Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Depozitarul Central caută soluţii pentru evitarea unor fraude gen Harinvest

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Obiectivul instituţiei este ca până în luna octombrie să fie separată cu totul activitatea de tranzacţionare de sistemul de decontare
Depozitarul Central are în vedere introducerea unei platforme care să ofere participanţilor posibilitatea de a introduce instrucţiuni pe canale securizate
În acelaşi timp, piaţa ar trebui să analizeze problema contractării de către casele de brokeraj a unor asigurări de risc operaţional


Tranzacţiile sell-out mutate la Bursă, instrucţiunile venite prin fax doar în cazuri de calamitate şi participanţi la sistemul de decontare având contractate asigurări  de risc operaţional. Acesta este tabloul sistemului post-tranzacţionare pe care Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central îl consideră cel mai potrivit pentru ca fraude de genul celei prin care clienţii casei de brokeraj vâlcene Harinvest au fost prăduiţi de active depăşind 10 milioane euro să fie cât mai greu de înfăptuit.
După ce în cursul anului 2013 sute de tranzacţii de tip sell-out derulate la Depozitarul Central au creat o gaură financiară pe piaţa produselor structurate între SSIF Harinvest şi contrapărţile BCR şi SSIF Broker Cluj, iar poziţia nu a putut fi onorată decât prin devalizarea intermediarului din Râmnicu Vâlcea prin furturi care s-au realizat tot prin contracte semnate la Depozitar, instituţia are în vedere operarea câtorva schimbări majore care să pună oprelişti unor astfel de practici.

Treacă de la ei acest pahar

Separarea totală a tranzacţionării de sistemul de decontare ar urma să fie o cheie în această direcţie, iar Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central şi-a propus îndeplinirea acestui obiectiv până în octombrie a.c., a declarat pentru Curierul Naţional Cristian Agalopol, preşedintele instituţiei. Astfel, operaţiunile de tip sell-out, care au reprezentat instrumentul fraudelor de la Harinvest, ar urma să se realizeze în viitor la Bursă, aşa cum se întâmplă în toate pieţele de capital dezvoltate. Acestea sunt mecanisme care ţin de activitatea bursieră şi nu ar trebui să fie deloc legate de sistemul de decontare, a mai spus Agalopol.
În intervalul septembrie 2012 - noiembrie 2013, SSIF Harinvest a realizat 798 de operaţiuni sell-out contrasemnate de Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, volumul acestora ridicându-se la 94,14 milioane lei în raport cu SSIF Broker şi de 80,93 milioane lei având contraparte BCR, potrivit unor date din cadrul acţionariatului casei de brokeraj vâlcene. De asemenea, 90% dintre pierderile clienţilor Harinvest au rezultat din vânzări realizate prin operaţiuni sell-out însumând 8,2 milioane lei în zilele de 14-15 noiembrie 2013.
Acestea au stârnit suspiciunea păgubiţilor, unii dintre aceştia vorbind despre existenţa unui "grup infracţional organizat" format din BCR, Broker Cluj, Depozitarul Central şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Acum reprezentanţii Depozitarului ar vrea să scape de aceste operaţiuni speciale care le-au adus necazuri, iar acestea să treacă în curtea Bursei, aşa cum este şi în pieţele mature, sistemul de decontare rămânând astfel separat total de cel de tranzacţionare.

Soft special şi canale de transmisie securizate pentru participanţii la sistem

O altă măsură preconizată de Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central este punerea la punct la nivel de sistem a unei platforme noi care să ofere posibilitatea participanţilor să transmită informaţii şi instrucţiuni pe canale securizate, ne-a mai declarat Agalopol.
Preocuparea vine în contextul în care, potrivit investigaţiei interne a instituţiei în cazul Harinvest, toate ordinele pentru operaţiunile sell-out ar fi venit pe fax. Acest mijloc de comunicaţie ar trebui să fie folosit doar în cazuri speciale, spre exemplu o calamitate naturală, în cazul în care ar pica sistemul informatic. Regula ar fi însă utilizarea unui sistem unic electronic în care instrucţiunile şi provenienţa acestora să fie clare, a mai spus preşedintele Depozitarului Central.

