Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Romgaz închide în coborâre cu 4% după plasamentul privat al FP, în timp ce bursa a scăzut cu 1,4%

Piata bursieraData adaugarii: 2014-06-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere cu 1,4%, pe un rulaj modest, iar acţiunile Romgaz (SNG) au coborât cu peste 4% după ce Fondul Proprietatea (FP) a vândut un pachet de 5% din capitalul producătorului de gaze, printr-un plasament privat, la un discount de aproape 6%, informează Mediafax. Ca şi luni, lichiditatea a fost redusă, sub media zilnică a ultimelor săptămâni, atenţia investitorilor fiind îndreptată către oferta publică iniţială a Electrica şi către plasamentul privat prin care FP a vândut acţiuni Romgaz.
Indicele general al Bursei, BET-C, a închis în coborâre cu 1,42%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu 1,8%. Oferta publică iniţială prin care statul vinde pe bursă 51% din acţiunile Electrica a început luni şi se va încheia pe 25 iunie, la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro. După ce micii investitori au subscris luni, în prima zi a ofertei publice iniţiale a Electrica, mai mult de 60% din acţiunile disponibile lor, subscrierile au continuat marţi într-un ritm ceva mai temperat. Până la sfârşitul zilei, pe tranşa micilor investitori au fost subscrise, potrivit brokerilor, 12,188 milioane de acţiuni, reprezentând 98,2% din volumul disponibil pe acest segment, de 12,403 milioane de acţiuni. Un număr de 5,663 milioane de acţiuni au fost subscrise prin 6.422 de ordine pentru pachetul garantat de până la 1.000 de acţiuni, iar restul de 6,525 milioane de titluri au făcut obiectul a 1.314 ordine care beneficiază de discountul de 5% acordat investitorilor mici de retail în primele cinci zile lucrătoare din cadrul ofertei. Garantarea celor maxim 1.000 de acţiuni subscrise pe investitor se face în baza principiului primul venit - primul servit, în limita maximă de 10 milioane de acţiuni din oferta publică.
Pe tranşa investitorilor mari de retail au fost subscrise, luni şi marţi, un total de 864.077 acţiuni, prin 14 ordine, cel mai mare ordin vizând un pachet de 400.000 de acţiuni.
Pe acest segment sunt disponibile 8% din titlurile scoase pe piaţă, mai precis 14,175 milioane acţiuni. Oferta pentru investitorii instituţionali are alocat un procentaj de 85% din acţiunile ascoase la vânzare, respectiv 150,61 milioane de titluri. Rezultatele finale ale ofertei Electrica vor fi cunoscute la sfârşitul lunii iunie. Chiar şi la preţul minim, listarea Electrica ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În paralel cu IPO Electrica a avut loc o altă ofertă de acţiuni la o companie importantă din sectorul energiei, destinată de această dată exclusiv investitorilor calificaţi. Fondul Proprietatea (FP) a încheiat marţi plasamentul privat prin care a vândut un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG), preţul rezultat în urma operaţiunii fiind de 33,5 lei/acţiune, un discount de aproape 6% faţă de cotaţia bursieră anterioară anunţului. FP a atras 644,6 milioane lei (198,6 milioane dolari) în urma tranzacţiei. Preţul de 33,5 lei/acţiune rezultat în urma tranzacţiei este cu 5,89% sub cotaţia bursieră de 35,6 lei/acţiune înregistrată luni, cu puţin timp înainte de anunţarea plasamentului privat. Fondul şi-a redus astfel participaţia la Romgaz de la 15% la 10,01%.
Acţiunile Romgaz au închis marţi în scădere cu 4,21%, la 34,1 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea au finalizat în coborâre cu 0,5%, la 0,801 lei. Investitorii au tranzacţionat marţi pe platforma BVB acţiuni în valoare totală de 24,2 milioane lei (5,5 milioane euro), mai mult de jumătate din rulajul bursei fiind asigurat de transferuri cu titluri Romgaz şi Fondul Proprietatea. Patru acţiuni au înregistrat rulaje de peste 1 milion de lei marţi. Titlurile OMV Petrom (SNP) au închis în scădere cu 0,53%, la 0,452 lei, iar acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 3,18%, la 1,798 lei. Indicele BET-NG al acţiunilor din sectorul energiei a coborât marţi cu 1,75%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a depreciat cu 0,23%. Indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au pierdut 1,38%, respectiv 0,69% din valoare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS). Bursele europene au închis marţi în urcare uşoară, în aşteptarea deciziei de politică monetară a Rezervei Federale a Statelor Unite, după două zile de scăderi cauzate de temeri privind violenţele din Irak.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bai idiotule , postac nr. 1 , macar daca ai avea t ...
  O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

  Un epatic ,mincinos, ipocrit cu o femeie bunica ...
  O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

  1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
  Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

  GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
  Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

  TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
  Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi