Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Electrica, o ofertă conectată la starea pieţei româneşti

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-06-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Electrica face pasul către Bursă la un preţ pe care analiştii îl consideră a fi echitabil
Statul privatizează la o valoare care nu lasă loc multor vise legate de randamente uriaşe, dar nici nu poate provoca vătămări grave ale portofoliilor investitorilor
Radu Ciofu: Cred că este o ofertă OK şi se va încheia cu succes


Începând de ieri şi până miercurea viitoare, investitorii pot subscrie în cadrul ofertei prin care Electrica pune în vânzare un pachet de 177,19 milioane acţiuni, aminteşte un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti sosit pe adresa redacţiei. "IPO-ul Electrica are şansa de a fi unul dintre cele mai valoroase evenimente de pe piaţa de capital din Europa Centrală şi de Est în 2014", spune, potrivit documentului citat, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
Intervalul de preţ stabilit de ofertant este de 11-13,5 lei/acţiune, ceea ce ar cifra valoarea companiei la 3,821 miliarde lei sau la 4,69 miliarde lei, în funcţie de preţul final. "Cred că este o ofertă OK, decentă, şi se va încheia cu succes", a declarat pentru Curierul Naţional analistul financiar Radu Ciofu, indicând că valoarea reprezintă de zece ori profitabilitatea medie a ultimilor doi ani. "Un randament de 10% este echitabil", a mai spus Ciofu, adăugând că nu ştie însă care va fi impactul "taxei pe stâlp" asupra câştigurilor viitoare. Chiar şi aşa, însă, în timp ce compania are loc să se eficientizeze, aşa încât preţul este unul corect, a mai zis analistul care în prezent lucrează pentru Admiral Markets.
Într-adevăr, la profitul de 314,3 milioane lei raportat anul trecut contrapus capitalizării bursiere preconizate, ar rezulta un indicator P/E de 12,15 sau 14,92. Dacă avem însă în vedere profitul net de 416 milioane lei obţinut în 2012 de Electrica, atunci reiese că acţiunile companiei ar urma să fie tranzacţionate în cadrul ofertei la un preţ de 9,18 ori sau 11,27 ori câştigurile.
În 2011, profitul net al Electrica a fost de numai 80 milioane lei, ceea ce creează o necunoscută pentru investitorii de la BVB, surprinşi neplăcut până acum de volatilitatea raportărilor companiilor energetice româneşti, care prin însăşi structura lor şi sectorul în care activează ar trebui să se remarce prin predictibilitatea lor.

Câştig de 12% în mai puţin de un an de zile?

Deşi prospectul de ofertă întocmit de consorţiul de intermediere nu include o prognoză de profit pentru anul în curs, totuşi, profitabilitatea s-ar putea ameliora, unui avans de 19% al veniturilor până în anul 2018 urmând să îi corespundă o majorare de 125% a câştigurilor, atrage atenţia un raport al casei de brokeraj Tradeville. Conform analizei remise redacţiei chiar după anunţul ofertei, simbolului Electrica i se dă un preţ-ţintă de 12,41 lei/acţiune pentru titlurile Electrica, în funcţie de istoricul dividendelor acordate de emitent. Astfel, pentru investitorii care îşi fac intrarea la cotaţia de 11 lei/acţiune, operaţiunea de piaţă reprezintă "o bună ocazie speculativă". În acest caz, diferenţialul între preţul de la limita inferioară şi reperul fixat de Tradeville indică posibilitatea unui randament de 12,82%.

Care sunt riscurile

Ca orice plasament în instrumente financiare, şi investiţia Electrica presupune riscuri pe care investitorii trebuie să le ia în calcul. Prospectul de emisiune enumeră 45 de riscuri potenţiale, dintre care un raport de analiză realizat de SSIF Broker Cluj reţine riscul de reglementare (în special pentru activitatea de distribuţie), volatilitatea preţurilor energiei electrice, posibila presiune la vânzare dacă în urma conversiei deţinerilor la subsidiare Fondul Proprietatea va primi acţiuni Electrica, întârzieri în programul ambiţios de investiţii cu efecte asupra creşterii viitoare şi dimensiunea politică în stabilirea tarifelor utilităţilor.
Aspectele tarifare şi continuitatea în programul de investiţii sunt semnalate şi de Tradeville. "Principalele riscuri care pot afecta evaluarea noastră sunt de natură operaţională, respectiv ca Electrica să nu îşi îndeplinească planul de investiţii pentru perioada de reglementare în curs, ceea ce i-ar putea aduce numai creşteri modice pentru tarifele la distribuţie sau ca societatea să nu reuşească să transfere către consumatori eventualele scumpiri ale energiei şi certificatelor verzi de pe piaţa concurenţială, ceea ce i-ar afecta marjele de furnizare", declară Georgiana Androne, analist în cadrul casei de brokeraj.


Cum evaluăm compania?

Dacă avem în vedere profitabilitatea recentă a companiei şi angajamentul pentru o repartizare a câştigurilor în proporţie de 85% sub formă de dividende, randamentul acestora ar urma să se cifreze la 5,7%-7%, spun analiştii Broker Cluj. Interesant este că acelaşi intermediar a folosit o metodă de calcul prin care indicatorul P/E nu se află în zona indicată de noi iniţial la 12-15 ori câştigurile. Având în vedere un profit de 180 milioane lei - rezultat în urma ajustării din profitul net de 314,3 milioane lei a cotei-părţi pentru investiţii prin punere în echivalenţă după impozitare - ar rezulta că preţul de ofertă este de 20,9 ori, respectiv 25,6 ori câştigurile. Comparativ cu Transelectrica (cu un indicator P/E de 9,1) şi cu Energa, societatea având profil similar din Polonia (cu un indicator P/E de 10,6), ar reieşi că Electrica este supraevaluată, conform studiului BRK.

Cum stau cu datoriile

Interesant este că şi analiştii de la Tradeville socotesc protagonista listării din aceste zile drept supraevaluată din punctul de vedere al indicatorului P/E. Totuşi, compania apare subevaluată din punctul de vedere al indicatorului P/BV care măsoară preţul raportat la activul net. Prospectul de ofertă menţionează pentru nivelul lui 31 martie 2014 un total al activelor Electrica de 7,88 miliarde lei.
"Activele sunt mari, dar au şi datorii mari", nuanţează Radu Ciofu. Totalul datoriilor se ridică la 3,36 miliarde lei, dintre care 2,06 miliarde lei le reprezintă obligaţiile contractate pe termen lung. Multe dintre datorii ar putea reprezenta nu împrumuturi propriu-zise, ci linii de finanţări pentru rulajul de stocuri, spune Ciofu. El consideră că sub aspectul datoriilor investitorii ar urma să aibă mai puţine surprize neplăcute, întrucât este de aşteptat ca serviciul datoriei să scadă sau cel puţin să rămână la niveluri mici de 3-4%.
Raportul Broker Cluj chiar menţionează faptul că societatea se prezintă bine la nivelul îndatorării, dacă se iau în calcul creanţele şi disponibilităţile băneşti de pe bilanţuri. Astfel, Electrica are o poziţie netă de cash de 379 milioane lei.
Cine sunt investitorii pe care mizează Electrica
"Atractivitatea macro a României şi contextul pozitiv de pe pieţele de acţiuni pot capta interesul investitorilor instituţionali asupra unei listări desfăşurate în această perioadă, îndeosebi pentru o companie de utilităţi, aşa încât oferta să fie de succes", scrie Androne. Ciofu afirmă, la rândul său, că la ofertă vor subscrie în primul rând fondurile. Oferta este însă suficient de echitabilă pentru a atrage şi subscrierile investitorilor individuali care au la dispoziţie spre alocare 15% din pachetul pus în vânzare la Electrica. "Investitorii mici cred că o să se bage şi ei, pentru că oferta este mai rentabilă decât la Nuclearelectrica. Nu cred că o să dea nimeni înapoi", a conchis Ciofu
 
 • Currently 3.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.5 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de pandele:
  cashu net e de 660 mil lei, iar in rest radu ciofu bate campii
  2014-06-17, 07:12:14 (adresa: 188.24.127.*)
 2. de intzepatu de la Electrica:
  Prospectul incalca reguli de bun simt! Daca vine cineva cu un ordin de cumparare de 1010 actiuni e automat trecut la discount. Daca-ncearca sa repare si sa beneficieze de garantare si vine cu un nou ordin de 1000 de buc de data aste e trecut automat la discount! Ajunge astfel sa nu beneficieze de garantia de 1000 si la o rata de alocare de 10 la 1 va primi in cele din urma 201 actiuni Electrica! Adica sub cele 1000 garantatate ??!!!???? Unde mai e garantarea de 1000 ? Iar pacaliti investitorii ?? Pentru ce a fost gras platit consortiul de consultanti ??? Pentru a nu respecta nici bunul simt nici propriile prevederi din prospect ???
  2014-06-17, 23:22:45 (adresa: 93.118.241.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Dezbaterile CN

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Auto

Piata farma

Real estate

Extern

Gadgeturi