Asigurările de risc operaţional, o necesitate mare cât riscul de la Harinvest

Finalmente, instituţia propune comunităţii de brokeraj să analizeze oportunitatea constituirii unui cadru în care participanţii la sistemul de decontare să contracteze asigurări de risc operaţional. Agalopol este conştient că aceasta ar presupune riscuri suplimentare pentru industria de intermediere, însă având în vedere existenţa cazului de la Harinvest, piaţa ar trebui să analizeze şi această opţiune. El a mai spus că marii custozi au pretutindeni contractate astfel de asigurări de risc operaţional.
În luna decembrie a anului trecut, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, menţiona, de asemenea, o soluţie de diminuare a riscului operaţional care presupunea costuri în creştere pentru societăţile de servicii şi investiţii financiare. Astfel, acestea ar fi trebuit să întrunească cerinţe de capital mai mari, tocmai pentru ca această răspundere suplimentară din partea acţionarilor să antreneze o supraveghere mai atentă a regulilor de operare internă. "Când oamenii cred că nu au nimic de pierdut, totul se poate întâmpla, inclusiv un incident ca Harinvest", spunea atunci Sobolewski
 
 • Currently 4.90/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Deci agapopol pune banii furati?
  2014-04-03, 00:08:21 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de pagubitul:
  Dupa ce Sobolewski a scos din piata Harinvest in 12 noiembrie Agalopol in 13,14,15 l-a reconectat si a vandut toate detinerile oamenilor in favoarea BRK si BCR! Cum era sa nu ii indestuleze pe cei doi formatori de piata - a se citi hoti de pe piata ? Cu stirea, controlul si in prezenta ASF! Cum era sa ramana dator Harinvest BCR-ului si BRK-ului dupa ce se accesase Fondul de garantare? Mai bine au intrat si au furat ce aveau oamenii prin conturi! Nu vanzare fortata ci EXECUTIE SILITA! Care spune prostia ca clientii si-au dat acordul pt vanzari fortate? Acordul l-a dat intermediarul! Nicidecum clientul! Sau l-a dat administratorul inconstient care dormea la Harinvest! Agalopol conduce o institutie amendata de ASF N-are decat sa puna banul ! A rezultat un GRUP care a reusit sa indestuleze BCR si BRK pe seama investitorilor de la Harinvest! Ce credibilitate mai are aceasta piata de capital in care Depozitarul fura banii oamenilor sa indestuleze BCR-ul ?
  2014-04-03, 08:10:31 (adresa: 92.114.121.*)
 3. de N.B.:
  Am si eu o intrebare pentru "geniile " care conduc ASF-ul , DC si BVB pe care ii consider principalii vinovati in furtul de la Harinvest : in conditiile in care Legea 297/2004 prevede la art. 171 al.( 4 ) urmatoarele : "Art.171 (4) In cazul deschiderii procedurilor de insolvabilitate impotriva unui participant, instrumentele financiare si/sau fondurile banesti detinute in numele si pe contul investitorilor sai nu vor putea face obiectul cererii sau platii creditorilor respectivului participant. " cum si-au permis sa ia instrumentele financiare si fondurile banesti ale investitorilor pentru a indestula BCR-ul , BRK-ul si DC ( Fondul de Garantare ) ? Probabil ca invoca un articol din Regulament insa in opinia tuturor este stiut faptul ca o prevedere legala este prioritara unei prevederi din Regulament sau din Norma sau din Procedura. Mai mult a se vedea ca aici este vorba de o situatie mult mai grava ( insolventa care poate fi dispusa de instanta ) fata de cea in care se gasea Harinvest cand " smecherii " au gasit solutia sa se indestuleze din banii investitorilor. Inca ceva : le recomand si la cei din ASFsi la cei din Dc sa studieze cu atentie prevederile Legii 297/2004 privind responsabilitatile pe care le au cu privire la regulile prudentiale. ( deci Legea si nu Regulamentele )
  2014-04-03, 10:43:40 (adresa: 86.122.230.*)
 4. de nicolae:
  Urgenta si temeinicia inființarii ASF prin OUG 93/2012 a fost actualizarea reglementărilor desuete din piața e capital. Neîndeplinirea obligatiei = abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. De ce DC a activat fondul de garantare si la dispoziția cui? Care este baza legală a tranzacției acțiunilor BVB? De ce ASF, BVB,DC au concertat si inițiat devalizarea Harinvest si fraudarea investitorilor? De ce ASF BVB și DC in cunoștință de cauza au tainuit si încurajat practicile ilegale dintre Harinvest, BCR și BRK? De ce ASF a vehiculat si susținut o culpa exclusiva deși faptele reliefau implicarea mai multor actori! De ce s-a prelungit cu 4 luni pentru a activa fondului de compensare? Sunt multe de ce-URI la care se așteaptă răspuns!
  2014-04-03, 10:48:51 (adresa: 89.120.75.*)
 5. de N.B.:
  " Depozitarul Central caută soluţii pentru evitarea unor fraude gen Harinvest " !!! De ce oare DC cauta solutii pentru evitarea unor fraude gen Harinvest ? Oare evitarea fraudelor reprezinta o OBLIGATIE esentiala a DC ? Eu zic ca DA !!! Altfel nu inteleg " cei mana pe ei in lupta " si nu isi vad de atributiile de serviciu .Pai daca asa stau lucrurile domnii de la DC sunt buni de plata in cazul Harinvest .
  2014-04-03, 10:54:18 (adresa: 86.122.230.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Gadgeturi