Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Depozitarul Central, sat fără câini

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-03-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Păgubiţii de la Harinvest spun că furturile de 8,2 mil. lei din noiembrie 2013 prin operaţiuni la Depozitarul Central atrag o culpă penală pentru reprezentanţii instituţiei
O altă acuzaţie este aceea că a autorizat vânzări ale Harinvest în nume propriu deşi casa de brokeraj vâlceană nu avea dreptul prin lege să facă acest lucru
Preşedintele instituţiei, Cristian Agalopol, admite că dacă la intermediari există intenţia de furt, Depozitarul nu poate face prea mult pentru a preveni devalizarea conturilor investitorilor


Furtul de la casa de brokeraj Harinvest a trecut fără oprelişti peste toate sistemele de protecţie ale pieţei, care teoretic ar fi trebuit să funcţioneze. Investitorii şi-au văzut conturile devalizate de peste 10 milioane lei, iar la patru luni de la acest caz de o gravitate deosebită nu numai că nu s-au recuperat prejudiciile, dar nimic nu s-a reparat pentru ca o prăduire de o magnitudine comparabilă să nu poată fi făcută de un alt broker în orice moment de aici înainte.
Înregistrarea acţiunilor la un Depozitar Central nu conferă investitorilor o protecţie fermă, în cazul în care brokerii ar fi tentaţi să le intre în conturi într-un răstimp în care descoperim incapacitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a monitoriza piaţa în timp real.
Cazul Harinvest nu ne oferă numai exemplul unui caz de infracţionalitate pe piaţa de capital din partea unui trader, dar are circumstanţele agravante că cea mai mare parte a furturilor s-au realizat în zilele de 14-15 noiembrie 2013 prin operaţiuni contrasemnate de Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central. Mai mult decât atât, ultima instituţie a demonstrat o breşă majoră în data de 22 august 2013, când un milion de acţiuni au fost furate de la desk-ul Harinvest după ce au fost încărcate fără autorizare de la Depozitar, doar după ce victima furtului (care nu era client al casei de brokeraj vâlcene) a solicitat un extras de cont.
Acesta este contextul în care persoanele păgubite în cel mai mare scandal al pieţei de capital din ultimii ani au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) inclusiv a Depozitarului Central, despre care spun că au acceptat semnături în fals.

Cine trebuia să fie suspicios faţă de tranzacţiile en-gros?

Cea mai importantă acuzaţie la adresa Depozitarului Central este aceea că a autorizat vânzarea masivă de către Harinvest, prin operaţiuni sell-out a unor acţiuni aparţinând clienţilor în contextul în care intermediarul avea deja activitatea suspendată de Bursă pe piaţa reglementată şi ASF demarase o investigaţie. "Cum toată lumea semna într-o veselie ca să le dea bani la BCR?! N-are nicio logică!", a declarat pentru Curierul Naţional una din persoanele păgubite. El spune că, în mod normal, înainte de a contrasemna respectivele formulare, reprezentanţii Depozitarului ar fi trebuit să pună mâna pe telefon şi să sune pentru a verifica la trei, patru sau cinci clienţi dacă autorizau acele tranzacţii en-gros.
Preşedintele instituţiei, Cristian Agalopol, ne-a spus însă că Depozitarul nu se poate substitui unei instituţii de control şi nu poate face verificări prin sondaj. Respectarea cadrului legal cade exclusiv în sarcina participanţilor, iar aceasta este monitorizată şi controlată de autoritatea de resort, ASF. Îndatorirea Depozitarului este aceea de a deconta tranzacţiile, de a înlesni transferul dintr-o parte în alta, dar nu poate să vadă dacă un intermediar a primit o instrucţiune din partea unui client, a mai spus Agalopol.
Persoana păgubită de la Harinvest cu care am vorbit susţine, însă, că aici este vorba de un caz special, al unei entităţi care tocmai ratase o decontare, care era suspendată de la tranzacţionare de Bursă pe piaţa reglementată şi care acum realiza vânzări de milioane lei, disproporţionate faţă de rulajele sale obişnuite. "Aceste lucruri demonstrează clar că toată lumea ştia că sunt furaţi banii", ne-a declarat aceasta.
Cristian Agalopol afirmă că tot ce a putut să facă Depozitarul Central a fost ca să mărească marjele pentru Harivest ceea ce a făcut încă din noiembrie 2012, când a văzut explozia volumelor şi să sesizeze supraveghetorul pieţei. Astfel, Depozitarul Central a notificat prin decizie în Consiliul de Administraţie ASF încă din ianuarie 2013 asupra frecvenţei operaţiunilor sell-out derulate între Harinvest şi BCR.

Harinvest nu avea dreptul să tranzacţioneze în nume propriu

O altă acuzaţie la adresa Depozitarului care vine, de data aceasta, din partea acţionarilor Harinvest, păgubiţi ei înşişi cu aproximativ 11 milioane lei, este aceea că a autorizat vânzarea pachetului deţinut de casa de brokeraj vâlceană la operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti, în pofida prevederilor legale. Păgubiţii spun, la rândul lor, că dacă acest pachet la BVB nu ar fi fost înstrăinat prin tranzacţiile derulate la Depozitar, acesta putea fi executat ulterior pentru onorarea obligaţiilor Harinvest către victime.
Vânzarea acţiunilor pentru două milioane lei nu numai că nu a fost autorizată de Consiliul de Administraţie al Harinvest, dar s-a derulat deşi intermediarul din Râmnicu Vâlcea nu avea capitalul social necesar pentru a realiza tranzacţii în nume propriu, susţin surse din acţionariatul casei de brokeraj. Într-adevăr, potrivit Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, numai intermediarii care au un capital iniţial echivalent cu 730.000 euro sunt autorizate să presteze toate serviciile de investiţii financiare. În Titlul II referitor la Intermediari al legii, Capitolul III privind societăţile de investiţii financiare, la secţiunea I privind capitalul iniţial, alineatul (b) al articolului nr. 7, menţionează că firmele de brokeraj care au un capital social în echivalent 125.000 euro "nu tranzacţionează instrumente financiare pe cont propriu". Harinvest se încadra în această categorie şi, teoretic, nu ar fi avut dreptul să realizeze respectivele operaţiuni.

La Depozitar se vedea clar că era vorba de un cont propriu al Harinvest

Actele semnate la Depozitarul Central şi obţinute de Curierul Naţional indică faptul că, într-adevăr, unul dintre conturi este propriu al Harinvest. Astfel, vânzările de acţiuni BVB sunt realizate de pe un cont "Harinvest" având contul cu numărul 4752524, în timp ce transferurile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), Romgaz SA (SNG), Antibiotice Iaşi (ATB), UPET Târgovişte (UPET) şi Univers SA Râmnicu Vâlcea (UNVR), reprezentând furturi din conturile clienţilor, sunt iniţiate de pe contul "Harinvest Clienţi" cu numărul 4852088.

Dar cică nu erau tranzacţii...


Cristian Agalopol afirmă, însă, că, din punctul său de vedere, operaţiunile sell-out derulate prin care Harinvest a înstrăinat acţiunile nu reprezintă activitate de tranzacţionare în sensul existent în piaţa reglementată. Acestea sunt operaţiuni de administrare a riscului care au ca scop obţinerea de fonduri de la entităţile nete debitoare care nu îşi pot închide unele tranzacţii deja iniţiate în piaţă. Operaţiunile sell-out, în măsura în care se constituie doar ca un mecanism de acoperire a riscului, nu pot intra astfel sub incidenţa articolului din legea pieţei de capital menţionat de noi.

Arată ca o tranzacţie, sună ca o tranzacţie, totuşi trebuie să fie o tranzacţie...

Am avansat şi noi mai departe în piaţă această explicaţie, însă persoanele cu care am vorbit au spus că baza de susţinere este slabă şi că operaţiunile sell-out sunt tranzacţii. Două persoane chiar au găsit explicaţia hilară.
Pachetele de acţiuni schimbă mâinile, au indicat un vânzător şi un cumpărător cu ordine clare, după cum au un preţ negociat. Prezintă, aşadar, toţi parametrii unei tranzacţii şi de fapt sub această denumire sunt indicate în actele semnate la Depozitarul Central în zilele de 14-15 noiembrie 2013 şi obţinute de noi (dintre care publicăm şi în facsimil). De şapte ori cuvântul "tranzacţie" apare în respectivele documente pentru a desemna operaţiunea. Documentul, de altfel, se şi numeşte "formular pentru raportarea tranzacţiei de cumpărare/vânzare specială (buy-in/sell-out). După ce sunt menţionate ordinele de cumpărare şi, respectiv vânzare, urmează raportarea către Bursă: "Se raportează către BVB următoarea tranzacţie de cumpărare/vânzare specială (buy-in/sell-out)". Contractul mai menţionează "cantitatea de instrumente financiare obiect al tranzacţiei", "valoarea totală a tranzacţiei", după care are indicată o rubrică în care "Depozitarul Central confirmă necesitatea introducerii tranzacţiei respective în sistemul BVB". Avem, de asemenea, o dată a efectuării tranzacţiei şi, finalmente, o indicaţie pentru referinţa internă care este utilizată în cazul conturilor globale şi care poate fi folosită de participant pentru "reflectarea corectă a tranzacţiei".

La Depozitar poţi fi jefuit ca în Vestul Sălbatic

O întrebare importantă legată de funcţionalitatea sistemului de la Depozitarul Central este ridicată de cazul aflat în atenţia procurorilor DIICOT al bătrânului de 72 de ani furat de la desk-ul Harinvest de un milion de acţiuni FP. Practic, societatea de brokeraj vâlceană, în data de 22 august 2012, a încărcat de la Depozitarul Central acţiunile victimei - în baza datelor personale obţinute la o simplă cerere de primire a unui extras de cont - pe care le-a revândut numai câteva ore mai târziu.
L-am întrebat pe Cristian Agalopol dacă acest caz implică vreo răspundere din partea Depozitarului, iar la răspunsul negativ a venit întrebarea subsecventă: dacă un broker deţine datele personale ale unui investitor şi ştie câte acţiuni are, atunci poate să îl fure fără a fi vreun mecanism de siguranţă la Depozitar? Înspăimântător pentru comunitatea investiţională, răspunsul este "Da"! "Nu s-a inventat un mecanism perfect de anticipare a furtului", ne-a declarat preşedintele Depozitarului. Am insistat cu întrebarea dacă un caz similar cu cel al domnului din Râmnicu Vâlcea se poate repeta mâine: "Da, riscuri sunt, însă personal nu cred că se poate generaliza. (...) Nu vreau să dau în piaţa de capital pentru că un broker nu a avut un comportament corect", a zis Agalopol.
El spune, însă, că activitatea la Depozitar este monitorizată de instituţie şi aceasta are "toleranţă zero faţă de încălcările Codului Depozitarului Central". Orice activitate la limita (nu doar în afara) Codului Depozitarului, de îndată ce este observată se adresează prin pârghii interne (cum a fost ridicarea marjelor la Harinvest) sau prin sesizarea ASF.
Dincolo de afirmaţiile preşedintelui Depozitarului legate de Codul instituţiei şi de urmărirea aplicării regulilor astfel încât acţiunile investitorilor să fie în siguranţă, faptele sunt cele care vorbesc împotriva garantului acţiunilor româneşti. Rezistenţa unei redute este dată de punctele sale slabe. Oricât de fortificată ar fi cazemata Depozitarului pe unele laturi, rămâne o realitate aceea că atunci când au fost de rostogolit pierderi prin operaţiuni sell-out, s-au rostogolit, atunci când au fost de făcut operaţiuni neautorizate, s-au făcut, când a fost de furat acţiuni, s-au furat... Depozitarul Central ne apare ca un sat fără câini
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 12 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Fara ciine, dar cu salarii. Depozitaru l si asf, complicii hotilor de actiuni au pe semestru salarii mai mari decat paguba totala de la Harinvest
  2014-03-26, 01:12:36 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de investitor de păgubit:
  Dacă tot e să fii furat atunci există un administrator iresponsabil de SSIF și "un grup infracțional organizat", dar în același timp bine plătit cu salarii nesimțite, care funcționează doar pt a îndestula pe formatorii de piață Broker Cluj și BCR! Ce piață de capital e asta când poți fi tâlhărit ziua în amiaza mare? Dacă nu se pun toți banii la loc și nu se dau acțiunile înapoi în natură, și asta imediat, se cheamă că suntem în codru și nu pe o piață reglementată! Degeaba avem Bursă de valori, Depozitar Central, Fond de garantare, CNVM, ASF! De Fond de compensare nici nu mai poți pomeni când de peste 4 luni vedem că e inexistent! De activarea și îndestularea Fondului de garantare, a Broker Cluj si mai ales a BCR s-a aflat numai după ce totul era rezolvat cu succes total iar pt compensarea investitorilor trebuie să îi umilim pe la toate ușile și prin instanțe judecătorești? Ce protecție oferim investitorilor pe piața de capital din România? Câtă reputație mai are ASF, Depozitarul, FCI, BCR și BVB când se vede de la o poștă "grupul infracțional organizat"? Cine nu s-a oprit la limita de proprietate a investitorilor? Cine a intrat cu bocancii în proprietățile investitorilor? Cine a primit banii furați? Cine e cel îndestulat cu banii furați de la investitori? Mai e lăsat să funcționeze în continuare pe piață? Ce semnal dăm investitorilor români și străini de pe piața de capital din România ? Și suntem chiar în Uniunea Europeană ! Și mai vrem și-n Schengen!!
  2014-03-26, 04:33:09 (adresa: 93.118.240.*)
 3. de PAGUBIT HARINVEST:
  ASF-DEP.CENTRAL-BVB= MAFIAAAAAAAAAAAAAA=M IZERIEEEEEEEEEEE!!!
  2014-03-26, 08:47:50 (adresa: 86.122.225.*)
 4. de nicolae:
  Cine a notificat accesarea fondului de garantare a urmarit indestularea BCR! Persoana care a initiat instrainarea actiunilor BVB nu avea capacitatea sa o faca. DC si BRK stia, acest aspect dar a continuat sirul ilegalitatilo prin deschiderea si folosirea unui cont fantoma si fraudulos cu intentia de a indestula DC(FG)! Continuarea actiunii de fraudare a investitorilor a urmarit indestularea BCR si BRK! ASF si BVB au fost activi(prezenti) in frauda! O actiune in pretentii este obligatory.
  2014-03-26, 08:50:24 (adresa: 89.120.75.*)
 5. de nicolae:
  Daca ASF nu se regaaseste in infaptuirea obiectului de activitate asumat prin actul de nastere si daca in exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare a intereselor legale ale persoanelor va trebui sa dea socoteala! ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară Având în vedere disfuncţionalităţ ile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, este necesară adoptarea unor măsuri de ordin legislativ, care să asigure eficientizarea activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale, luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că existăriscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică,aceste disfuncţionalităţ i să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora,întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amanita…………. …… Art.5 – În exercitarea atribuţiilor şi prerogativelor conferite de prezenta ordonanţă de urgenţă, A.S.F. contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere a pieţelor, participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe şi are ca obiective: a) asigurarea stabilităţii, competitivităţii şi bunei funcţionări a pieţelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi asigurarea protecţiei operatorilor şi investitorilor împotriva practicilor neloiale, abusive şi frauduloase; b) promovarea stabilităţii activităţii de asigurare şi apărarea drepturilor asiguraţilor; c) asigurarea unei funcţionări eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor.
  2014-03-26, 18:08:08 (adresa: 86.123.55.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Ce e nou la oameni cu fctii nu e clar că și-au f ...
ANI a descoperit conflicte de interes in randul functionarilor publici

CANCER : BOALĂ INCURABILĂ !!! ...
ANI a descoperit conflicte de interes in randul functionarilor publici

AICI "JOACĂ ,, BANUL : LAC SĂ FIE BROAȘTE SE AD ...
Monopol pe piaţa energiei

Pt. ,, TRANSPARENȚA ÎN LUME ' CU HOȚIILE LA VED ...
Facebook încearcă să dreagă busuiocul. Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii în contextul alegerilor din 2019

Cu 1200 de morți A ÎMPUȘCAT ȘI " justiția ,, ...
Ion Iliescu, aşteptat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Retail

Piata farma

Extern

Gadgeturi