Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

SIF Transilvania capitalizează integral profiturile

Piata bursieraData adaugarii: 2014-04-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


AGA de la SIF Transilvania (SIF3) a aprobat dublarea capitalului social, de la 109,2 milioane lei la 218,4 milioane lei, prin capitalizarea unor rezerve de 109,2 milioane lei, constituite din profitul înregistrat anul trecut.
Compania a consemnat anul trecut un profit net de 189,6 milioane lei, cu aproape 11% sub câştigul din 2012. La fel ca în 2012, profitul de anul trecut a fost asigurat în principal de vânzarea unor pachete importante de acţiuni din portofoliu, precum Fondul Proprietatea (90,2 milioane lei) şi Erste (20,5 milioane lei), transmite Mediafax.
Propunerea de păstrare a profitului a fost prezentată încă de la finalul lunii februarie, însă investitorii au reacţionat negativ la această iniţiativă. Preţul acţiunilor SIF Transilvania a coborât puternic, chiar cu aproape 25% până în data de 11 aprilie, când a fost atins cel mai redus preţ din ultimele aproape 12 luni. De la acel moment, preţul a revenit uşor, iar raportat la ultima cotaţie de vineri, este cu 19,14% mai jos faţă de momentul la care a fost formulată propunerea de păstrare a dividendului.
"Programele de creştere şi concentrare investiţională ale SIF Transilvania sunt orientate către societăţile cu lichiditate ridicată pe piaţa de capital (în sectoarele energetic, de utilităţi, farmaceutic, chimic şi financiar-bancar), dar volumele investiţionale au fost limitate la sursele de finanţare disponibile, mult mai mici în perioada în care societatea a distribuit dividende în procente de peste 90% din profitul net de repartizat (în exerciţiile financiare 2011 şi 2012); efectele politicii de dividend pentru anii 2011 şi 2012 s-au resimţit în scăderea valorii activului net în anul 2013 (cu aproape 6% faţă de 2012 şi cu 19% faţă de 2011) (.
..) În situaţia în care societatea nu apelează la atragerea de noi surse de finanţare, printr-o majorare de capital social cu aporturi în numerar, principala sursă de finanţare rămâne să fie constituită din profit, astfel incât se impune ca profitul realizat în anul 2013 să fie alocat constituirii acestor surse de finanţare; de asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că profitul realizat în anul precedent este deja investit şi distribuirea de dividende ar conduce la lichidarea forţată a unor participaţii şi implicit la obţinerea unor venituri mai mici decât cele posibile de obţinut într-o perioadă viitoare", se arată în motivarea propunerii de majorare a capitalului prezentată acţionarilor de Directoratul SIF Transilvania.
În schimbul capitalizării celei mai mari părţi a profitului de anul trecut, SIF Transilvania va emite acţiuni gratuite care vor fi acordate acţionarilor, proporţional cu participaţia fiecăruia. Fiecărei acţiuni îi va fi ataşat un drept de alocare, astfel că până la intrarea propriu-zisă a acţiunilor la tranzacţionare, investitorii vor putea transfera drepturile de alocare.
Aceasta este a doua majorare a capitalului social derulată de SIF Transilvania, după cea din anul 2007, când şi-a suplimentat capitalul cu 54,6 milioane lei, cu bani din profitul consemnat în anul 2006.
AGA a aprobat, luni, şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, care prevede un profit de 50,8 milioane lei, de 3,7 ori sub câştigul de anul trecut, ca urmare a încetinirii vânzării de participaţii din portofoliu şi a creşterii costurilor suportate odată cu vânzarea unor active. Veniturile totale sunt anticipate să scadă cu 42%, la aproape 213 milioane lei, în timp ce cheltuielile vor avansa cu 9,4%, la 154,2 milioane lei
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gelu:
  daca detin 100000 de actiuni la sif3 de cate actiuni gratuite voi beneficia si pana la ce data trebuie sa le pastrez pentru a beneficia de gratuite
  2014-04-28, 18:25:31 (adresa: 79.112.96.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Auto

Extern

Util

Gadgeturi