Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Ţi se fură acţiuni FP... Cum răspunde ASF

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Aurel Marinescu, investitor furat de un milion de acţiuni FP, se arată nemulţumit de răspunsurile primite de la supraveghetor: "ASF se spală pe mâini"
Autoritatea spune că nu are înscrisuri în legătură cu tranzacţiile respective, reia explicaţiile Depozitarului Central şi îl trimite pe păgubit să se adreseze Justiţiei
Dumitru Laviniu Beze (Asociaţia Investitorilor): "ASF a făcut o artă din a scrie răspunsuri prin care să nu îşi asume nimic şi să nu decidă nimic"


Dacă aveţi acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) şi mizaţi pe siguranţa deţinerilor pe o piaţă reglementată şi supravegheată, ar fi bine să ţineţi cont că oricum furtul este posibil şi că în cele din urmă tot în Justiţie ar trebui să vă căutaţi dreptatea. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vă trimite să vă recuperaţi prejudiciile pe calea lungă a jalbelor în instanţe.
Aurel Marinescu - investitor din Râmnicu Vâlcea furat de un milion de acţiuni FP în august 2013 după ce nu făcuse altceva decât să solicite un extras de cont de la Depozitarul Central prin intermediul casei de brokeraj Harinvest - află că după această încălcare a dreptului său de proprietate nu beneficiază de nimic, pentru că s-ar fi aflat teoretic sub protecţia legilor unei pieţe reglementate. ASF, autoritatea pusă să asigure aplicarea acesteia, îi comunică păgubitului că nu este de competenţa sa reconstituirea solicitată a portofoliului şi că acest lucru se poate face doar în instanţă.
"Sunt dezamăgit. Am impresia că e o clică aici", a declarat pentru Curierul Naţional Marinescu, adăugând că i se pare că şi ASF este băgată în afacere. El ceruse Autorităţii să îi prezinte înscrisurile care au stat la baza tranzacţiilor în urma cărora i s-au furat acţiunile şi o explicaţie asupra modalităţii prin care furtul a fost posibil. Dacă ar fi primit lămuriri în acest sens şi documente doveditoare, el afirmă că ar fi făcut revenire cu respectivele hârtii la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), organisme pe care le-a sesizat în cazul furtului al cărei victimă a fost. El spune că ieri a dus răspunsurile din partea ASF şi a Depozitarului Central procurorilor DIICOT, dar că este descumpănit că nu are o expertiză a supraveghetorului pieţei asupra felului în care a fost săvârşită infracţiunea.
Conform legii reprezentant şi apărător al drepturilor investitorilor, ASF a oferit un răspuns pe patru pagini pe care reclamantul îl consideră a fi deloc lămuritor. "Eu n-am înţeles nimic din ce mi-au dat ei acolo", ne-a declarat acesta. El îşi aminteşte că la întâlnirea pe care a avut-o la jumătatea lunii trecute la Bucureşti cu reprezentanţii Autorităţii, aceştia i-au promis că îi vor formula un răspuns care să îl mulţumească. Din contră, hârtia care i-a venit la începutul acestei săptămâni este de natură să îi aducă încă şi mai multă confuzie: "Mă încurcă de mă face varză".
Dumitru Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), spune că aceasta este o practică a supraveghetorului pieţei de a formula răspunsuri echivoce la solicitările investitorilor, doar că în cazul de faţă, fiind vorba de infracţiuni, este foarte grav să fie utilizată. "ASF a făcut o artă din a scrie răspunsuri prin care să nu îşi asume nimic şi să nu decidă nimic. Oricât de folositoare ar fi această şaradă ieftină în anumite cazuri, nu cred că rolul unui reglementator este de a da astfel de răspunsuri şi în cazul furturilor", a declarat Beze pentru Curierul Naţional.

Cum se împarte responsabilitatea între broker şi Depozitarul Central?

În răspunsul primit de Marinescu formulat în data de 25 iunie a.c. şi semnat de Oana Ştefănoiu, şefa departamentului de relaţii cu investitorii, ASF menţionează că în evidenţele existente la Autoritate nu există înregistrări privind activitatea Harinvest în legătură cu acţiunile sale deţinute la FP. De asemenea, din documentele preluate în cadrul verificărilor efectuate la Harinvest nu au fost identificate informaţii sau înscrisuri din care să rezulte că acesta a fost client al casei de brokeraj vâlcene. Într-adevăr, potrivit declaraţiilor iniţiale ale lui Marinescu, acesta nu a avut cont deschis la Harinvest, iar acţiunile au fost încărcate abuziv de la desk-ul societăţii la doar câteva ore după ce acesta solicitase un extras de cont. Pe data de 22 august 2013, după ce a solicitat respectivul înscris, investitorul a fost furat de un pachet de un milion de acţiuni FP în urma unei tranzacţii realizate de Harinvest cu puţin înaintea închiderii pieţei.
Victima furturilor a întrebat ASF dacă Depozitarul a verificat în ce măsură pretinsul intermediar deţine acordul scris al proprietarului acţiunilor. În documentul trimis de ASF lui Marinescu şi redirecţionat de acesta publicaţiei noastre, este citat pe larg răspunsul Depozitarului potrivit căruia contractul semnat de acesta cu Harinvest şi cadrul juridic în vigoare nu obligă Depozitarul să obţină de la participanţii la piaţă documentele care au la bază ordinele, tranzacţiile în sistem derulându-se pe propria răspundere a brokerilor.

Mai mult decât atât, este citată o declaraţie pe proprie răspundere a lui Veronel Lungu, administrator al Harinvest, din 10 septembrie 2013, potrivit căreia operaţiunile derulate de Harinvest aveau la bază ordine ale clienţilor.  "Toate operaţiunile şi toţi operatorii autorizaţi ai SSIF Harinvest SA în perioada 01.08.2013-31.08.2013 au avut la bază cereri ale clienţilor SSIF Harinvest SA şi documentele justificative prevăzute în regimul juridic aplicabil şi sunt conforme cu prevederile contractului încheiat cu Depozitarul Central şi regimul juridic aplicabil", se afirmă în declaraţia respectivă a lui Lungu citată de Depozitar.
Marinescu aminteşte că el nici măcar nu era client al casei de brokeraj vâlcene şi afirmă că, în opinia sa, în condiţiile în care titlurile sale erau înscrise doar la Depozitar, răspunderea ar reveni acestei instituţii. "Eu consider că vinovatul principal e Depozitarul Central în toată treaba asta", ne-a spus victima.
Preşedintele Asociaţiei Investitorilor spune că nu este de acceptat ca instituţiile pieţei să paseze răspunderea într-un astfel de caz de încălcare a dreptului de proprietate: "Nu putem să avem furturi de 5 milioane euro, iar ASF să spună că nimeni nu e vinovat." Este senzaţia pe care o încearcă şi investitorul prăduit: "ASF se spală pe mâini".

Cine mai poate dispune recuperarea prejudiciilor?

În scrisoarea trimisă, Marinescu solicitase ASF să dispună restituirea pachetului de un milion de acţiuni FP şi reconstituirea portofoliului aşa cum acesta arăta pe data de 22 august 2013, înaintea săvârşirii furturilor. Autoritatea răspunde că nu are atribuţii pentru refacerea unui portofoliu şi că despăgubirea poate fi dispusă numai de o instanţă de judecată atunci când este cazul reparării unui prejudiciu rezultat dintr-o faptă ilicită.
De asemenea, ASF, chemată de păgubit la plata a 850.000 de lei pentru supravegherea defectuoasă a pieţei în cazul în care prejudiciul nu va fi recuperat de la făptuitori, afirmă că acest lucru nu poate fi decis decât tot de o instanţă. "Mă trimit la Justiţie. Aşa zic ei... Altceva nu fac decât să-şi bată joc", comentează Marinescu.

Furturi prea grave ca să nu aflăm totul despre ele

Dumitru Beze consideră că nu se poate vorbi despre dezvoltarea pieţei de capital atât timp cât instituţiile acesteia nu pot garanta respectarea integrităţii portofoliilor. "Orice iniţiativă de a atrage investitori la Bursă trebuie să se bazeze pe respectarea drepturilor de proprietate ale cetăţenilor României", a declarat şeful Asociaţiei Investitorilor pentru publicaţia noastră. "Aşa cum au arătat şi precedentele cazuri cu scandaluri în piaţă, de la FNI şi până la raportările false făcute de brokeri, nimic nu se poate dezvolta până când încrederea nu este restabilită", a continuat acesta.
În răspunsul formulat către Marinescu, ASF aminteşte că a depus cele constatate de autoritate privind operaţiunile Harinvest şi documentele privind situaţia sa de portofoliu în atenţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi DIICOT - Biroul Teritorial Vâlcea.
Beze afirmă că, dincolo de demersurile în Justiţie, sunt instituţiile pieţei de capital cele care trebuie să soluţioneze fapte de o asemenea gravitate. "Oricare ar fi calculele angajaţilor care pe termen scurt nu vor să fie pedepsiţi, instituţiile pieţei de capital nu pot să nu rezolve furturile de acţiuni individuale (cum a fost cazul domnului Marinescu) sau de grup cum s-a întâmplat în noiembrie 2014, când au fost furaţi toţi clienţii Harinvest", a declarat acesta. El crede că, în cele din urmă, adevărul se va afla în totalitate: "Oricât ar aborda politica struţului cu capul în nisip, furturile sunt atât de flagrante încât ele vor ieşi la suprafaţă ca şi în toate cazurile precedente"
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 25 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de eli:
  mama mea a avut actiuni la alro slatina si dupa citiva ani cin am vrut sa le vindem deoarece era o suma imensa la timpu ala ,s-a trezit ca actiunile sunt deja vinduta si in acelasi caz se afla alte 1000 de actiuni furate si vindute din alro fara stirea oamenilor.S-au judecat citiva ani fara nici un raspuns....E ROMANIA UNDE TOTUL SE POATE
  2014-07-03, 10:51:20 (adresa: 86.126.162.*)
 2. de pagubit de Harinvest:
  In cazul de la Oradea dupa 6 (sase) ani nu si-au recuperat fondurile si un investitor de acolo spunea ca-n Romania se moare cu dreptatea de gat. La Harinvest Depozitarul impreuna cu ASF au devalizat conturile in favoarea BCR si Broker Cluj. Si au tupeul sa vina la masa credala! Ancheta penala e in plina desfasurare! o cloaca de infractori!
  2014-07-03, 11:53:58 (adresa: 93.118.240.*)
 3. de un alt pagubit de Harinvest:
  Cel mai trist este faptul ca oamenii de rand nu conteaza; institutiile respective nu apara nici un drept al lor. Totul e facut pentru a apara interesele statului, si mai precis a unor profitori care se ascund in spatele statului. Daca ar fi fost vorba de un prejudiciu adus statului, eu va asigur ca pana la aceasta ora se gaseau si vinovatii, erau si condamnati. De fapt, legile in Romania apara numai interesele statului; povestea ca sunt in slujba cetateanului si vegheaza la respectarea drepturilor acestora nu o mai crede nimeni (sau poate numai a unor cetateni). Cum este posibil ca sa nu-ti exerciti prerogativele date de lege si sa ai ochelari de cal mergand doar pe drumul care iti convine? Ma refer aici la ASF: scrie foarte clar ca ei trebuiau sa numeasca un administrator special in cazul incapacitatii de plata la un SSIF; cel mai tare m-a intristat raspunsul unei d-ne de-acolo: nu am numit un administrator ca nu mai avea ce administra. Si oameniii care au fost furati de cine trebuie administrati: de ei insisi? Pai pagubitii trebuiau administrati, mai ales in conditiile in care faceau obiectul despagubirii prin Fondul de Compensare. Le-as propune celor de la ASF sa ia lectii de la Banca Nationala, in ceea ce priveste organizarea si procedurile de despagubire ale persoanelor: cand au dat faliment unele banci in trecut, oamenii care au avut depozite acolo au fst despagubiti foarte rapid...
  2014-07-03, 12:47:57 (adresa: 94.53.7.*)
 4. de Nicolae:
  Situația actuala de la Harinvest este influentata in mare parte de degringolada din rândul investitorilor care singuri își bat cuie in talpa. Imaginați-vă ca investitorii nu au contestat înscrierea in tabelul preliminar a ASF, DC BCR si BVB iar in plus au acceptat ca DC si BVB sa facă parte din comitetul creditorilor. In aceasta situație nu este greu sa anticipezi cum vor fi reprezentati si ce șanse auinvestitorii. Bafta dar nu cred!
  2014-07-03, 19:55:05 (adresa: 86.123.55.*)
 5. de PAGUBIT HARINVEST:
  Ma minunez ca pentru dumneavoastra d-l Marinescu, au avut timp cei de la ASF sa va raspunda personalizat, adica ,, sa nu-si asume nimic si sa nu decida nimic" cum spunea d-l Beze. Noua nu ne-au trimis decat raspunsuri copypaste de parca toate cazurile erau la indigo. Eu si fratii mei am venit pe 12 nov.2013 la HARINVEST pentru a ne vinde actiunile FP la pretul de 1 leu/actiune in cadrul Ofertei Publice a FP (fiindca asa ne-a despagubit Statul Roman cu actiuni la valoarea nominala de 1 leu si pentru a le transforma in lei trebuie sa apelezi la un broker).Pe 13 nov.2013 Harinvest a fost suspendat de la tranzactionare iar pe 14 si 15 ne-au vand actiunile pentru a indestula Fondul de Compensare cu cei 500.000 eur dar si pe BCR, Broker Cluj si atentie reprezentantii ASF se aflau in control la Rm.Valcea. Oare ce au controlat?Ce nereguli au gasit dupa ce au audiat toate partile implicate?Nimeni nu a vazut niciun raport ci o Decizie 1250/19.11.2013 care transforma SSIF-ul in SC si investitorii cf L.297 in creditori cf.L.85. De 5 luni de zile asteptam un raspuns personalizat cazului nostru, cand,cum, si unde sunt banii nostri, care au disparut in 3 zile. ASF-ul nu cred ca se va obosi sa ne raspuda decat, cand il vom chema in instanta.Pana atunci tacere, timpul trece si unora leafa le merge ca doar sunt angajati la STAT si la propriu si la figurat.
  2014-07-03, 21:23:05 (adresa: 86.126.112.*)
 6. de pagubit de Harinvest:
  Nu ar trebui sa ne declaram pagubiti de Harinvest! Desigur cu Harinvest am avut o relatie contractuala dar institutia care nu ne protejeaza poarta o mare vina. Mai degraba suntem pagubiti de sistemul pietii de capital din Romania, piata despre care se spune ca ar fi reglementata. De cine ? De ASF? Nu e adevarat ca reglementeaza piata! Hai sa vedem ce a facut ASF fata de ce ar fi trebuit sa faca! De cand sa o luam? Din 2008 cand sanctioneaza conducerea de atunci a Harinvest pentru folosirea fondurilor unor clienti pentru platile altora? A pus sub supraveghere Harinvestul ? NU ! In 20011 il controleaza si da decizii de sanctionare pentru practici frauduloase!! L-a pus sub supraveghere? NU! Daca il punea poate nu ar fi urmat ploaia de vanzari fortate facute pentru a finanta Harinvestul! Si a urmat oferta FP de rascumparare de actiuni FP la valoarea nominala! Parca a fost o mana cereasca pt Harinvest! Dar talharirea lui Marinescu s-a petrecut in august! Inseamna ca inca de atunci Harinvest practica finantari prin talhrire! Gurile rele vorbesc si de alte cazuri de talharire care nu au ajuns inca in gura presei ! Si urmeaza 13, 14, si 15 noiembrie cand toti fac front comun impotriva fondurilor si actiunilor INVESTITORILOR ! E praduit si Harinvest de activele pe care le avea, de capitalul social si ajungem sa aflam ca sunt clienti ai Harinvest care datoreaza bani Harinvestului. Prin tacerea cu care a tratat evenimentul, prin pasii care i-a facut in continuare ASF, prin raspunsurile date investitorilor si masurile pe care le-a luat sau nu ASF poarta o mare vina. Ne aflam in paradoxul unei situatii de necrezut! Harinvest isi cere falimentul pe L 85 iar ASF IN LOC SA CONTESTE ne obliga pe noi, investitorii, sa ne inscriem la masa credala de parca am fi creditat vreodata Harinvestul. Cand faci un depozit la o banca nu o creditezi ci iti incarci contul propriu cu niste bani! Concluzia care se desprinde e ca ASF nu a vrut sa activeze Fondul de compensare, nu vrea nici acum sa o faca si ar trebui sa ne consideram pagubiti numai si numai de ASF! Daca zice ca nu a desemnat un administrator ca a vazut ca nu are ce mai administra de ce a mai dat Decizia 1250 prin care a somat Harinvest ca-n termen de 15 zile sa inapoieze fondurile si actiunile oamenilor? Harinves t s-a conformat si a transferat la Depozitar in 30 decembrie actiunile care n-au putut fi vandute ca nu aveau cautare sau societatea respectiva era precum la Oltchim in insolventa? Cum Harinvest nu a returnat in totalitate fondurile si actiunile investitorilor se desprindea o concluzie copilareasca! Harinvest era in incapacitate de plata fapt pentru care ASF trebuia sa dea Decizia de activare a Fondului de compensare ! N-a facut-o de frica sau din alte motive! Dar lucrurile sunt clare! Concluzia ? Am fost pagubiti de ASF!
  2014-07-03, 22:51:08 (adresa: 89.34.213.*)
 7. de ovidiu:
  De ce diccot nu al ridica pe veroneladministrator ul harinvest?de ce diccot?de 8 luni ce a facut diccot valcea pentru pagubitii harinvest???.....NIM IC!!! Asta e justitie inRomania ???
  2014-07-04, 09:16:33 (adresa: 109.166.130.*)
 8. de pagubit prin Harinvest:
  ASF putea fi un adevarat reglementator al pietii! Putea sa puna in 2012 sub supraveghere Harinvest sa nu faca vanzari fortate pentru finantare de tranzactii, sa nu ascunda sub contul global folosirea fondurilor clientilor pentru indestularea administratorilor, a salariatilor, a rubedeniilor sau clientilor politici! Cum se face ca salariatii Harinvest datoreaza bani Harinvestului? Li se dadusera avansuri spre decontare de zeci si sute de milioane vechi? Sau tranzactionau si in nume propriu si au ramas datori la T+3? Alo!! Administratorii!! Cum se face ca aveati de incasat de la propriii salariati si i-ati concediat? ASF NU VEDE?? Putea ASF sa posteze concluziile controlului inopinat cand ce vazusera si ce constatasera era continuarea a ce au amendat in 2012? ASF singur poarta vina ca a lasat pe Harinvest sa isi faca de cap! Cate Harinvesturi d-astea or mai fi in Romanica si noi, INVESTITORII, inca n-am aflat ????
  2014-07-05, 12:53:20 (adresa: 82.137.9.*)
 9. de Alin:
  ASF-DC-BVB-HARINVEST =M A F I A!!!!!SUA si UE va place ce mafie si coruptie e in Romanica???
  2014-07-05, 13:18:50 (adresa: 109.166.128.*)
 10. de nicolae:
  Fondul de compensare a investitorilor, persoană juridică, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, în baza actului constitutiv, aprobat în prealabil de C.N.V.M., având ca acţionari intermediarii în pieţele reglementate şi societăţile de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii (respectiv operatorii de piaţă, depozitarul central şi alte entităţi reglementate şi supravegheate de C.N.V.M.), înfiinţată în scopul de a asigura compensarea investitorilor în situaţia incapacităţii de returnare a fondurilor băneşti şi/sau instrumentele financiare datorate sau aparţinând investitorilor (orice persoană care a încredinţat fonduri băneşti sau instrumente financiare unui membru al Fondului, în scopul prestării de servicii de investiţii financiare), care au fost deţinute în numele acestora, cu ocazia prestării de servicii de investiţii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investiţii. Potriv it art. 47 din Legea nr. 297/2004, devine incidenţă obligaţia Fondului de a compensa investitorii, în oricare din următoarele situaţii: i) C.N.V.M. a constatat că, pentru moment, din punctul ei de vedere, un intermediar sau o societate de administrare a investiţiilor care administrează portofolii individuale de investiţii, din motive ce sunt legate direct de situaţia financiară, nu este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din creanţele investitorilor şi nici nu există perspectiva de a-şi onora aceste obligaţii în cel mai scurt timp; ASF, DC, BVB, care au fost acceptati si propusi de investitori in tabelul preliminar si apoi in comitetul creditorilor o sa-si indeplineasca obligatiile ca si pana acum adica in favoarea BCR si BRK. Cine sunt sustinatorii lor? Investitorii! La ce sa ne asteptam in continuare? Probabil la pozitii critice in viata virtuala (pe net) si complicitate in realitate(la intalniri). Daca investitorii vor fi consecventi in a promova interesul entitatilor vinovate pe care le alege in forul de reprezentare sa se astepte la aceleasi rezultate ca si pana acum, abuz, promisiuni desarte,indiferenta, neimplicare, pasarea responsabilitatii doar pentru a trage de timp, in concluzie rea credinta si intentie de a ascunde propria vinovatie implicare si complicitate. Cum vreti sa implice ASF BCR cad cel din urma controleaza CA al lor si al DC si BVB? Investitorii sunt folositi in continuare dar din nefericire cu acceptul lor. As fi bucuros sa ma insel! Vom vedea si daca nu ne trezim vom regreta. Mai sper in mintea romanului de pe urma!
  2014-07-05, 23:26:13 (adresa: 86.123.55.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Retail

Auto

Piata farma

Curierul contabilului

Extern

Util

Gadgeturi