Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

BAZVaconiile ilegale prin care un client Carpatica Invest a pierdut milioane de lei pe Bursă

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Un facsimil oferit de Anghel Andrei indică faptul că un ordin pentru acţiuni FP a fost schimbat în ordin pentru BAZV

Data adaugarii: 2014-05-21

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


ASF l-a primit ieri în audienţă pe Anghel Andrei, investitor care şi-a pierdut aproape integral contravaloarea a 5 mil. acţiuni FP prin tranzacţii neautorizate ale unor brokeri de la Carpatica Invest
La doar câteva zile de la încărcarea pachetului, brokerul său ar fi cumpărat fără ştiinţa clientului acţiuni la Baza Ateliere şi Transport SA Arad (BAZV), marcând ulterior o pierdere de 66-75%
În mai puţin de un an de zile, de la desk-ul Carpatica Invest, pe contul lui Anghel, care nu recunoaşte decât zece ordine, s-au făcut volume de aproape 60 mil. lei


Cum ar fi să aveţi 5,06 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), să le încărcaţi la un broker, însă acesta să înceapă să le vândă doar câteva zile mai târziu, iar cu banii rezultaţi să se angreneze în speculaţii bursiere generând pierderi de sute şi sute de mii de lei. Apoi, nici la doi ani după descoperirea tărăşeniei şi după sesizarea autorităţii de supraveghere să nu reuşiţi să recuperaţi vreun leu, deşi societatea unde s-a produs frauda dispune de fondurile necesare reparării daunei.
I s-ar fi întâmplat lui Anghel Andrei, investitor din Piteşti, fost client al Carpatica Invest. Acesta a fost primit ieri de reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la câteva zile după ce instituţia a dispus suspendarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Invest pentru o perioadă de 90 de zile. Deşi în comunicatul oficial al instituţiei se afirmă că sancţiunea a fost dată în vederea remedierii situaţiei financiare şi atragerii de noi resurse de capital, totuşi la baza ei pare a fi reintrarea în atenţia opiniei publice a cazului furtului de acţiuni din 2012. Aceasta pare a fi şi părerea conducerii actuale a Carpatica Invest. "Ce ai făcut?! Ne-au închis din cauza ta", i-ar fi spus lui Anghel, potrivit mărturiei sale, Cosmin Golea, directorul general al casei de brokeraj la care s-au derulat tranzacţiile aflate şi în ancheta Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Actul I. Manipularea pieţei pe o "rasdacă" obscură

Anghel Andrei a devenit client al Carpatica Invest iniţial pentru a vinde, în mai 2011, 1,35 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea, primite în contul despăgubirilor pentru proprietăţi deţinute de bunica sa. Neavând nicio suspiciune după efectuarea corectă a tranzacţiilor, el a mai adus, în august 2011, un pachet de 5,06 milioane de acţiuni FP.
Istoricul de tranzacţionare obţinut de Curierul Naţional indică faptul că încă de la jumătatea lunii următoare s-au realizat vânzări de titluri despre care Anghel spune că s-au făcut fără autorizare. Prima cumpărare cu banii rezultaţi din vânzările de acţiuni FP s-au făcut la o companie obscură de pe piaţa Rasdaq, Baza Ateliere şi Transport SA Arad (BAZV), unde brokerul victimei, Ştefan Terziu, era acţionar semnificativ la acea dată. Întrebat de noi, acesta a răspuns că tranzacţiile au fost efectuate după ce deja el îşi lichidase poziţia la societatea arădeană.
Afirmaţiile sale sunt contrazise de consultarea book-ului lui Anghel. Din acesta rezultă că descărcarea poziţiei a început chiar pe seama clientului. Astfel, cantitatea de titluri achiziţionată pentru portofoliul păgubitului în ziua de 16 septembrie 2011, de 108.718 titluri BAZV, reprezentând 3,09% din capitalul social al societăţii, îşi are echivalentul
într-o reducere a expunerii lui Terziu de la 15,644% raportată Bursei pe data de 19 august 2011, până la un nivel de 12,71% în data de 26 septembrie 2011. Ulterior, Terziu a continuat lichidarea deţinerii, aceasta limitându-se la 9,28% în 4 octombrie 2011, la 1,36% în 12 octombrie 2011 şi la zero în octombrie 2011.
De notat este că achiziţia de pe contul lui Anghel s-a realizat la preţul de 0,24 lei/acţiune pentru ca apoi titlurile BAZV să fie vândute la preţuri de 0,06-0,08 lei/acţiune, ceea ce s-ar traduce prin pierderi de 66%-75% pe respectivul emitent. Clientul Carpatica Invest nu recunoaşte ordinele, susţinând că sunt semnate în fals.
El afirmă că ancheta procurorilor DIICOT a certificat că este vorba de falsuri. El ne-a oferit chiar exemplul unui ordin semnat de el pentru titluri FP, dar pe care s-ar fi făcut modificări astfel încât să pară că a fost dat pentru titluri BAZV, document pe care îl prezentăm în facsimil.

Actul II. O "învârtită" de 3 milioane de acţiuni Oltchim la un leu bucata

În ansamblu, contul lui Anghel arată o activitate de overtrading rulajele totale ridicându-se la 59,41 milioane lei în numai nouă luni de zile, cu o sumă de bani rezultată din vânzarea a 5 milioane acţiuni FP. Schimburile s-au realizat pe 19 titluri de la cota BVB şi a pieţei Rasdaq. De notat este că cinci dintre aceşti emitenţi - Baza Ateliere şi Transport SA Arad (BAZV), Cominco SA Bucureşti (AMO), Concefa SA Sibiu (COFI), Oltchim SA Râmnicu Vâlcea (OLT) şi Vulcan SA Bucureşti (VULC) - între timp au părăsit cota Bursei sau au fost suspendaţi de la tranzacţionare pe termen nedefinit ca urmare a deschiderii procedurii insolvenţei, contul lui Anghel fiind operat la Carpatica Invest ca o maşină de gunoi.
Cea mai intensă activitate de tranzacţionare s-a consemnat pe acţiunile Oltchim, pe book evidenţiindu-se 309 astfel de schimburi, rulajul total ridicându-se la 3,1 milioane acţiuni, preţul mediu fiind marginal peste un leu pe acţiune. De aceste tranzacţii pe Oltchim Anghel nu era străin, ne-a spus Terziu, care estimează pierderile pe acest emitent la 700.000-800.000 lei.

Actul III. Milioane de lei pe produsele structurate aduse de BCR... ca la Harinvest

Istoricul de tranzacţionare al contului lui Anghel evidenţiază o debalansare către final a volumelor către piaţa produselor structurate. Pe aceste instrumente derivate emise de Erste şi aduse la cota BVB de BCR, s-au efectuat în intervalul decembrie 2011 - mai 2012 nu mai puţin de 191 tranzacţii rulajul depăşind un milion de certificate   având ca activ suport atât aurul, cât şi indicele german DAX. Milioanele de lei care ar fi fost rulate fără autorizare de pe contul lui Anghel au dus Carpatica Invest pe primele locuri în activitatea de tranzacţionare pe segmentul produselor structurate.
Astfel, dacă, în decembrie 2011, casa de brokeraj suspendată de ASF la finele săptămânii trecute înregistra volume de numai 2,52 milioane lei pe această platformă potrivit statisticilor de pe portalul Bursei, aceasta deja realiza 15,38 milioane lei în ianuarie 2012, de 17,86 milioane lei în februarie 2012 şi de 21,26 milioane lei în martie 2012. După un recul la 10,43 milioane lei în aprilie, în mai 2012, luna în care Anghel a descoperit frauda, rulajele realizate de Carpatica Invest au urcat la 32,9 milioane lei societatea fiind pe locul doi în topul tranzacţiilor pe structurate după market-maker-ul BCR.
Deconspirarea tranzacţiilor fără autorizare a determinat un declin vizibil al activităţii casei de brokeraj pe acest segment de piaţă, la 8,64 milioane lei în iunie 2012, la 7,74 milioane lei, în iulie 2012, pentru a se stabiliza la 4-5 milioane lei în perioada august-decembrie 2012.
Potrivit unui răspuns primit de Anghel de la Direcţia de Autorizare-Reglementare Entităţi Reglementate din cadrul Serviciului Supraveghere Intermediari şi Instituţii Piaţă al ASF, în data de 30 aprilie a.c., instituţia investighează tranzacţiile derulate pe segmentul produselor structurate de Carpatica Invest în perioada ianuarie - mai 2012
 
 • Currently 4.71/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 14 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Ionel pagubitul:
  Elementul comun al cazurilor de la Carpatica Invest si Harinvest e neindeplinirea de catre ASF a functiei de supraveghere a pietei de capital !!! Au stat pe salarii nesimtite si investitorii au ramas cu buza umflata! Care sunt rezultatele anchetelor interne facute de ASF ??? Nu s-a gasit nimic sau investitorii, publicul larg, n-au dreptul la o corecta informare? Presa de ce nu ii intreaba pe cei de la ASF de aceste aspecte ?
  2014-05-21, 20:02:57 (adresa: 89.34.212.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Real estate

Extern

Gadgeturi