Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (5) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

FP: Listarea Electrica, pusă în pericol de noua strategie a societăţii

Piata bursiera - Adrian Panaite / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2014-03-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Compania americană Franklin Templeton, administrator al Fondului Proprietatea (FP), semnalează un caz foarte grav de încălcare a drepturilor acţionarilor minoritari. Astfel, potrivit unui comunicat al managerului Fondului remis redacţiei, noua strategie de guvernanţă corporativă unitară aprobată recent de Electrica SA îi oferă acţionarului majoritar, statul român prin intermediul Electrica, o poziţie privilegiată, permiţând intervenţia acestuia în activitatea curentă a celor patru subsidiare în care FP deţine participaţii minoritare. Acesta este şi contextul în care Franklin Templeton îşi exprimă îngrijorarea că oferta publică iniţială programată pentru luna iunie a acestui an este pusă în pericol.
Noua strategie aprobată la data de 20 martie 2014 de Adunările Generale ale Acţionarilor ale Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi Electrica Furnizare, prin votul unic al Electrica, în calitate de acţionar majoritar, încalcă sever principiile OECD privind guvernanţa corporativă pentru companiile de stat, care au stat la baza OUG 109/2011, Codul de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, Legea 31/1990 a societăţilor comerciale şi legea 123/2012, pentru următoarele motive, spune administratorul Fondului Proprietatea.
Primul argument în susţinerea acestei afirmaţii este acela că Electrica va prelua funcţia strategică şi cea operaţională de la subsidiarele sale, care vor fi obligate să plătească Electrica pentru aceste servicii.
Prin urmare, responsabilităţile şi competenţele managementului, precum şi autonomia operaţională a subsidiarelor, sunt anihilate. Acest lucru încalcă articolul 4 al OUG 109/2011, care subliniază faptul că statul român nu are voie să intervină în managementul zilnic al companiilor pe care le controlează, ci trebuie să asigure autonomie operaţională, şi articolul 142 din Legea 31/1990, care interzice transferul funcţiilor strategice către acţionarul majoritar. De asemenea, centralizarea celor două funcţii este în conflict cu prevederile articolului 48 din Legea 123/2012, care solicită independenţa activităţilor de furnizare şi distribuţie.
În plus, Electrica ar urma să aibă drepturi privilegiate în detrimentul Fondului în calitatea sa de acţionar minoritar, împiedicând, prin urmare, Fondul să se implice în procesul de decizie şi să aibă acces la aceleaşi informaţii ca acţionarul majoritar, Electrica. "Acest fapt încalcă principiile OECD privind guvernanţa corporativă legate de tratamentul egal al tuturor acţionarilor", spun administratorii FP.
Faptul că Electrica apreciază că se impune ca membrii Consiliilor subsidiarelor să semneze contracte plătite de consultanţă şi reprezentare cu aceasta, în calitate de acţionar majoritar, ar reprezenta o încălcare a Codului de Guvernanţă Corporativă al BVB, care subliniază faptul că tranzacţiile cu părţi implicate trebuie să fie evaluate de directori şi experţi independenţi.
Managerul Fondului Proprietatea recomandă, în consecinţă, o revizuire promptă a noii strategii astfel încât aceasta să nu ameninţe procesul de listare a Electrica la cota Bursei în acest an
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bravo , in ritmul asta prin 2050 puteti depasi vi ...
  CFR SA a recepţionat peste 100 de km de cale ferată modernizată

  ”calauzili”! ne permitem decat analfabeti! ...
  Polițiștii de frontieră români continuă să salveze vieți, în timpul misiunilor FRONTEX din apele Mării Egee

  analfabetul misha a dat decat asigurari! ...
  Health Forum - Finanțarea sistemului de sănătate

  decat tranzactii ”speciale” si descarcare la g ...
  România se află pe podiumul creşterilor din Europa după ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu peste 30% în primele nouă luni

  se vor regasi decat pensiile speciale! ...
  Legea pensiilor nu se va regăsi în bugetul pe anul 2018

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Extern

  Gadgeturi