţiunile fără a le mai repune pe contul de la Depozitarul Central al proprietarului iniţial.
El a sesizat la Bucureşti procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) care au repartizat mai departe cazul către serviciul teritorial Mureş al instituţiei.
"Sunt foarte supărat. M-au lăsat fără acţiuni", a declarat pentru Curierul Naţional păgubitul. El spune că statul a fost cel care a ales să-i dea despăgubirea sub formă de acţiuni Fondul Proprietatea, însă apoi nu face nimic prin instituţiile sale pentru a-i garanta securitatea acestor deţineri. Dacă mergi pentru recuperarea pagubelor în civil, taxa pe timbru este prohibitivă faţă de valoarea acţiunilor, aşa încât căile de atac pentru victimele furturilor de acţiuni sunt limitate.
Cazul semnalat la sfârşitul săptămânii trecute este asemănător cu cel al lui Aurel Marinescu, pensionar în vârstă de 72 de ani din Râmnicu Vâlcea, care a fost furat pe data de 22 august 2013 de un pachet de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea. "Nu am jucat la Bursă, nu am făcut nimic. M-au tâlhărit pur şi simplu", declara acesta pentru Curierul Naţional la jumătatea lunii februarie, la doar câteva săptămâni după ce descoperise furturile. Marinescu avea înregistrate acţiunile la Depozitarul Central, însă nu avea contract cu casa de brokeraj vâlceană. El ajunsese acolo doar pentru a solicita un extras de cont, acţiunile fiindu-i încărcate abuziv şi vândute în piaţă.
Ulterior, victima a solicitat atât ASF, cât şi Depozitarului Central care sunt înscrisurile care stau la baza operaţiunilor efectuate de Harinvest la Depozitarul Central cu acţiunile sale, însă nu a primit niciun răspuns.
Este de urmărit dacă faptul că ambele furturi s-au realizat pe data de 22 a lunilor mai şi respectiv august reprezintă o coincidenţă sau această dată reprezintă o scadenţă pe poziţiile iniţiate între Harinvest şi BCR pe piaţa produselor structurate, o pistă de urmat pentru ancheta ASF.
De ce este cel mai grav caz
O circumstanţă faţă de cazul Marinescu este faptul că victima de la Târgu Mureş nu a trecut niciodată pragul Harinvest şi nici nu a furnizat înscrisuri care să fi stat la baza încărcării abuzive a pachetului său de 240.000 de acţiuni FP de la Depozitarul Central. Singura legătură a victimei cu Râmnicu Vâlcea este faptul că are un frate care locuieşte acolo, dar ne-a spus că acesta nu avea de unde să aibă copie de pe buletinul său pentru a le da celor de la Harinvest. "Niciodată n-am contactat brokeri, n-am semnat acte şi nici nu am dat copie după buletin", a întărit el.
Povestea victimei din Mureş ne-a fost confirmată de o altă persoană păgubită în Afacerea Harinvest-BCR. El ştia de la avocatul său că mai există un caz asemănător cu cel al lui Aurel Marinescu. El ne-a vorbit despre trei fraţi care au primit o moştenire de 750.000 de acţiuni Fondul Proprietatea, ceea ce cadrează cu dimensiunea de 240.000 de titluri FP raportată nouă la sfârşitul săptămânii trecute. Doi dintre fraţi vânduseră, însă al treilea decisese să păstreze pachetul, în speţă titlurile furate. Fratele victimei îl întrebase pe avocat care ar fi calea de urmat pentru recuperarea prejudiciului şi acesta i-a spus că ar trebui sesizat pe lângă Parchet şi ASF.
Autoritatea nu ne-a confirmat în timp util ca a treia sursă povestea respectivă şi existenţa reclamaţiei cu numărul 79.504 din 11 august a.c. pe care victima ne-a spus că a depus-o la instituţie.
Şi batjocorit, şi cu banii luaţi
O altă nemulţumire a acestuia o reprezintă tratamentul pe care l-a primit din partea Depozitarului Central, singura entitate al cărei client era având în vedere că acţiunile sale la Fondul Proprietatea nu erau încărcate şi la o casă de brokeraj. 
"Au fost obraznici cu mine", ne-a declarat victima furturilor, caracterizându-i pe interlocutorii săi de la Depozitar ca fiind lipsiţi de educaţie. El a adăugat că aceştia l-au mai şi pus pe gânduri şi că i-au spus că nici măcar nu are statutul de investitor.
Pensionarul din Târgu Mureş era îngrijorat că ar putea să nu beneficieze de despăgubirea fondului de compensare al investitorilor în limita a 20.000 de euro şi că nici nu s-a înscris la masa credală a Harinvest, fiind depăşit termenul stabilit iniţial.
 
 • Currently 4.92/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 12 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de pagubit de asf si harinvest:
  ASF se află în afara jocului. Nu a fost nu e și nici nu poate fi în stare sa reglementeze cazul Harinvest și cele întâmplate cu cei doi pensionari. Ce sunt ei ? Despăgubiți de stat cu acțiuni FP! Nicidecum investitori ! Investitia e un act de voință ! Niciunul nu a investit! Amândoi (se pare că mai sunt încă 2 astfel de cazuri) au fost prăduiți de la Depozitar! Ori Fondul de compensare despăgubește parțial numai pe cei care au contract făcut cu vreun SSIF! Cazul Harinvest e complicat! Așa ceva în Romania nu s-a mai întâmplat pe o scară atât de mare! În această situație de criză ASF nu a făcut decât să încalce Legea 297 cu prioritate ! A scos decizia 1250, a transformat un intermediar din SSIF într-o banală societate comercială supusă legii insolvenței! Transformând fraudulos un INVESTITOR într-un banal creditor! A lăsat timp Harinvestului (4 luni) să-și modifice toată contabilitatea și să-și ceară singur falimentul! Cum de s-a admis acțiunea când documentele îi fuseseră ridicate de DIICOT? Concluzie: S-a admis acțiunea de faliment în baza unor acte contrafăcute căci cele originale erau la DIICOT! ASF a impus ca INVESTITORII (cu contract) să se înscrie la masa credală alături de creditorii pe bază de factură! Ce caută cei furați din Depozitar la masa credală a Harinvestului? Se încearcă să se pună în cârca Harinvestului și alte matrapazlâcuri de prin Depozitar? De ce sunt mințiți cei furați din Depozitar că vor fi compensați De Fondul de compensare? De ce Fondul de compensare nu a fost cu celeritate activat domnilor de la ASF ?? De ce nu ați luat măsura activării FC când Harinvest nu a executat Decizia 1250 de returnare în 15 zile a fondurilor și acțiunilor deținute de INVESTITORI în conturile deschise la Harinvest? Când a creditat vreun INVESTITOR Harinvestul ?? Cu ce s-a ocupat ASF-ul în 13-15 noiembrie când s-a aflat în "control" la Harinvest și când au dispărut acțiunile INVESTITORILOR ?? Ce reputație mai aveți domnilor de la ASF? Cum îi protejați pe investitori când i-ați aruncat prin tribunale, și culmea, venind alături de ei la masa credală ?? Cine mai crede întro astfel de piață de capital ?? Risc reputațional?? Vorbe !!!! Când domnul Mișu Negrițoiu spunea presei că e rezolvat cazul Harinvest! Nu e adevărat domnule! Nu cunoști situația! Ai fost dezinformat de subordonați!! Cei familiarizați cu cazul știu cum stau lucrurile! Și văd că dați salarii compensatorii celor care vor singuri să plece din ASF să li se piardă urmă c-au fost poate părtași la furt! Constituție? Proprietate? Protecția investitorului? Risc reputațional ?? Celeritate ?? Vorbe!!!! Și astea în preajma campaniei electorale !!! Spunea cineva că numai procurorii pot face lumină în acest caz !!! Nicidecum ASF-ul care n-a protejat pe INVESTITORII de la Harinvest ! De ce ASF nu a lăsat Harinvestul în accident de decontare și portofoliile oamenilor neatinse?? De ce a păstorit îndestularea creditorilor Harinvest în detrimentul INVESTITORILOR??
  2014-08-25, 01:06:58 (adresa: 176.223.9.*)
 2. de pagubit:
  Ssi cati pagubiti or mai fii in tara nenorociti de mafiotii de la ssif harinvest..!alo dna mai exista in tara asta sau lucreaza doar la comanda?de ce nu i ridica pe mafotii de la harinvest pentru ca se numesc antonescu...cismaru sau veronel lungu toti cu pile la partide politice?dupa acest nou caz al pensionarului jefuit de mafiotii de la ssif harinvest piata de capital e istorie nu cred ca cineva mai are curaj sa mai cumpere sau sa detina actiuni in tara asta sa se trezeasca intr o zi ca e falit!!! Verifica ti va actiunile toti investitorii din tara ca ordinarii de.la harinvest au fost in stare de orice nelegiuire fiind aparati dintotdeauna de strucurile politice din psd...pnl si pd-l din valcea si bucuresti!!!
  2014-08-25, 09:02:46 (adresa: 109.166.130.*)
 3. de N.B.:
  N-am sa fac nici un comentariu , ci am sa dau doar doua paragrafe din Legea de infiintare si functionare a ASF : CAPITOLUL II Obiective, atribuţii şi prerogative a) asigurarea stabilităţii, competitivităţii şi bunei funcţionări a pieţelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi asigurarea protecţiei operatorilor şi investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase;3. La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: "(3) A.S.F. are calitate procesuală activă şi poate interveni în orice proces privind normele adoptate sau actele individuale emise de aceasta, precum şi în orice proces împotriva entităţilor reglementate sau persoanelor care se află într-o relaţie juridică cu acestea, fie în mod direct, fie în mod indirect, atunci când o astfel de acţiune este necesară în scopul protejării intereselor investitorilor, asiguraţilor, beneficiarilor fondurilor private de pensii şi a stabilităţii financiare." Deci LEGEA prevede clar ce atributii , ce sarcini si ce responsabilitati are ASF-ul . Mai mult legea prevede si obligativitatea ASf de a fi parte in litigiile dintre investitorii pagubiti si entitatile reglementate de ASF. Este cineva care a " depistat " cea mai mica intentie a ASF de a rezolva problema Harinvest ? Nici pomeneala ! Atata timp cat DNA-ul nu intra a vada ce se afla in "cloaca " numita ASF nimic nu va fi sigur iar investitorii din piata de capital isi arunca banii in lac. Solutia lui Ursache o stiti : investitorii sa-si verifice saptamanal conturile !!! Si Ursache este cel care " reglementeaza " piata de capital !!! Mai mare rasul .
  2014-08-25, 11:51:37 (adresa: 86.126.103.*)
 4. de darius:
  Tot dumnezeu o sa faca dreptate si o sa le dea la excrocii care au infintat si condus ssif harinvest cum i a dat si lui craciunescu cand i a fost lumea mai draga!!! Urmeaza si ceilalti mafioti de la harinvest antonescu.lungu si cismaru sa se duca dupa craciunescu dumnezeu are grija sa faca dreptate nu ca institutiile de rahat din aceasta tara care acopera hotii!!!
  2014-08-25, 12:36:54 (adresa: 109.166.130.*)
 5. de PSD:
  URSACHE LA BRUTARIE!
  2014-08-25, 15:34:16 (adresa: 109.101.213.*)
 6. de Pagubit sau furat ??:
  ASF nu isi justifica existenta! Cel putin in cazul Harinvest a facut-o de oaie! Au dormit in cisme! Mai ales conducerea ASF! Conducatorii din Harinvest ne-au furat sub complicitatea directa si nemijlocita a ASF ! Vezi abaterile din 2008 cand la conducere se afla Cismaru sotia unuia din actualii administratori ! Apoi in 2011 au avut abateri frauduloase si doar complice au fost mangaiati de ASF in loc sa ii stopeze de pe atunci!! ASF si Ursache stiu ce s-a intamplat la Harinvest , stiu unde s-au dus banii investitorilor dar ii acopera pe cei care au delapidat conturile clientilor Harinvest! NUMAI procurorii DNA pot face lumina in acest caz! Auzi! Esti furat si ei cica te protejeaza! Cica "protejeaza" interesele clientilor! Nu e adevarat! Iau salarii imense si nici nu se gandesc la unii investitori care au pierdut economiile de o viata! Hotilor! La brutarie cu voi! Ca acolo poate scrieti si o carte de cum ati "protejat" piata de capital din Romania!
  2014-08-25, 17:29:13 (adresa: 89.34.212.*)
 7. de mike:
  meseriasul DAIANU care-si tinea banii la SIMA si dadea lectii la fraieri pe la tembelizor castiga 30000 eur / luna
  2014-08-25, 18:57:07 (adresa: 94.185.189.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Ilie una cu Alah,mai baga ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Auto

Piata farma

Fiscalitate

Extern

Gadgeturi