Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Cât de (ne)reprezentativă este Bursa pentru economia românească

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


O analiză a administratorului de active financiare Certinvest menţionează că 82% din structura PIB nu se reflectă în principalul indice bursier de la BVB
Concentrarea pe numai patru sectoare de activitate induce risc sistemic în portofoliile investiţionale, mai spune documentul citat
Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, afirmă că piaţa de capital locală are nevoie de noi listări atât din partea companiilor de stat, cât şi din cea a business-ului privat


Delistarea în anii 2003-2004 a unor companii reprezentative precum Dacia şi Terapia (societăţi având atunci o capitalizare bursieră cumulată de peste un sfert de milion de euro) a limitat accesul investitorilor români la sectoare de activitate foarte dinamice, iar de atunci piaţa de capital românească nu a recuperat în diversificare sectorială, aminteşte un studiu al administratorului de active financiare Certinvest, sosit pe adresa redacţiei. În indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti se regăsesc zece emitenţi cu activitate în domeniile financiar-bancar şi energie-utilităţi, ceea ce înseamnă că 82% din structura Produsului Intern Brut pe anul 2013 nu este reflectată pe Bursă.
Agricultura (12,2% din PIB), industria prelucrătoare (11,35% din PIB), transporturi şi comunicaţii (10,13% din PIB) sau imobiliarele (8,76% din PIB) nu se află prin nicio companie în componenţa indicelui reprezentativ de la BVB, după cum sunt slab reprezentate şi pe Bursă în ansamblul său. Concentrarea mare sectorială pe indicele BET îi diminuează din reprezentativitate, spune autorul raportului, Răzvan Rusu, director de investiţii la Certinvest. "Deşi companiile reprezentate sunt, în cea mai mare parte, vitale pentru economia României, lipsa unor sectoare de activitate importante din cel mai important indice bursier, şi mai apoi din Bursa în ansamblul său este o provocare sistemică atât pentru bursă, cât şi pentru investitori", scrie acesta.

Bursa, în aşteptarea business-ului privat

"Bursa românească de ani de zile încearcă să câştige în reprezentativitate şi cu fiecare an în parte reuşeşte acest lucru, însă din păcate destul de timid", a declarat pentru Curierul Naţional Mihai Chişu, broker la Swiss Capital. Statul face paşi importanţi pentru aducerea unor companii vitale în economie şi din sectoare importante ca pondere în structura Produsului Intern Brut, dar ar trebui ca şi mediul privat să acceseze piaţa de capital. Domeniul de IT, cel al construcţiilor cu foarte mult potenţial şi agricultura, în măsura în care va aduce afaceri mai concentrate, pot fi de interes pentru investitori, mai spune Chişu.
Mai important decât listările statului, afirmă Rusu, este să vedem companii antreprenoriale, în special din domeniile de activitate subreprezentate în indici sau la bursă în general, cum ar fi IT sau sănătate, că îşi doresc să se listeze. "În mod evident, este necesar ca acestea să aibă un istoric de performanţă validat şi un plan de afaceri solid pe termen lung. Cred, însă, că pentru liderii sau competitorii de top din fiecare segment de piaţă există premise pentru a întruni condiţiile necesare unei listări de succes din care să aibă de câştigat atât investitorii, cât şi antreprenorii", scrie directorul de investiţii de la Certinvest în documentul remis redacţiei.

Investitorii au bani... dar pentru cine?

Deşi există în mediul de afaceri o percepţie potrivit căreia pe piaţa de capital românească nu sunt bani, aceasta este eronată, fapt demonstrat de ofertele publice de la Romgaz şi Electrica, spune Chişu. Listările recente au arătat că sunt foarte mulţi bani care pot intra în companii cu condiţia ca acestea să ştie să se facă atractive. La BVB sunt reprezentaţi deopotrivă investitori după toate profilurile, investitori de retail, instituţionali români şi nerezidenţi. "Antreprenorii au cui să se adreseze", a continuat brokerul de la Swiss Capital.
Important este să vină cu companii profitabile, solide, predictibile şi cu un comportament corect care să dovedească respect faţă de acţionarii minoritari. Fondatorii societăţilor care vor să facă pasul pe Bursă trebuie să înţeleagă că astfel, dintr-o dată, afacerea lor va deveni publică. Oamenii cu bani vor dori să participe activ la dezvoltarea companiei.

Toţi au de câştigat, însă societăţile trebuie să respecte anumite cerinţe. Orice lipsă de corectitudine este sancţionată (inclusiv prin scăderea preţurilor acţiunilor), transparenţa este foarte apreciată, regulile clare sunt importante, ca şi deschiderea managementului. Cât de profitabilă este compania este "covârşitor de important", dar şi cum remunerează acţionarii, spune Chişu. "Vor trebui să ştie să împartă", ne-a declarat acesta.

Fondurile de pensii nu se pot diversifica

Ultimele listări, cele ale Fondului Proprietatea (FP), Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Nuclearelectrica SA (SNN) şi Romgaz SA (SNG) au adus în ring tot acţiuni cu profil similar, din domeniul financiar şi energetic. Astfel, domeniul energiei reprezintă 38% din structura indicelui BET, urmat de bănci cu 29%, societăţi cu profil financiar în proporţie de 22%, în timp ce 11% îl acoperă sectorul utilităţilor.
"O astfel de concentrare pe patru sectoare mari de activitate induce un risc sistemic în portofoliile investiţionale şi, de cele mai multe ori, investitorii vor fi determinaţi să caute diversificarea în pieţele internaţionale de capital", spune Rusu, completând că investitorii instituţionali de tipul fondurilor de pensii sau societăţilor de asigurare sunt în dificultate pentru îndeplinirea obiectivului de a construi un portofoliu diversificat pe industrii.

Investitorii nu vor firimituri pe Bursă

Ca diversificare sectorială, o mişcare în acest sens ar putea fi adusă tot de stat, prin privatizările societăţilor din portofoliul Ministerului Transporturilor.
L-am întrebat pe Mihai Chişu ce părere are în această privinţă. "Fiecare minister are viziunea sa", ne-a răspuns acesta, adăugând că dacă paşii vor fi făcuţi aşa cum trebuie, obiectivele vor putea fi duse la îndeplinire.
Ceea ce vor investitorii este însă aducerea la cota Bursei a unor pachete mai mari din societăţile care vin cu oferta publică, un reper fiind un free-float de 20-25% după listare. Tranşe mai mici de atât pot atrage cel mult investitori de retail, în măsura în care instituţionalii nu sunt interesaţi să rămână captivi în societăţi unde nu îşi pot spune un punct de vedere. De exemplu, în domeniul transporturilor, ar putea fi investitori de portofoliu cu experienţă în plasamente de acest tip. Ei pot oferi relaţii, expertiză în domeniu, întâlniri cu alte categorii de investitori sau managemente ale unor societăţi similare din străinătate. Astfel ar creşte nivelul de cunoştinţe acumulat la nivelul companiilor româneşti. Pe de altă parte, dacă acestea nu se deschid, oferind un pachet mai mare pe Bursă, nu vine nimeni, a mai zis Chişu.

"Gaura" în portofoliu, regula cu excepţii de stat, pentru participanţii la ofertele publice

Listările au fost sporadice din 2000 încoace, răstimp în care la cota BVB nu au venit decât 13 emitenţi. Dintre aceştia, observă analiza Certinvest, doi deja au dat faliment, respectiv Flamingo Internaţional (FLA) şi Contor Group Arad (CGC). Două titluri, cele ale Alumil Rom Industry (ALU) şi Teraplast SA (TRP) oferă investitorilor pierderi de 80%,  iar alte două acţiuni, cele ale SSIF Broker Cluj (BRK) şi cele ale Bucovina Club de Munte (BCM) consemnează scăderi de aproximativ 60%. Vrancart Adjud (VNC) a pierdut o treime din capitalizarea de la listare, iar acţiunile Nuclearelectrica SA (SNN) au un preţ cu aproape un sfert mai mic decât cel din oferta publică.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu un avans de 22%, şi societăţile de stat sunt singurele poveşti de succes ale listărilor din ultimii zece ani. Fondul Proprietatea (FP) ale cărui titluri s-au apreciat cu 40% şi Transelectrica SA (TEL) care a câştigat aproximativ o treime în valoarea de piaţă sunt până acum poveştile de succes pentru cei care au ales să investească în titluri noi
 
 • Currently 4.60/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.6 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate

  IT&C

  Retail

  Curierul contabilului

  Extern

  Gadgeturi