Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Insolvenţa Harinvest, doar primul pas în lupta pentru recuperarea pagubelor

Piata bursiera - Afrodita Cicovschi / Adrian Panaite
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-04-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Tribunalul Vâlcea a decis intrarea în insolvenţă a Harinvest Râmnicu Vâlcea
Instanţa a numit firma Evilex IPURL drept administrator judiciar
Creditorii, dintre care majoritatea persoane păgubite, au acum cale deschisă pentru noi acţiuni în Justiţie


Investitorii care au suferit pagube însumate de aproape 17 milioane lei în urma fraudei apărute la SSIF Harinvest anul trecut au deschis noi căi de atac în Justiţie prin intermediul administratorului judiciar după ce Tribunalul Vâlcea a admis cererea de intrare în insolvenţă a societăţii. Sentinţa a fost pronunţată pe data de 26 martie a.c., iar la începutul acestei săptămâni a fost desemnat şi administratorul judiciar, respectiv firma Evilex IPURL, expert în insolvenţă.
Creditorii, în cea mai mare parte păgubiţi în urma unor furturi de acţiuni pentru acoperirea de poziţii pierzătoare luate de casa de brokeraj vâlceană în raport cu BCR, afirmă că vor însărcina administratorul judiciar pentru a îndrepta acţiuni în Justiţie în vederea recuperării prejudiciilor, după cum nu exclud ca tot prin intermediul acestora să facă şi plângerile penale. Acum zece zile, reprezentanţi ai persoanelor păgubite au decis la Râmnicu Vâlcea că vor sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Depozitarului Central, BCR şi SSIF Broker Cluj pentru constituirea unui "grup infracţional organizat" care a urmărit devalizarea Harinvest şi prăduirea clienţilor acesteia în operaţiuni desfăşurate în zilele de 14-15 noiembrie, când s-au produs 90% din furturi.

Deciziile ASF au trimis casa de brokeraj să fie lichidată ca un producător de cârnaţi

Procedura de insolvenţă a fost deschisă pe legea societăţilor comerciale, după ce Adunarea Generală a Acţionarilor de la Harinvest a decis, la dispoziţia reglementatorului pieţei, transformarea din societate de servicii de investiţii financiare în SRL. Păgubiţii spun că s-ar fi simţit mai protejaţi dacă insolvenţa s-ar fi derulat sub Legea 297/2004 a pieţei de capital şi susţin că atunci ASF a acţionat greşit. Aceştia îi reproşează supraveghetorului că a tărăgănat mult desemnarea unui administrator judiciar, astfel încât instanţa s-a mişcat mai repede.
Tribunalul Vâlcea a admis cererea de insolvenţă a debitorului, respectiv a Harinvest, depusă la jumătatea lunii trecute, deşi pe rol se mai aflau două astfel de solicitări, respectiv cele ale Socom SA şi ale unui grup de persoane păgubite.
Victimele furtului din Afacerea Harinvest-BCR cu care am vorbit amintesc faptul că Legea pieţei de capital specifică faptul că administratorul judiciar trebuie agreat de ASF. Ei spun că este posibil ca Autoritatea să considere că este mai comod să agreeze administratorul judiciar deja desemnat de Tribunalul Vâlcea.
Ei înşişi nu exclud să accepte respectiva firmă specializată în insolvenţă dacă nu vor fi suspiciuni întemeiate, deşi iniţial se gândeau că mai nimerită ar fi fost numirea unui administrator judiciar din Bucureşti, specializat în probleme ale pieţei de capital.
Deciziile ulterioare vor fi luate în funcţie de primele rezoluţii ale administratorului judiciar Evilex IPURL, precum şi de componenţa masei credale. Aceasta ar putea suferi modificări pe parcurs în condiţiile în care declanşarea Fondului de Compensare a Investitorilor pentru despăgubirea clienţilor Harinvest în limita celor 20.000 de euro prevăzuţi de sistemul de garantare ar putea substitui această entitate unora dintre păgubiţii înscrişi drept creditori în faza iniţială.

Mai multe acţiuni în Justiţie ar urma să fie derulate prin intermediul administratorului judiciar

Pentru păgubiţi, admiterea procedurii de insolvenţă la Harinvest şi desemnarea unui administrator special - în contextul în care Harinvest a fost deja devalizată la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut - este importantă mai degrabă prin prisma faptului că deschide calea unor noi demersuri în Justiţie pentru repararea daunelor.
Administratorul judiciar poate face plângere penală în care să se constituie şi parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor fără a achita taxe de timbru, conform legislaţiei în vigoare. Silviu Antonescu, acționar principal al Socom SA, care se constituie ca parte păgubită în caz, spune că acesta este şi motivul pentru care aştepta intrarea în insolvenţă a Harinvest, cel al demarării unor noi acţiuni în instanţă în vederea recuperării prejudiciului.

Paşii de urmat până la ieşirea din insolvenţă

La momentul admiterii cererii de insolvenţă, care poate fi depusă de creditori sau chiar de debitor, judecătorul sindic (cel care admite sau respinge cererea de insolvenţă) va desemna administratorul judiciar, care, în termenele stabilite de instanţă, va întocmi tabelul preliminar al creanţelor. După soluţionarea eventualelor contestaţii depuse de potenţialii creditori, administratorul judiciar va întocmi tabelul definitiv al creanţelor, cel în baza căruia se constituie masa credală, respectiv componenţa Adunării Creditorilor.
În termen de 20 de zile de la declanşarea insolvenţei, Adunarea Generală a Acţionarilor/asociaţilor debitorului va desemna administratorul special, persoana juridică care va afectua actele de administrare necesare în perioadele de procedură când debitorului i se permite să-şi administreze activitatea şi care le va reprezenta interesele în procedură pe perioada în care debitorului i s-a ridicat dreptul de administrare.
În sarcina administratorului judiciar intră şi elaborarea planului de redresare, inclusiv a planului de plată a creanţelor, care va fi aprobat de Adunarea Creditorilor, acesta neputându-se întinde, conform Legii 85/2006 pe o perioadă mai mare de trei ani de la declanşarea procedurii, cu excepţia cazului în care judecătorul sindic admite cererea de prelungire a insolvenţei depusă de administratorul judiciar.
După realizarea planului de redresare, debitorul poate ieşi din insolvenţă.
În cazul în care din derularea activităţii debitorului nu se pot îndestula creanţele, administratorul judiciar poate cere falimentul şi poate trece la lichidarea bunurilor debitoarei
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi