Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

ASF stabileşte termene-limită clare pentru a ajuta BVB să devină piaţă emergentă

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit termene-limită clare pentru îndeplinirea unor condiţii ale cadrului intern care să faciliteze promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă, potrivit unui document remis ieri presei. Pentru obiectivul creşterii accesibilităţii şi atractivităţii pieţei româneşti, deja s-au realizat modificarea Codului Bursei de Valori Bucureşti şi a Codului Depozitarului Central în vederea restricţionării accesului direct al brokerilor la conturile de instrumente financiare ale clienţilor agenţilor custode. De asemenea, ASF menţionează că au fost iniţiate modificarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital pentru simplificarea cerinţelor de conformitate pentru evenimentele corporative şi votul prin procură, precum şi a Regulamentului nr. 32/2006 în ceea ce priveşte documentaţia solicitată intermediarilor pentru deschiderea unui cont pentru un client şi referitoare la cunoaşterea clientelei în vederea simplificării procedurilor privind deschiderea unui cont pentru investitorii străini.

Totul (şi) în limba engleză

Pentru semestrul întâi al anului viitor este programată traducerea în limba engleză a legislaţiei primare şi secundare relevante şi publicarea acestora pe pagina de internet a ASF, iar până în luna decembrie a acestui an se are în vedere furnizarea în limba engleză a informaţiilor relevante către operatorii de piaţă şi depozitarii centrali. Acelaşi termen-limită este stabilit şi pentru analizarea oportunităţii şi a implicaţiilor introducerii obligativităţii pentru emitenţii listaţi pe piaţa reglementată administrată de BVB şi a Sibex de a transmite rapoartele curente publicate pe site-ul bursei şi în limba engleză prin modificarea corespunzătoare a Regulamentului nr.1/2006.

Dividendele, mai repede şi în sistem centralizat

Până în trimestrul I din 2015 vor fi analizate implicaţiile şi oportunitatea decontării de tranzacţii OTC cu toate instrumentele financiare înregistrate în sistemul Depozitarului Central, în timp ce Regulamentul nr.1/2006 şi Regulamentul nr.6/2009 ar urma să fie modificate pentru introducerea unui sistem  centralizat de plată a dividendelor în vederea simplificării procedurii de încasare şi reducerii perioadei în care se vor acorda dividendele.
Tot până în primul trimestru al anului viitor ASF şi Depozitarul Central vor analiza oportunitatea, fezabilitatea şi implicaţiile desfiinţării secţiunii 1 din cadrul sistemului de conturi din cadrul DC şi alocarea conturilor către participanţi.

Ce se face pentru short-selling

Pentru eficientizarea şi fluidizarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă se are în vedere modificarea Regulamentului CNVM nr.32/2006 şi a Regulamentului CNVM nr.5/2010 inclusiv pentru alinierea la Regulamentul (UE) nr.236/2012 privind vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit şi la reglementările europene emise în aplicarea acestuia.
De asemenea, clarificarea aspectelor legate de impozitarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă ar urma să se realizeze până în decembrie 2014. Clarificarea regimului juridic al garanţiilor utilizate în operaţiunile de împrumut de instrumente financiare este programată pentru primul trimestru din 2015.

Preocupări pentru piaţa obligaţiunilor municipale

ASF va reduce, în această lună, comisioanele aplicate operaţiunilor cu obligaţiuni municipale şi corporative prin modificarea Regulamentului nr. 7/2006. De asemenea, începând cu prima jumătate a anului viitor, vor fi organizate evenimente  în diverse parteneriate (cu operatorii de piaţă, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Investitorilor Străini etc.) pentru popularizarea variantei de finanţare prin emisiunea de obligaţiuni corporative. Pentru ianuarie 2015 se are în vedere analizarea oportunităţii şi a implicaţiilor introducerii obligativităţii ratingului obligaţiunilor municipale listate pe piaţa reglementată, pentru a oferi garanţii suplimentare investitorilor nerezidenţi privind solvabilitatea ofertanţilor.
Luna viitoare vor fi iniţiate discuţii cu Ministerul Finanţelor Publice în vederea analizării posibilităţii introducerii unei scutiri de impozit pentru fondurile de investiţii autorizate de ASF care investesc preponderent în obligaţiuni de stat.

În căutarea unor noi actori

Pentru obiectivul sporirii lichidităţii, ASF vizează revizuirea până în semestrul al doilea din 2015 a prevederilor legislaţiei secundare şi ale reglementărilor proprii ale operatorilor de piaţă referitoare la activitatea market-makerilor, precum şi analizarea oportunităţii şi posibilităţii acordării de facilităţi market-makerilor în activitatea de tranzacţionare.
Până în noiembrie 2014, Autoritatea va crea pe propriul portal o secţiune dedicată educaţiei investitorilor pe piaţa de capital, iar în acelaşi scop, din a doua jumătate a anului viitor, vor fi organizate conferinţe şi prezentări pe durata a două zile fiecare, destinate unor categorii specifice de investitori, în cele mai reprezentative oraşe (Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj). Pentru acelaşi interval sunt programate întâlniri cu managerii primelor 50 de companii care nu sunt încă listate.
Până în decembrie 2014, ASF va elabora un proiect de normă care să reglementeze constituirea şi funcţionarea cluburilor de investiţii şi a conturilor comune de investiţii, iar în luna următoare se va analiza împreună cu  Ministerul de Finanţe posibilitatea acordării unor facilităţi fiscale acestor entităţi.
Pentru atragerea unor noi categorii de emitenţi la cota Bursei, până în semestrul al doilea din 2015 se vor analiza posibilitatea şi oportunitatea instituirii unui regim de facilităţi acordate emitenţilor de tipul IMM. În acelaşi timp, până în noiembrie 2014 se are în vedere crearea unui cadru legal special care să abordeze exclusiv problematica societăţilor tranzacţionate pe piaţa Rasdaq.
Emitenţii vor raporta după standardele IFRS. În acest sens deja a fost  elaborat un act normativ care să prevadă obligaţia aplicării acestora de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF. Până în iunie 2015 (pentru raportările semestriale) şi până în decembrie 2015 (pentru raportările anuale), vor fi emise reglementări privind modalitatea de întocmire şi depunere a rezultatelor financiare conform standardelor IFRS
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Nicolae:
  Aceasta aducere la zi a legislației a fost asumată de ASF prin actul de infintare(OUG 93/2012). Pentru tegiversare=abuz in serviciu, frauda la lege, rea credință etc. trebue sa răspundă in fata investitorilor de la Harinvest. Anularea tuturor tranzacțiilor frauduloase si revenirea la situația initiala ar fi o măsura reparatorie care s-ar aplica intr-un stat de drept. Romania îndeplinește condițiile unui stat de drept?
  2014-08-14, 21:37:18 (adresa: 86.123.55.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

ai numai gainuse ! 3 ...
Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

1 erata:.....muLte ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

elitistii astia nu te mai lasa sa zugravesti ,nici ...
Olguța Vasilescu a cedat NERVOS în direct

NOI CU PENSIONARII-N FRUNTE / VOM AVEA VICTORII MU ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Piata farma

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi