Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Când se va lista Fondul Proprietatea la Londra?

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Managerul FP, Greg Konieczny, spune că în mod ideal Fondul va accesa piaţa londoneză în septembrie-octombrie a.c.
Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, este încrezător că listarea secundară va contribui la reducerea discountului de piaţă al acţiunilor FP


Adunarea Generală a Acţionarilor la Fondul Proprietatea (FP) a aprobat ieri listarea secundară a Fondului la Londra prin intermediul instrumentelor "DIs", "depository interest", la propunerea administratorului Franklin Templeton. Managerul caută varianta optimă din calendar pentru încheierea cu succes a acestei operaţiuni de piaţă. Acum ideal ar apărea o listare pentru lunile septembrie-octombrie a.c., a declarat într-o conferinţă de presă Greg Konieczny, cel care administrează din partea Franklin Templeton activele FP.
Varianta listării secundare la Londra a fost avansată încă de la începutul acestui an în condiţiile în care din a doua parte a lui 2013 opţiunea iniţială a unei accesări a pieţei de la Varşovia a fost abandonată de administratori.
Prin prezenţa pe Bursa londoneză, Fondul mizează pe majorarea bazei de investitori care să genereze o cerere sporită, dar şi un nivel de vizibilitate mai bună a companiei în rapoartele de analiză ale marilor brokeri occidentali.
Mark Mobius, preşedinte executiv la Franklin Templeton Emerging Markets mizează că listarea la Londra va fi în măsură să reducă discountul cu care acţiunile FP se tranzacţionează faţă de valoarea unitară a activului net. Investitorii alocă pe piaţa londoneză până la 100 miliarde dolari pentru fondurile închise, iar prezenţa Fondului Proprietatea, la un discount de 25% faţă de activul net, va antrena un "interes incredibil", spune Mobius.

Konieczny afirmă că administratorii nu se angajează pentru un nivel anume al discountului după accesarea pieţei londoneze. Prezentarea Franklin Templeton arată că primele zece fonduri de investiţii închise de la cota London Stock Exchange se tranzacţionează cu discounturi în medie de 1,2%. Administratorul FP nuanţează că acestea au portofolii mai lichide decât Fondul şi că plasamentele sunt realizate pe pieţe mai mature, însă tendinţa pentru un discount mai redus ar trebui să reprezinte o realitate chiar şi pentru acest emitent din România.

Acţiunile FP, discount de o treime din activele nete

Potrivit raportării către acţionari de la AGA de ieri, activele nete ale Fondului Proprietatea se cifrau la 14,25 miliarde lei, valoarea unitară a activului net fiind de 1,1813 lei/acţiune. Raportate la preţul de piaţă din această perioadă rezultă un discount de 31,43%. Această cifră arată că FP reprezintă "o oportunitate de investiţii incredibilă", potrivit lui Mobius. "Preţul din piaţă nu reflectă actuala valoare a Fondului", a continuat acesta. Acesta este şi motivul pentru care Fondul derulează programe de răscumpărări. În ţările dezvoltate, de îndată ce discountul urcă la 10% din activele nete, acţionarii solicită buy-back. În cazul de faţă, discountul este încă şi mai ridicat.
Tendinţa din ultimii ani a fost de diminuare a acestui discount, ceea ce a adus valoare în creştere pentru acţionarii care au ales să rămână. "Unul dintre lucrurile pe care le regret este faptul că acţionarii români au vândut acţiunile", a declarat preşedintele executiv la Franklin Templeton Emerging Markets, aducând în discuţie statistica potrivit căreia deţinerile investitorilor individuali români au coborât la 21% din capitalul social al FP, în timp ce participaţiile investitorilor instituţionali nerezidenţi au urcat la 56%, de la 14% în 2010
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Real estate

  Util

  Gadgeturi