Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

ASF şi Depozitarul Central, puse pe masa DNA în scandalul "Cum să furi un milion de acţiuni FP"

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Aurel Marinescu, investitor furat de un milion de acţiuni FP în august 2013, după ce a solictat un extras de cont al Harinvest, a sesizat ieri DNA în acest caz

Plângerile se îndreaptă împotriva ASF şi Depozitarului Central, acuzate că prin neglijenţă sau posibile fapte de corupţie au favorizat furtul

Victima solicită supraveghetorului pieţei dispunerea reconstituirii portofoliului, în caz contrar urmând să solicite o despăgubire de 850.000 de lei chiar de la Autoritate

Scandalul de la Harinvest ajunge şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aurel Marinescu, în vârstă de 72 de ani, proprietar al unui pachet de un milion de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) furat după ce doar solicitase un extras de cont la SSIF Harinvest, societate al cărei client nu era, a sesizat procurorii anticorupţie în acest caz. Plângerea se îndreaptă împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a Depozitarului Central, suspectate că, prin neglijenţă sau chiar de rea-credinţă, au înlesnit furturile realizate de la desk-ul casei de brokeraj vâlcene.

Decizia de a pune oficialii celor două entităţi în atenţia DNA survine în contextul în care Marinescu şi-a pierdut încrederea în instituţiile pieţei, potrivit declaraţiile acestuia pentru Curierul Naţional. În timpul scurs de la sesizarea furturilor în 4 februarie a.c., nici supraveghetorul pieţei şi nici Depozitarul Central nu au reuşit să ofere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat şi nici să dispună măsuri reparatorii, mai spune investitorul păgubit.

Aceasta ar putea fi doar prima sesizare către procurorii anticorupţie. O altă plângere este în pregătire din partea unor foşti clienţi ai Harinvest, victime ale unor furturi de active de peste 17 milioane lei în urma uor vânzări neautorizate de acţiuni pentru acoperirea unor pierderi rezultate din poziţii pierzătoare pe produse structurate având contraparte BCR şi SSIF Broker. Investitorii au în vedere sesizarea DNA împotriva BCR, Broker Cluj, a ASF şi a Depozitarului Central pe care îi bănuiesc de constituirea unui "grup infracţional organizat" pentru devalizarea Harinvest şi a clienţilor săi prin operaţiuni la Depozitarul Central în zilele de 14-15 noiembrie 2013.

Cum s-a realizat furtul

Cazul lui Aurel Marinescu este încă şi mai grav întrucât acesta nu era nici măcar client al Harinvest. El solicitase în ziua de 22 august 2013 la ora 8:50 un extras de portofoliu pentru a-şi încărca acţiunile la altă casă de brokeraj, în condiţiile în care în Râmnicu Vâlcea singurul intermediar care putea realiza această operaţiune era Harinvest. Deşi proprietarul milionului de acţiuni FP spune că nu a oferit nicio semnătură pentru a deschide cont la societate, aceasta a încărcat pachetul şi apoi l-a vândut la ora 16:15 în aceeaşi zi. "Am fost tâlhărit pur şi simplu", declara victima pentru Curierul Naţional la jumătatea lunii februarie, la doar două săptămâni după ce a aflat de volatilizarea acţiunilor.

Ce au păzit ASF şi Depozitarul?

În afară de sesizarea de la DNA, Marinescu a trimis ieri încă două adrese în atenţia  Depozitarului Central şi ASF. În acestea el solicită copii ale tuturor înscrisurilor care au stat la baza tranzacţiei neautorizate efectuate de Harinvest şi întreabă cum s-a putut realiza acest transfer în condiţiile în care el nu avea contract de intermediere semnat cu societatea de brokeraj vâlceană.


De asemenea, Depozitarul Central este întrebat dacă a verificat că pretinsul intermediar ar deţine acordul scris pentru încărcarea acţiunilor pe cont şi vânzarea ulterioară a acestora, în timp ce supraveghetorului pieţei i se solicită să investigheze acest lucru.

Marinescu a mai solicitat să i se comunice ce verificări trebuie să efectueze concret Depozitarul Central în situaţii similare cu cea descrisă pentru a nu permite intermediarilor să săvârşească furturi din activele clienţilor.

Daune de 850.000 solicitate supraveghetorului pieţei

În adresa către ASF investitorul căruia i s-au furat un milion de acţiuni FP întreabă ce sancţiuni s-au aplicat persoanelor şi instituţiilor sau autorităţilor responsabile de frauda comisă. În paralel, reglementatorului i se solicită dispunerea reconstituirii portofoliului de acţiuni, aşa cum arăta acesta înainte de data de 22 august 2013, când s-au realizat furturile, urmând ca în cazul contrar Marinescu să ceară daune în valoare de 850.000 de lei, contravaloarea pachetului de acţiuni la data furtului, chiar Autorităţii de Supraveghere Financiară. "Această ultimă solicitare este fundamentată pe grava neglijenţă a ASF în exercitarea atribuţiilor de supraveghere şi control asupra intermediarilor de operaţiuni de instrumente financiare", se scrie în adresa respectivă.

Documentul aminteşte că instituţia este singura autoritate care reglementează abuzul de piaţă şi că are la pârghii de investigare (acces la documente, la înregistrări ale convorbirilor telefonice, dreptul de a audia persoane şi de a efectua inspecţii la faţa locului).

"Întrucât ASF a dat dovadă de neglijenţă sau chiar rea-credinţă în exercitarea activităţilor de supraveghere şi control în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de SSIF Harinvest pe piaţa de instrumente financiare, acest fapt ce atrage răspunderea directă a acestei autorităţi pentru prejudiciul cauzat subsemnatului de către intermediarul de tranzacţii de valori mobiliare care nu a fost corespunzător supravegheat, controlat şi sancţionat", mai spune în adresă Marinescu.

Controlul deficitar la Harinvest a facilitat frauda

Investitorul păgubit  spune că ASF a ignorat semnalele existente încă din 2012 cu privire la anomalii sau chair posibile fraude în activitatea casei de brokeraj vâlcene. "Anomaliile din volumele operaţiunile sell-out consemnate în ultima parte a anului 2012 între Harinvest şi BCR au ridicat suspiciuni şi au determinat Depozitarul Central ca, în ianuarie 2013, să sesizeze prin decizie a Consiliului de Administraţie supraveghetorul pieţei, ASF, însă acceastă autoritate nu a luat niciun fel de măsuri pentru a opri activitatea frauduloasă a Harinvest, ci, dimpotrivă, măsurile luate au fost în sensul relaxării derulării tranzacţiilor, prin modificarea Codului Depozitarul şi înlăturarea obligaţiei acestuia de a verifica existenţa acordului scris al clienţilor la vânzarea acţiunilor", se mai spune în adresa obţinută de Curierul Naţional.

Dacă ASF ar fi efectuat controale periodice sau inopinate la casa de brokeraj, poate şi cazul furtului milionului de acţiuni FP ar fi putut fi evita consideră Marinescu. "Lipsa oricărui control al ASF la SSIF Harinvest pe parcursul anului 2013 a permis acesteia continuarea operaţiunilor bănuite a fi neregulamentare, ceea ce atrage atât complicitatea tuturor celor care au avut cunoştinţă de acest caz, cât şi dreptul celor păgubiţi de a fi dezdăunaţi de toţi cei responsabili de săvârşirea furtului şi de neglijenţa sau refuzul de a exercita atribuţiile de supraveghere şi control al Harinvest", conchide documentul citat.

 
 • Currently 4.69/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 13 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Toti hotii la brutarie! La brutarie! La brutariiiieee!
  2014-04-24, 15:25:11 (adresa: 2.136.139.*)
 2. de Sorin:
  Era si cazul.Este evidenta complicitatea dintre ASF,BCR si Harrinvest in aceste cauze.Toti vinovatii trebuie condamnati exemplar.Bravo domnilor,mergeti la DNA pentru ca altfel nu veti primi nimic de la acesti hoti pusi sa supravegheze piata de capital.
  2014-04-24, 15:46:15 (adresa: 84.232.215.*)
 3. de pagubit de asf:
  ASF-DC-BVB=MAFIAAAAA AAAAAAAAAAA!!! DNA CE FACE NU SE AUTOSESIZEAZA LA ASEMENEA FRAUDE???RUSINE DNA DAR PANA ACUM TREBUIA SA AI LEGI PE TOTI MAFITOT DE LA DC..BVB...SI ASF INCLUSIV PE CRACIUNESCU DE LA HARINVEST PRIETENUL LUI GEOANA PE LUNGU VERONEL PRIETENUL LUI ROIBU DE LA OLTCHIM SI ADMINISTRATORUL HARINVEST PE CISMARU DIRECTORUL CAMEREI DE COMERT DE LA VALCEA SI MAFIOT IN CADRUL HARINVEST SI PE ANTONESCU MAFIOTUL CARE IMPREUNA AU PAGUBIT 100 DE VALCENI SI IAU LASAT FARA ACTIUNI SI BANI....DNA MAI EXISTA IN TARA ASTA SAU AI E FRICA CA ASTIA TOTI DE LA HARINVEST AU PROPTELE CA GEOANA SI PONTA??
  2014-04-24, 22:58:45 (adresa: 86.121.202.*)
 4. de vasile:
  Alo DNA, asteptam sapte ani ca in fotbal sa intre hotii la brutarie?
  2014-04-30, 08:37:33 (adresa: 134.247.61.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

2 = o societate de huligani ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Piata farma

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi