Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Bursa a scăzut uşor, după şapte şedinţe consecutive pe verde

Piata bursiera

Data adaugarii: 2014-06-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Bursa a scăzut cu 0,42%, după şapte şedinţe consecutive pe verde, într-o piaţă unde majoritatea acţiunilor au consemnat volume mici, iar câteva deal-uri realizate de investitori instituţionali cu titluri BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom, Romgaz şi Transgaz au dus rulajul peste 70 milioane lei. Indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe roşu încă de la debutul şedinţei, pentru prima dată în ultimele opt zile de tranzacţionare. În precedentele şapte şedinţe, indicele BET-C a crescut cumulat cu peste 4%. BET-C reflectă evoluţia acţiunilor companiilor listate pe primele două categorii ale BVB, mai puţin titlurile celor cinci SIF-uri. Scăderea a venit în cadrul unor transferuri cu volume reduse în cazul majorităţii acţiunilor tranzacţionate, pe piaţa principală rulaje de peste 500.000 de lei înregistrând titluri emise de doar 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
"Cred că investorii locali sunt într-o perioadă asiduă de reorganizare a portofoliilor, poate chiar de lichidizare a lor pentru obţinerea fondurilor necesare subscrierilor la oferta Electrica. În acelaşi timp, activitatea investitorilor locali creează posibile oportunităţi de cumpărare pentru investitorii străini şi din acest motiv asistăm la o creştere a activităţii din această zonă. Este clar că aşteptările pentru perioada imediat următoare să fie în acealaşi ton cu mişcările de astăzi, respectiv să vedem acţiuni care ies din pluton şi cresc vizibil în timp ce restul pieţei este pe roşu. Datele de înregistrare pentru dividende au trecut, iar după încheierea ofertei Electrica piaţa va putea intra pe o traiectorie normală. Dacă luăm în considerare îmbunătăţirea percepţiei în economia românească, ne putem aştepta ca în perioada verii piaţa să intre pe un trend favorabil care să continue până la finalul anului", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.
La închiderea şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,46% sub şedinţa anterioară. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,62%.
Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,18%, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat creşteri de 1,2% şi, respectiv, de 2,54%. În acelaşi timp, acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au coborât nesemnificativ, cu 0,08%, iar titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au consemnat scăderi de 0,18% şi, respectiv, de 0,57%. Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,3%, în timp ce indicele extins BET-BK a crescut cu 0,12%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 70,5 milioane lei (16 milioane euro), cu 15% mai mult decât în şedinţa de vineri, când transferurile au cumulat 61,1 milioane lei (13,9 milioane euro). Spre deosebire de şedinţa precedentă, când aproape 70% din lichiditate au reprezentat operaţiuni în piaţa principală, 69% din rulajul de luni a fost asigurat de deal-uri realizate de investitori instituţionali cu acţiuni BRD (22,6 milioane lei), Banca Transilvania (8,6 milioane lei), OMV Petrom (aproape 8,1 milioane lei), Romgaz (7,1 milioane lei) şi Transgaz (2,3 milioane lei). Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de aproape 12,5 milioane lei, iar preţul a crescut cu 0,18%, la 0,8145 lei. Transferuri de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile Romgaz (aproape 2 milioane lei) şi OMV Petrom (1,1 milioane lei). La finalul zilei, acţiunile Romgaz au fost cotate la 35,53 lei, cu 1,03% sub închiderea de vineri, iar titlurile OMV Petrom (SNP) erau la preţul de 0,4376 lei, în scădere cu 0,55%. Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de aproape 295.000 de lei, faţă de 161.000 de lei în şedinţa anterioară.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,15% şi, respectiv, cu 0,28%, iar piaţa de la Londra avansa cu 0,17%. Majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est au înregistrat creşteri foarte uşoare, de până la 0,3%, în timp ce pieţele din Bulgaria şi Croaţias au scăzut cu 0,44% şi, respectiv, cu 0,65%.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  PENSIONARII SI-AU FACUT-O CU MANA LOR:AU VOTAT pes ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  Teo do ro vi ci ,,esti roman ma ? Daca ai iesit tu ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  IT&C

  Auto

  Extern

  Gadgeturi