Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Guvernul se pregăteşte să bage Electrica în priză... şi la Londra

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Executivul a pregătit un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 85/2013, privind oferta publică a Electrica, iar nota de fundamentare prevede o listare duală, la Bucureşti şi Londra
Scopul este generarea unei cereri de 800-1.000 mil. dolari, în condiţiile în care estimările sunt că la BVB investitorii nu ar putea veni cu mai mult de 250 mil. dolari


Guvernul pregăteşte Electrica pentru o listare duală atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la Londra prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), potrivit unei note de fundamentare a unui proiect de hotărâre care vizează modificarea şi completarea 85/2013, privind oferta publică de la furnizorul de electricitate. Potrivit documentului obţinut de Curierul Naţional, până la jumătatea acestei luni urmează să se încheie un proces de restructurare la capătul căruia Electrica va fi gata de listare.
Operaţiunea de piaţă va fi structurată pe trei tranşe (instituţionali, investitori de retail mari şi mici investitori), însă date privind alocarea pe aceste trei segmente nu sunt indicate, după cum intervalul de preţ este lăsat spre a fi stabilit împreună cu intermediarii la finele procesului de pre-marketing. Totuşi, statul mizează pe obţinerea a 400-500 milioane dolari, având în vedere că nota de fundamentare mizează pe o suprasubscriere cel puţin dublă prin generarea unei cereri de 800-1.000 milioane dolari. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care societatea este dusă şi pe piaţa londoneză, în condiţiile în care ofertantul nu vede la BVB o capacitate de absorbţie mai mare de 250 milioane dolari, luând în calcul experienţa ofertelor precedente şi datele privind numărul investitorilor activi. Cum este greu de presupus că marii investitori se vor conecta la piaţa românească doar pentru oferta Electrica, aducerea societăţii prin intermediul
GDR-urilor, la cota Bursei de la Londra, este considerată ca fiind cea mai viabilă.

Onorarea unei promisiuni faţă de FMI

Executivul confirmă oferirea spre subscriere a unui pachet reprezentând 105% din capitalul social al Electrica, parametri stabiliţi încă din 2013, însă noile decizii prevăd şi o accesare a bazinului de investitori prezent pe piaţa londoneză. Ca şi în cazul Romgaz SA (SNG), Electrica ar urma să fie listată şi la Londra prin intermediul GDR-urilor.
Modificarea Hotărârii de Guvern nr. 85/2013 care nu includea prevederi privind listarea duală vine în contextul în care în Scrisoarea de Intenţie convenită de România cu Fondul Monetar Internaţional pe 5 martie a.c. menţiona: "Intenţionăm să emitem titluri GDR sau să procedăm la o listare duală în cazul ofertei publice primare la compania de furnizare şi distribuţie de electricitate deţinută de stat".

Clarificări înainte de listare

Procesul de "curăţare" a Electrica înainte de listare este într-o fază avansată. Acesta presupune, în primul rând, o divizare prin care să fie scoase participaţiile minoritare ale societăţii, acestea urmând să fie cumulate de un nou operator economic. Pe 10 aprilie a.c.
, Tribunalul a aprobat planul de restructurare parţială, iar divizarea ar urma să fie încheiată la jumătatea acestei luni.
"În prezent se derulează activităţile necesare finalizării procedurilor de selectare a lichidatorilor pentru trei dintre cele cinci societăţi de servicii energetice, respectiv societăţile de servicii energetice Banat, Dobrogea şi Moldova", se mai scrie în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.
În acelaşi timp, au loc negocieri între Electrica şi CFR SA pentru încheierea unei convenţii care să prevadă, printre altele, plata energiei electrice aferente anilor 2012 - 2013 şi clarificarea penalităţilor de întârziere pentru neplata facturilor cu identificarea politicilor fiscale aplicabile.

Parametrii ofertei, stabiliţi împreună cu intermediarii după consultarea pieţei

Pentru ca investitorii să dispună de investiţia lor în Electrica într-un interval foarte restrâns de la desfăşurarea ofertei publice, aceştia vor avea la dispoziţie drepturi de alocare ce vor putea intra la tranzacţionare în timpul care va trece până la listarea propriu-zisă.
Sindicatul de intermediere ales la data de 13 septembrie 2013 şi format din BRD - Groupe Societe Generale, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Capital & Investment, Societe Generale şi Swiss Capital urmează să structureze oferta pe trei tranşe, prima aparţinând investitorilor instituţionali, următoarele două fiind dedicate persoanelor fizice (investitori mari şi investitori mici). Ultimii vor realiza subscrierile la limita superioară a intervalului de preţ, urmând ca acesta să se configureze în funcţie de ordinele plasate de instituţionali, iar achiziţia de către micii investitori să se realizeze cu discount. Procentele repartizate tranşelor, dimensiunea discount-ului şi intervalurile de preţ nu sunt indicate în documentul obţinut de Curierul Naţional. Acesta menţionează, de altfel, necesitatea unei flexibilităţi pentru stabilirea adecvată a unui echilibru între cerere şi ofertă. În acest sens, procesul de pre-marketing derulat de intermediari urmează să joace un rol important.

Cum se va face selecţia

Preţul urmează să fie format în interiorul intervalului în funcţie de ordinele plasate pe tranşa investitorilor instituţionali. Acestea vor fi centralizate după metoda "book building" în funcţie de o serie de criterii precum orizontul investiţional, subscrierile efectuate din primele zile, preţul cât mai apropiat de limita superioară, cantitatea de acţiuni solicitată, preferinţa pentru sectorul energetic sau Europa Centrală şi de Est. Ofertantul este interesat atât ca profilul investitorilor să fie unul balansat către cei cu orizont pe termen lung, dar şi de lichiditatea ulterioară din piaţa secundară. "Stabilirea limitelor minime şi maxime (în cazul tranşei subscrierilor mici), a subscrierii de acţiuni, are în vedere atragerea unui acţionariat pertinent şi stabil şi nu a unor investitori speculativi. Totodată, în ceea ce priveşte limita minimă de subscriere de certificate de depozit, aceasta a avut în vedere şi faptul că certificatele de depozit se adresează investitorilor instituţionali cu resurse financiare", se mai spune în nota de fundamentare.

Vor fi realocări între tranşe în funcţie de nivelurile de suprasubscriere

Documentul prevede realocările între tranşe în funcţie de gradul de suprasubscriere: "Mărimea tranşelor se modifică în cazul în care, la închiderea perioadei de ofertare, atât tranşa investitorilor instituţionali, cât şi tranşa investitorilor mici sunt suprasubscrise, iar raportul dintre nivelul de subscriere a tranşei investitorilor mici şi nivelul de subscriere a tranşei investitorilor instituţionali este mai mare de [ ], un pachet de acţiuni reprezentând [ ]% din acţiunile oferite iniţial în tranşa investitorilor instituţionali este alocat de drept către tranşa investitorilor mici. Totodată, mărimea tranşelor poate fi ajustată la sfârşitul perioadei de ofertă pentru a preveni o discrepanţă excesivă între nivelul de suprasubscriere al celor două tranşe, prin decizie a comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare, la recomandarea Sindicatului de Intermediere, cu luarea în considerare a prevederilor Prospectului".

Nimic despre subscrierile "cu pixul"

Totuşi, Guvernul nu a prevăzut nimic pentru eliminarea mecanismelor în care se face abuz de subscrieri cu bani împrumutaţi. După oferta de la Romgaz, investitori nemulţumiţi au acuzat "golăniile băncilor" care au redus alocările pe tranşa investitorilor până la niveluri pe care le-au considerat nesatisfăcătoare din punctul de vedere al cantităţii plasate. Gabriel Dumitraşcu, atunci director în Departamentul pentru Energie, semnala, la rândul său, un comportament la limita corectitudinii din partea unor investitori şi a băncilor care i-au creditat. El spunea că un astfel de caz va trebui să fie preîntâmpinat la ofertele viitoare pentru a nu genera frustrare în rândul investitorilor de retail.

Participanţii la ofertă, protejaţi de eventualitatea unor scăderi drastice imediat după listare

O noutate ar urma să fie reprezentată de existenţa unui mecanism de stabilizare a preţului acţiunilor Electrica. Astfel, un anumit procent din sumele obţinute de investitori vor merge direct către emitent, în timp ce un procent încă neindicat va fi păstrat de intermediari pentru posibilitatea efectuării de achiziţii în cazul în care cotaţia va coborî sub preţul ofertei publice. Dacă evoluţia cotaţiei va fi pozitivă şi intermediarul nu va  realiza cumpărări în piaţă pentru a susţine preţul, suma va fi returnată emitentului, la terminarea timpului specificat pentru derularea programului de stabilizare
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
  Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

  du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
  Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi