Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

ASF şi Depozitarul, puse pe masa DNA în scandalul "Cum să furi un milion de acţiuni FP"

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Aurel Marinescu, investitor furat de un milion de acţiuni FP în august 2013, după ce a solicitat un extras de cont al Harinvest, a sesizat DNA în acest caz
Plângerile se îndreaptă împotriva ASF şi a Depozitarului Central, acuzate că prin neglijenţă sau posibile fapte de corupţie au favorizat furtul
Victima solicită supraveghetorului pieţei dispunerea reconstituirii portofoliului, în caz contrar urmând să solicite o despăgubire de 850.000 de lei chiar de la Autoritate


Scandalul de la Harinvest ajunge şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aurel Marinescu, în vârstă de 72 de ani, proprietar al unui pachet de un milion de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) furat după ce doar solicitase un extras de cont la SSIF Harinvest, societate al cărei client nu era, a sesizat procurorii anticorupţie în acest caz. Plângerea depusă miercuri se îndreaptă împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a Depozitarului Central, suspectate că, prin neglijenţă sau chiar rea-credinţă, au înlesnit furturile realizate de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene.
Decizia de a pune oficialii celor două entităţi în atenţia DNA survine în contextul în care Marinescu şi-a pierdut încrederea în instituţiile pieţei, potrivit declaraţiilor acestuia pentru Curierul Naţional. În timpul scurs de la sesizarea furturilor în 4 februarie a.c., nici supraveghetorul pieţei şi nici Depozitarul Central nu au reuşit să ofere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat şi nici să dispună măsuri reparatorii, mai spune investitorul păgubit.
Aceasta ar putea fi doar prima sesizare către procurorii anticorupţie. O altă plângere este în pregătire din partea unor foşti clienţi ai Harinvest, victime ale unor furturi de active de peste 17 milioane lei în urma unor vânzări neautorizate de acţiuni pentru acoperirea unor pierderi rezultate din poziţii pierzătoare pe produse structurate având contraparte BCR şi SSIF Broker. Investitorii au în vedere sesizarea DNA împotriva BCR, Broker Cluj, a ASF şi a Depozitarului Central pe care îi bănuiesc de constituirea unui "grup infracţional organizat" pentru devalizarea Harinvest şi a clienţilor săi prin operaţiuni la Depozitarul Central în zilele de 14-15 noiembrie 2013.

Cum s-a realizat furtul

Cazul lui Aurel Marinescu este încă şi mai grav, întrucât acesta nu era nici măcar client al Harinvest. El solicitase în ziua de 22 august 2013 la ora 8:50 un extras de portofoliu pentru a-şi încărca acţiunile la altă casă de brokeraj, în condiţiile în care în Râmnicu Vâlcea singurul intermediar care putea realiza această operaţiune era Harinvest. Deşi proprietarul milionului de acţiuni FP spune că nu a oferit nicio semnătură pentru a deschide cont la societate, aceasta a încărcat pachetul şi apoi l-a vândut la ora 16:15 în aceeaşi zi.
"Am fost tâlhărit pur şi simplu", declara victima pentru Curierul Naţional la jumătatea lunii februarie, la doar două săptămâni după ce a aflat de volatilizarea acţiunilor.

Ce au păzit ASF şi Depozitarul?

În afară de sesizarea de la DNA, Marinescu a trimis ieri încă două adrese în atenţia  Depozitarului Central şi ASF. În acestea, el solicită copii ale tuturor înscrisurilor care au stat la baza tranzacţiei neautorizate efectuate de Harinvest şi întreabă cum s-a putut realiza acest transfer în condiţiile în care el nu avea contract de intermediere semnat cu societatea de brokeraj vâlceană.
De asemenea, Depozitarul Central este întrebat dacă a verificat că pretinsul intermediar ar deţine acordul scris pentru încărcarea acţiunilor pe cont şi vânzarea ulterioară a acestora, în timp ce supraveghetorului pieţei i se solicită să investigheze acest lucru.
Marinescu a mai solicitat să i se comunice ce verificări trebuie să efectueze concret Depozitarul Central în situaţii similare cu cea descrisă pentru a nu permite intermediarilor să săvârşească furturi din activele clienţilor.

Daune de 850.000 lei solicitate supraveghetorului pieţei

În adresa către ASF, investitorul căruia i s-au furat un milion de acţiuni FP întreabă ce sancţiuni s-au aplicat persoanelor şi instituţiilor sau autorităţilor responsabile de frauda comisă. În paralel, reglementatorului i se solicită dispunerea reconstituirii portofoliului de acţiuni, aşa cum arăta acesta înainte de data de 22 august 2013, când s-au realizat furturile, urmând ca în cazul contrar Marinescu să ceară daune în valoare de 850.000 de lei, contravaloarea pachetului de acţiuni la data furtului, chiar Autorităţii de Supraveghere Financiară. "Această ultimă solicitare este fundamentată pe grava neglijenţă a ASF în exercitarea atribuţiilor de supraveghere şi control asupra intermediarilor de operaţiuni de instrumente financiare", se scrie în adresa respectivă.
Documentul aminteşte că instituţia este singura autoritate care reglementează abuzul de piaţă şi că are pârghii de investigare (acces la documente, la înregistrări ale convorbirilor telefonice, dreptul de a audia persoane şi de a efectua inspecţii la faţa locului).
"Întrucât ASF a dat dovadă de neglijenţă sau chiar rea-credinţă în exercitarea activităţilor de supraveghere şi control în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de SSIF Harinvest pe piaţa de instrumente financiare, acest fapt atrage răspunderea directă a acestei autorităţi pentru prejudiciul cauzat subsemnatului de către intermediarul de tranzacţii de valori mobiliare care nu a fost corespunzător supravegheat, controlat şi sancţionat", mai spune în adresă Marinescu.

Controlul deficitar la Harinvest a facilitat frauda

Investitorul păgubit  spune că ASF a ignorat semnalele existente încă din 2012 cu privire la anomalii sau chiar posibile fraude în activitatea casei de brokeraj vâlcene. "Anomaliile din volumele operaţiunilor sell-out consemnate în ultima parte a anului 2012 între Harinvest şi BCR au ridicat suspiciuni şi au determinat Depozitarul Central ca, în ianuarie 2013, să sesizeze prin decizie a Consiliului de Administraţie supraveghetorul pieţei, ASF, însă această autoritate nu a luat niciun fel de măsuri pentru a opri activitatea frauduloasă a Harinvest, ci, dimpotrivă, măsurile luate au fost în sensul relaxării derulării tranzacţiilor, prin modificarea Codului Depozitarului şi înlăturarea obligaţiei acestuia de a verifica existenţa acordului scris al clienţilor la vânzarea acţiunilor", se mai spune în adresa obţinută de Curierul Naţional.
Dacă ASF ar fi efectuat controale periodice sau inopinate la casa de brokeraj, poate şi cazul furtului milionului de acţiuni FP ar fi putut fi evitat, consideră Marinescu. "Lipsa oricărui control al ASF la SSIF Harinvest pe parcursul anului 2013 a permis acesteia continuarea operaţiunilor bănuite a fi neregulamentare, ceea ce atrage atât complicitatea tuturor celor care au avut cunoştinţă de acest caz, cât şi dreptul celor păgubiţi de a fi dezdăunaţi de toţi cei responsabili de săvârşirea furtului şi de neglijenţa sau refuzul de a exercita atribuţiile de supraveghere şi control al Harinvest", conchide documentul citat
 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Cloaca de la ASF:
  Cazul Marinescu Aurel pune cireasa pe tort. Daca mai era ceva de zis dupa ce gasca pusa pe furat a devalizat conturile clientilor Harinvest numa sa nu ramaie BCR cu tranzactii nedecontate. Adica sa ramana toti investitorii cu buza umflata numa BCR sa prospere! Cum de nu le e rusine celor de la Depozitar si ASF sa fure in 15 noiembrie actiunile oamenilor numa sa iasa BCR imbuibat cu bani furati! INFRACTORILOR DE DREPT COMUN! Cum puteti fura in halul asta ziua in amiaza mare???? Ce faceau organele de control ASF la Harinvest in 15 noiembrie cand au fost vandute actiunile Romgaz? Pentru asta venisera? Sa lase Harinvestul fara o letcaie???? Repuneti oamenii in drepturi ca altfel nimeni nu va va crede de buna credinta!!!!! Sobolewski, Agalopol, Ursache, Tomas Spurny ati decis impreuna dinainte desfiintarea Harinvest si masacrarea financiara a clientilor nevinovati? Nu sunteti decat un grup infractional organizat pus pe terminarea pietii de capital din Romania! Speranta mai e in DNA !!!!!
  2014-04-25, 01:07:00 (adresa: 46.102.36.*)
 2. de PAGUBIT:
  DNA SA AI IAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AA!!!
  2014-04-25, 22:11:37 (adresa: 86.122.240.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

toate ”organele de partid si de stat” au fost ...
Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

adica sa-si puna parlamentarii streangul singuri?! ...
Romanii din Olanda cer Parlamentului Romaniei sa adopte legi anticoruptie

lopata de plastic ciobita = utilaj de deszapezire ...
Gabriela Firea:Peste 500 de utilaje de deszapezire sunt pregatite sa actioneze in toate sectoarele Capitalei

Fără discuție trebuie o dare de seamă pentru t ...
Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

KIM JONG UN si KIM JONG DOI= dracNEA PENTRU NOI(ta ...
Ce scrie presa străină despre protestele din România

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Real estate

Extern

Gadgeturi