Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

DNA face primii paşi în afacerea Harinvest

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-05-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat plângerea victimei care a fost furată de un milion de acţiuni FP şi a trimis-o spre lămurire şi verificare la serviciul teritorial Piteşti
"Văd că s-au mişcat repede cei de la DNA", ne-a declarat păgubitul


La câteva luni de la declanşarea unei anchete a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în cazul furturilor de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană Harinvest, intră pe fir şi DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată de Aurel Marinescu, persoană în vârstă de 72 de ani căreia i-a fost vândut fără autorizare un pachet de un milion de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), iar instituţia a înştiinţat autorul plângerii la începutul acestei săptămâni că solicitarea sa a fost trimisă spre lămuriri şi verificări serviciului teritorial Piteşti al DNA. "Văd că s-au mişcat repede cei de la DNA. Eu am trimis sesizarea pe 24 aprilie, prin poştă, ei au înregistrat-o pe 29 aprilie, iar acum mi-au şi răspuns", a declarat victima pentru Curierul Naţional.
Plângerea a fost depusă de acesta împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a Depozitarului Central, în condiţiile în care autorul ei apreciază că există posibilitatea ca, în urma unor acte de corupţie, reprezentanţi ai acestor instituţii să fi favorizat cadrul în care s-au produs furturile de acţiuni. Procurorii DIICOT desfăşurau deja o anchetă în acest caz încă din februarie a.c., de la descoperirea furturilor, însă Marinescu a decis să sesizeze şi DNA pe fondul pierderii încrederii în instituţiile pieţei de capital, despre care spune că l-au dus cu vorba.
Aceasta este a doua plângere pe care Direcţia Naţională Anticorupţie a înregistrat-o la sfârşitul lunii trecute într-o poveste cu furt de acţiuni. Suspectând că devalizarea portofoliului său înregistrat la SSIF Carpatica Invest din mai 2012 a fost facilitată de existenţa unor acte de corupţie ale investigatorilor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) trimişi în control la casa de brokeraj cu o lună înainte, victima din judeţul Argeş a depus, de asemenea, plângere la DNA. "Prin protejarea acestei firme de către angajaţi ASF am fost păgubit eu, unchiul meu şi alte 8 persoane cu sume considerabile prin vânzarea frauduloasă a acţiunilor deţinute de noi la Fondul Proprietatea", scrie victima în sesizarea sa înregistrată la DNA în data de vineri, 25 aprilie a.c.

Cum s-au realizat furturile

Furtul acţiunilor lui Marinescu s-a realizat în data de 22 august 2013, la numai câteva ore după ce solicitase un extras de cont la sediul SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea, unde nu era nici măcar client. Potrivit istoricului de tranzacţionare obţinut ulterior de la Depozitarul Central, în respectiva zi, la ora 16.15, titlurile sale, un milion de acţiuni FP, au fost încărcate fără autorizare de intermediarul vâlcean şi vândute în piaţă fără autorizare. "Am fost tâlhărit pur şi simplu", declara pentru Curierul Naţional victima la numai două săptămâni de la descoperirea furturilor.
Acesta a sesizat atunci ASF, instituţie în care şi-a pierdut încrederea şi împotriva căreia are suspiciuni care l-au determinat să depună plângere la DNA.
Cei vinovaţi de furturi de acţiuni precum cel de la Harinvest ar trebui să meargă la închisoare cât mai repede, declara în prima parte a lunii martie managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, răspunzând la o întrebare a Curierului Naţional. Acesta era la curent cu acest caz al furtului de la Râmnicu Vâlcea şi ştia că între acţiunile vândute abuziv din conturile clienţilor se aflau şi titluri FP.

Un caz asemănător cu cel al furtului asupra şefei misiunii IFC în România

Marinescu este nemulţumit de supravegherea defectuoasă a pieţei de capital şi spune că ASF este direct responsabilă pentru repetarea unor cazuri de furturi de acţiuni ca acela al său şi cel al Anei Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC în România, caz pe care îl consideră asemănător. "Şi doamnei Mihăescu i s-au furat acţiunile, şi tot de la Depozitar ca şi mie. Câţi oameni vor mai fi tâlhăriţi ca mine şi femeia asta din cauza ASF-ului?!", ne-a declarat ieri Marinescu.
În septembrie 2013, Mihăescu a aflat că opt persoane, folosind un buletin fals, i-au furat şi i-au vândut acţiuni în valoare de 200.000 de euro. Furtul s-a realizat în februarie 2013, prin casa de brokeraj Activest la care ea nu avea cont, ceea ce face, într-adevăr, cazul, să fie similar cu cel al lui Marinescu.

Milionul de acţiuni FP, abia a douăzecea parte din hoţiile de la Harinvest

Furtul milionului de acţiuni FP nu este decât un episod din seria de nereguli de la SSIF Harinvest Râmnicu Vâlcea. Anul trecut, conturile clienţilor au fost devalizate de peste 17 milioane lei pentru acoperirea unor poziţii pierzătoare iniţiate de traderul Maria Voinea pe piaţa produselor structurate. Tranzacţiile în raport cu market-makerii BCR şi SSIF Broker Cluj au fost onorate din bani rezultaţi din furturile clienţilor. Cea mai mare parte a hoţiilor, respectiv vânzări neautorizate prin operaţiuni sell-out efectuate la Depozitarul Central în valoare de 8,2 milioane lei, au fost realizate în zilele de 14-15 noiembrie 2013, banii din decontări mergând către BCR. Furtul s-a produs în condiţiile în care Bursa suspendase cu numai două zile înainte societatea vâlceană din piaţa reglementată pentru ratarea unor decontări, iar ASF iniţiase un control la intermediar. Acest lucru i-a făcut pe unii păgubiţi să suspecteze că prăduirea lor s-a realizat de către un "grup infracţional organizat" constituit din BCR, Broker Cluj, ASF şi Depozitarul Central. La sfârşitul lunii martie a.c. aceştia hotărâseră că vor sesiza, de asemenea, DNA, însă nu ştim în ce fază se află demersul lor
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  2 = o societate de huligani ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Piata artei

  Piata farma

  Real estate

  Gadgeturi