Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Acţionarii BVB au respins propunerea ca DC să cumpere un nou soft, cu până la 3,8 mil.euro

Piata bursiera - Mediafax
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2014-04-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


AGA Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a respins ieri propunerea ca Depozitarul Central (DC) să cumpere un nou sistem IT în limita sumei de 3,8 milioane euro, votând împotrivă acţionari care deţin 67,4% din titlurile BVB, au declarat pentru Mediafax surse prezente la AGA. La AGA au fost prezenţi acţionari care deţin 42,3% din titlurile BVB, potrivit surselor citate.
Schimbarea softului DC a ajuns pe ordinea de zi a AGA la solicitarea unui grup de brokeri, după ce la finalul lunii martie Sobolewski, reprezentantul BVB în AGA la Depozitarul Central, s-a abţinut de la vot când a fost discutat acest subiect şi nu a putut fi luată nicio decizie. BVB este acţionarul majoritar al Depozitarului, deţinând 69,04% din acţiuni.
Achiziţia unui nou sistem IT de către Depozitarul Central a determinat un schimb de replici între directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, şi membrii Consiliului de Administraţie al Depozitarului. Sobolewski a arătat că achiziţia unui nou soft nu este o prioritate pe termen scurt, costul este ridicat, iar Bursa poate dezvolta un sistem IT pentru Depozitar. "BVB consideră că proiectul IT nu este o prioritate pe termen scurt din cauza costurilor şi din cauza influenţei reduse asupra creşterii afacerilor. Vom propune de asemenea şi o soluţie tehnică prin care să adreseze pericolele care provin din decizia riscantă adoptată în trecut, de către Depozitar, de a adera din primul val la sistemul T2S", a afirmat recent Sobolewski.
Pe de altă parte CA-ul Depozitarului a arătat că implementarea unui nou sistem IT este necesară astfel încât DC să poată fi competitiv faţă de ceilalţi depozitari din alte ţări, dar şi pentru creşterea eficienţei operaţionale şi reducerea riscurilor. Noul soft ar urma să permită şi conectarea automată la platforma pan-europeană pentru decontări transfrontaliere Target2Securities, programată să devină operaţională anul viitor.

Acţionarii au aprobat distribuirea de dividende

Acţionarii au aprobat distribuirea unor dividende de puţin peste 9 milioane lei din profitul înregistrat anul trecut, astfel că fiecărui acţionar îi va reveni un dividend brut de 1,1777 lei/acţiune, cu 5% peste cel acordat anul trecut. Bursa va distribui, astfel, dividende reprezentând 95% din profitul de anul trecut, de aproape 9,5 milioane lei. Raportat la cea mai recentă cotaţie a acţiunilor BVB, de 28,62 lei, randamentul dividendului brut este de 4%.


Ce neclarităţi au avut acţionarii

În timpul şedinţei, unii acţionari au solicitat lămuriri privind cheltuielile cu deplasările şi salariile, inclusiv informaţii despre remuneraţia directorului general al Bursei, Ludwik Sobolewski. În ceea priveşte remuneraţia directorului general, informaţiile solicitate nu au fost prezentate, fiind invocate clauze de confidenţialitate, potrivit unor surse prezente la AGA.
Sursele respective au mai spus că în AGA a fost prezentată o scrisoare în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră neclară procedura de vot pe liste propusă de Consiliul de Administraţie al BVB pentru desemnarea persoanelor care să candideze din partea Bursei la alegerile de CA la Depozitarul Central şi Casa de Compensare Bucureşti. ASF a arătat, totuşi, că acţionarii sunt cei care decid cum se votează.
Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an aprobat în AGA, BVB mizează pe un profit net în urcare cu 5%, la 10 milioane lei, şi pe creşterea transferurilor cu acţiuni pe piaţa reglementată, inclusiv oferte publice, cu 17,6%, la 13,326 miliarde lei. Rulajul mediu zilnic, inclusiv ofertele publice, estimat pentru acest an este de aproape 53,1 milioane lei, faţă de 44,8 milioane lei anul trecut.
Rulajul mediu zilnic fără oferte publice este anticipat să avanseze cu 41%, la puţin peste 45 milioane lei. De la începutul acestui an, lichiditatea medie a pieţei a fost de 38,8 milioane lei.
AGA a aprobat şi bonusuri pentru administratorii Bursei, care prevăd pentru acest an o "recompensă" de câte 7.400 de lei/membru (cuantumul a două indemnizaţii lunare), iar pentru anul viitor cuantumul este prevăzut la 6 indemnizaţii, respectiv câte 22.200 de lei/membru. Membrii CA primesc banii cu condiţia să cumpere acţiuni BVB şi să le păstreze pe o perioadă de minim doi ani.
Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. O prezenţă vizibilă în acţionariatul BVB au şi SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin tot câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are 4,32%
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  PENSIONARII SI-AU FACUT-O CU MANA LOR:AU VOTAT pes ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Util