Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Păgubiţii de la Harinvest au fost la Bucureşti pentru o audienţă şi s-au ales cu o şuetă

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-06-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Şase dintre victimele furturilor de acţiuni de la Harinvest au fost primite într-o audienţă la ASF săptămâna trecută
Aceştia spun că nu au primit răspunsuri şi că, în măsura în care nu s-au întâlnit cu persoane având putere de decizie, nu a fost propriu-zis o audienţă
Ei au solicitat o întrevedere cu noul preşedinte al Autorităţii, Mişu Negriţoiu


Un număr de şase persoane care au fost păgubite de furturile de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest au fost la Bucureşti joia trecută pentru o audienţă pe care o solicitaseră Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Ne-am întâlnit după respectiva întrevedere cu trei dintre victime, iar acestea şi-au exprimat nemulţumirea faţă de rezultatul discuţiilor despre care spun că au fost "pe lângă lege", considerând că întrebările lor au rămas fără răspunsuri. "Nu a fost, de fapt, o audienţă", ne-a declarat unul dintre interlocutori, argumentând că persoanele din cadrul ASF cu care s-au întâlnit au afirmat că nu au putere de decizie.
La întrevederea la care păgubiţii au fost asistaţi de către Laviniu Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), din partea reglementatorului pieţei de capital au participat, potrivit păgubiţilor, Cătălina Sava, şefa supravegherii sectorului piaţă de capital din ASF, Oana Ştefănoiu, şefa departamentului de relaţii cu investitorii şi Alexandru Răzvan Popp, director Direcţia Contestaţii şi Protecţia Investitorilor.

Unde este protecţia legii pieţei de capital?

Subiectul principal al discuţiei a fost reprezentat de nemulţumirea investitorilor că ceea ce ţine de recuperarea prejudiciilor a fost lăsat în seama unui proces de insolvenţă a Harinvest care se desfăşoară după legea 85 de lichidare a societăţilor comerciale, deschis la Tribunalul Vâlcea. În respectivul caz, victimele furturilor apar ca simpli creditori ai Harinvest, fiind scoşi de sub orice protecţie a legii pieţei de capital. Pentru acest lucru, ei spun că principala responsabilitate o poartă ASF care, la sfârşitul anului trecut, a dispus ca Harinvest să se transforme din SSIF în simplă societate comercială, fără a numi un administrator judiciar. "Dacă respectaţi legea, nu plecaţi din controlul de la Harinvest până nu numeaţi un administrator care să preia integral atribuţiile Consiliului de Administraţie", le-a spus unul dintre păgubiţi reprezentanţilor supraveghetorului pieţei prezenţi la discuţii.

"În loc să vorbească pe lege, emit idei"

Acesta ne-a mai declarat că este nemulţumit că atunci când vine să discute despre prevederile legii, interlocutorii săi de la ASF împing conversaţia către orice altceva decât către lege. "Eu vin cu geanta plină de documente, vreau să discutăm pe lege, iar cei de la ASF emit idei. Treaba lor nu este să emită idei, ci să ia decizii pe lege", a mai adăugat păgubitul.
Un moment care i-a contrariat pe investitori a fost acela în care au arătat un paragraf de lege, iar Popp i-a întrebat din ce lege este. "Pe mine mă întrebaţi din ce lege este?! Nu ştiţi?! Este din legea pieţei de capital. Singura lege sub care funcţionaţi. Dacă dumneavoastră nu o ştiţi, atunci cine să o ştie?!", ar fi venit replica păgubitului.
Curierul Naţional a solicitat departamentului de comunicare al ASF facilitarea unei convorbiri telefonice cu unul dintre reprezentanţii Autorităţii prezenţi la discuţie (fie Cătălina Sava, fie Oana Ştefănoiu) pentru reflectarea unui punct de vedere asupra întâlnirii, însă am fost refuzaţi, motivul fiind că persoanele nu au primit aprobarea pentru a vorbi cu presa din partea eşaloanelor superioare din cadrul instituţiei. Păgubiţii întăresc, însă, că discuţiile se poartă pe lângă lege. "Nu au nicio lege. Vin la întâlniri ca şi când ar fi turişti", ne-a declarat unul dintre aceştia.

Câtă încredere trebuie pusă în reglementator?

În viitor, victimele furturilor de la Harinvest doresc să se întâlnească la ASF cu cineva care să fie în acelaşi timp şi factor de decizie.


În acest sens, ele au solicitat acordarea unei audienţe de către noul preşedinte al Autorităţii, Mişu Negriţoiu, pe care o vor înregistrată pe un suport tehnic. Unul dintre păgubiţi a motivat necesitatea înregistrării cu faptul că el nu stăpâneşte bine terminologia juridică şi nici nu este un foarte bun cunoscător al subtilităţilor pieţei de capital.
Foştii clienţi ai Harinvest mai spun că şi-au pierdut încrederea şi în felul în care ASF a redactat plângerea penală către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Dacă ei într-una din deciziile de sancţionare a casei de brokeraj vâlcene spuneau că în viitor vor solicita modificarea legislaţiei pentru ca furtul de acţiuni să fie considerat pe mai departe infracţiune, înseamnă că ei credeau că până atunci constituia o simplă contravenţie. "Nicăieri furtul nu este contravenţie! Este infracţiune! Eu chiar nu ştiu ce au scris în plângerea aia penală şi nu am încredere. Poate au dat ceva de unde să reiasă că doar traderul Maria Voinea era vinovat şi de unde să nu se înţeleagă că erau mai multe instituţii implicate şi să nu se vadă grupul infracţional organizat", ne-a spus unul dintre păgubiţi.

Unde sunt activele prădate?

Investitorii furaţi pe piaţa de capital românească mai vor să obţină un calcul precis din partea ASF cât din volumul de bani şi acţiuni dobândit în relaţia cu Harinvest de BCR, SSIF Broker Cluj, Bursă şi Fondul de Garantare al Depozitarului Central au fost obţinute ca urmare a transferului ilegal de acţiuni din conturile investitorilor individuali. Dacă activele sunt dobândite astfel, atunci tranzacţiile sunt nule de drept.
Ei spun că dacă ASF nu va lua urma banilor, supraveghetorul pieţei va crea un precedent periculos: în viitor oricine va putea vâna pachete mari de acţiuni pe care să le dobândească ilegal, plătind o mită de un milion de euro unui broker care să ia toată vina asupra lui.

Ce îi doare pe supraveghetori...

Păgubiţii au prezentat, din nou, schema tranzacţiilor din 14-15 noiembrie 2013 - când s-au realizat cea mai mare parte a furturilor - şi în care numele Harinvest se regăseşte alături de cele ale BCR, Harinvest, al Bursei şi al Depozitarului Central. Reprezentanţii ASF au ascultat, au dat din cap, însă nu au oferit răspuns în această privinţă.
Cătălina Sava şi-a exprimat nemulţumirea că victimele furturilor folosesc repetat sintagma "grup infracţional organizat" şi prind aici şi numele ASF alături de cele ale BCR, Broker, BVB şi Depozitarului, atunci când Autoritatea nu are nicio vină şi nu s-au încasat foloase materiale de pe urma tranzacţiilor. Ei chiar au spus că instituţia nici măcar nu a venit la masa credală în cadrul procesului de insolvenţă de la Harinvest în contul sumelor datorate din comisioane. "Asta era culmea! - spune unul dintre păgubiţi -; voi nu supravegheaţi bine piaţa, se realizează transferuri frauduloase şi după aia mai vreţi şi comisioane pe ele!".

ASF, reprezentant al investitorilor sau simplu "îmbârligător"?

Investitorii afirmă că reprezentanţii ASF de la discuţii încercau să îi îmbuneze cu perspectiva utilizării fondului de compensare în urma rezoluţiei date de reglementator. "Uitaţi de asta! - vine răspunsul -; se va declanşa abia la un an când trebuia să intre din prima!".
Una dintre victimele furtului de acţiuni spune că ceea ce l-a speriat în atitudinea celor de la ASF este aceea că ei vin ca cineva care joacă rolul unui mediator între instituţiile pieţei, atunci când prin statut Autoritatea are de fapt rolul de a reprezenta interesele investitorilor. "Au jucat, mai degrabă, un rol de îmbârligător!", conchide alt păgubit.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 14 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de investitor curios:
  Adicatelea au fost furate actiunile oamenilor si banii sunt la BCR si Broker? Adicatelea ASF nu a luat urma tranzactiilor ? Adica le-a gasit si le ascunde ? Adicatelea BCR si BRK au banii oamenilor si Harinvest n-are datorii decat la investitori ? Atunci cine cu cine e complice? Unde e grupul infractional ? Ascunderea unor hoti nu e complicitate ? Cand sunt mai multi nu formeaza un grup ? Asa protejeaza ASF-ul pe investitori ? De data asta protejeaza pe Harinvest, Broker, BVB, BCR, Depozitar !!!!!!!!!
  2014-06-02, 10:53:39 (adresa: 93.118.213.*)
 2. de PAGUBIT HARINVEST:
  Dupa incheierea controalelor la HARINVEST, DEPOZITARUL CENTRAL, BROKER, BCR si in ograda lor(citesteASF) a spus cuiva ASF-ul folosind subiect si predicat:,,acestia sunt de vina"! Ca si in politica intelegem fiecare CE VREM, CAND VREM si CAND VOR EI! Totul este o abureala, ,,cainii latra ursul trece!"
  2014-06-02, 19:02:49 (adresa: 86.122.235.*)
 3. de PAGUBIT HARINVEST:
  ASF=MAFIAAAAAAAAAAAA AAAAAA!! BVB=MAFIAAAAAAAAAAAA !!! DC=MAFIAAAAAAAAAAAAA AAAA!! HARINVEST-PSD=MAFIAA AAAAAAAAAAAAAAAAAAA! !!
  2014-06-02, 20:01:59 (adresa: 86.122.231.*)
 4. de pacalit de bursa:
  Dupa sase luni de declaratii ce dadeau sperante ,pagubiti Harinvest sunt dezamagiti de noua conducere ASF care se preocupa de organigrame nu de a indrepta raul facut investitorilor pe piata de capital. ASF_ul trebuie sa respecte legea 297 in orice moment . pagubitii Harinvest raman uniti si tenace pana la restituirea sumelor sustrase!
  2014-06-04, 18:58:09 (adresa: 86.126.102.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

IT&C

Auto

Extern

Gadgeturi