Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

"Vulturul" de la Fondul Proprietatea nu crede în euro

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-05-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Paul Singer, fondatorul grupului Elliott, care deţine peste 15% din acţiunile FP, spune că stabilitatea zonei euro depinde de trei condiţii improbabile
Rezolvarea problemelor datoriei din Italia, menţinerea păcii sociale pe fondul unui şomaj ridicat şi relansarea ţărilor periferice pe fondul supraevaluării monedei par chestiuni fără ieşire
Miliardarul american aseamănă uniunea monetară cu un lagăr de muncă în mijlocul unui deşert îngheţat


Precum vremea londoneză. Aşa arată moneda euro în viziunea magnatului american Paul Singer, care, în 37 de ani în fruntea Elliott Management, a majorat activele în administrare la 23 miliarde dolari, de la 1,3 miliarde dolari; pentru un minut este însorit, iar în următoarele câteva minute cerul se deschide pentru a face loc unor căderi de ape care amintesc de Potopul lui Noe.
Singer, care prin companiile Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. controlează peste 15% din Fondul Proprietatea, nu crede că acum sunt date în economia Uniunii Europene care să favorizeze un euro puternic. "Nu este nimic - repetăm, nimic - de făcut în momentul de faţă pentru a permite Europei să performeze mai bine economic, să îi încurajeze pe şomerii ei să iasă din plata asigurărilor sociale sau să stimuleze ţările periferice să atace problema subperformării pe baze sustenabile", scrie acesta într-o notă către investitori de la sfârşitul săptămânii trecute preluată de portalul financiar Zero Hedge.

Ce înseamnă mai multă inflaţie peste o economie slabă?

Deşi recent ratele de dobândă la care se împrumută aşa-numitele state periferice ale zonei euro au coborât, Grecia a izbutit din nou să iasă pe pieţele internaţionale cu emisiuni de obligaţiuni, iar analişti financiari vorbesc despre depăşirea definitivă a crizei monedei euro, Banca Centrală Europeană aduce tocmai acum în discuţie posibilitatea lansării unor programe de relaxare cantitativă după modelul celor introduse după criză de Rezerva Federală Americană. Singer se arată uluit cum acum în toată lumea financiară aceste injecţii de lichiditate par a reprezenta medicamentul miraculos pentru toate bolile. În contextul slăbiciunii economice a economiei europene, încercarea de a se genera inflaţie îi apare şefului Elliott drept uimitoare.

Zona euro, un fel de lagăr de muncă

Cel care în pieţele internaţionale are reputaţia unui "vultur" pentru cum urmăreşte obţinerea de câştiguri din consumarea "cadavrelor" financiare rezultate din creditarea greşită aseamănă uniunea monetară cu un lagăr de muncă forţată situat în mijlocul unui deşert îngheţat. Eşti prizonier fără şansă de scăpare, dar, cel puţin dacă eşti obedient, măcar ai parte de un "program de salvare" (bail-out), echivalentul porţiei de lături pe care o primesc deţinuţii. Altminteri, urmează devalorizarea dezordonată şi colapsul..
. Singer se întreabă dacă nu cumva autorităţile de la Bruxelles nu au avut încă din anii '90 un plan coerent de transformare a europenilor în prizonieri ai lagărului de muncă, plan care să sune cam aşa: "Ademeneşte-i înăuntru, împovărează-i cu datorii şi apoi încolonează-i...".
Planul lagărului pare mai bun decât cel al războaielor necontenite, dar este el sustenabil?, se întreabă investitorul american. Nimeni nu ştie cum se va sfârşi totul, dar este de admirat că politicienii continuă să creadă că pot sta pe drumul actual şi că cetăţenii Europei vor rămâne alături de ei, în şomaj şi fără să aibă parte de creştere economică.

Stabilitatea zonei euro depinde de trei condiţii... improbabile

Preţurile actuale ale acţiunilor şi bondurilor în Europa presupun o stabilitate a zonei euro, însă în trei circumstanţe. Prima este aceea că Guvernul Italiei va reuşi să rezolve problemele în termenul de 100 de zile promise şi alegerile nu vor fi câştigate de un actor de comedie care să urmărească ieşirea din zona euro. În al doilea rând, şomerii din Spania şi Italia ar trebui să aştepte liniştiţi vremuri mai bune, fără a provoca niciun fel de turbulenţe politice şi sociale. Finalmente, o valoare mai ridicată a euro ar trebui să nu cauzeze încă şi mai multă durere în ţările care deja ar avea nevoie de devalorizări de 50% ale preţului euro pentru ca economiile lor să devină competitive. Par aceste condiţii uşor de îndeplinit? întreabă neîncrezător Singer, care ne invită să tragem concluziile singuri anul viitor
 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
  Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

  du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
  Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Piata farma

  Extern

  Util

  Gadgeturi