Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Marea scamatorie legislativă care a ieşit la iveală abia după afacerea Harinvest

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Păgubiţii de la Harinvest acuză o modificare a legii pieţei de capital făcută în vara anului 2012
În vechea legislaţie, entităţile amendate de supraveghetorul pieţei ar fi fost obligate să acopere prejudiciile
Victimele furtului de acţiuni au trimis un memoriu Preşedinţiei în care semnalează că acum nu se află sub nicio protecţie, urmare a schimbării legii prin ordonanţă de urgenţă


Demersul de recuperare a prejudiciilor al foştilor clienţi ai SSIF Harinvest - păgubiţi de furturi de active în valoare de peste 10 milioane lei -  este îngreunat de o modificare a legii pieţei de capital operată prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Victor Ponta în vara anului 2012, susţin victimele fraudei de la casa de brokeraj vâlceană. Articolul 277 al legii nr. 297/2004 prevedea atragerea automată a răspunderii patrimoniale pentru persoanele sancţionate de supraveghetorul pieţei în cazul în care în respectivele speţe existau prejudicii, însă abrogarea acestuia pune într-o situaţie de inferioritate investitorii de pe piaţa de capital, a atras atenţia pentru Curierul Naţional unul dintre păgubiţi.
Deşi au cale liberă să se adreseze în Justiţie pentru repararea daunelor, victimele furtului de la Harinvest afirmă că protecţia lor a fost diminuată de modificarea legislativă de acum un an şi jumătate, deşi aceasta se realizează tocmai pentru conformarea unor norme europene care să confere "un grad mai ridicat de protecţie a investiţiilor şi a investitorilor pe piaţa de capital".
Păgubiţii găsesc aici o vină mare atât Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ca reglementator al pieţei, cât şi Executivului care a abrogat printr-o ordonanţă de urgenţă o prevedere care nu putea să fie decât în sprijinul investitorilor. Acesta este şi motivul pentru care aceştia au decis să trimită un memoriu Administraţiei Prezidenţiale în care să pună în evidenţă preşedintelui Traian Băsescu acest neajuns al folosirii unei ordonanţe guvernamentale pentru schimbarea unei legi de importanţa celei pentru piaţa de capital.
"Modificarea aceasta a lăsat în aer tocmai partea care făcea referire la recuperarea prejudiciilor patrimoniale", ne-a declarat una dintre persoanele furate de Harinvest prin tranzacţii la Depozitarul Central pentru acoperirea unor pierderi realizate pe produsele structurate în care contraparte principală au fost BCR şi SSIF Broker Cluj.

De ce a fost înlăturat articolul şi ce prevedea

La mai puţin de două luni după preluarea mandatului, primul Guvern condus de Victor Ponta a operat o modificare a legii nr. 297/2004, prin ordonanţa de urgenţă OUG 32/2012. Scopul declarat a fost acela al adăugării unor prevederi care să pună legislaţia românească în acord cu directiva europeană nr. 2009/65/EC privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare. Deşi nu avea nicio legătură cu funcţionarea fondurilor de investiţii, obiectivul declarat al ordonanţei, articolul 277 al legii - care făcea referire la atragerea răspunderii patrimoniale pentru persoanele sancţionate de supraveghetorul pieţei şi care au produs prejudicii materiale prin neregulile identificate - a căzut victimă acestei modificări. Păgubiţii de la Harinvest susţin că eliminarea articolului a favorizat frauda de la Harinvest şi acum întârzie procesul de reparare a daunelor.
Alineatul nr. 1 al articolului menţionat prevedea că "CNVM poate aplica sancţiuni persoanelor fizice cărora, în calitate de administratori, reprezentanţi legali sau exercitând de jure sau de facto funcţii de conducere, ori exercitând cu titlu profesional activităţi reglementate de prezenta lege, le este imputabilă respectiva contravenţie pentru că, deşi puteau şi trebuiau să prevină săvârşirea ei, nu au făcut-o". Alineatul al doilea făcea trimitere la atragerea răspunderii patrimoniale pentru persoanele care făceau obiectul sancţiunilor supraveghetorului pieţei: "Persoanele fizice prevăzute la alin.(1) sunt ţinute şi la repararea prejudiciilor patrimoniale cauzate prin fapta constituind contravenţie. Dacă fapta este imputabilă mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar la repararea prejudiciului cauzat".

Suspiciunile păgubiţilor trimit ASF din nou în atenţia DNA

Persoana păgubită cu care am vorbit afirmă că ASF, consimţind la aceste modificări, a slăbit protecţia investitorilor în faţa abuzurilor posibile pe piaţa de capital. "În cazul în care nu veţi proceda, în cel mai scurt timp posibil, la plata sumelor către investitorii păgubiţi de către SSIF Harinvest SA şi la modificarea Legii 297/2004 în favoarea investitorilor, voi considera că ASF-ul sau persoane din ASF au procedat şi continuă să procedeze la protejarea infractorilor în general şi a infractorilor din Harinvest în special", spune acesta într-o scrisoare către supraveghetorul pieţei, trimisă pe data de 25 februarie a.c.
Consiliul ASF are programată pentru mâine o şedinţă în care se va propune dispunerea utilizării Fondului de Compensare a Investitorilor ca primă măsură reparatorie pentru victimele furturilor din afacerea Harinvest-BCR, potrivit declaraţiilor de săptămâna trecută pentru Curierul Naţional ale vicepreşedintelui Autorităţii, Mircea Ursache.
Păgubiţii se gândesc, însă, la recuperarea întregului prejudiciu şi tergiversarea unor rezoluţii în acest sens, a epuizat răbdarea acestora. Acesta este şi contextul în care sâmbătă ei au decis sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva ASF, a Depozitarului Central, a BCR şi SSIF Broker Cluj, entităţi pe care le suspectează a se fi constituit într-un "grup infracţional organizat" pentru prejudicierea clienţilor Harinvest şi devalizarea conturilor casei de brokeraj vâlcene în scopul îndestulării Fondului de Garantare, şi a contrapărţilor de pe piaţa produselor structurate BCR şi Broker Cluj.

ASF aruncă răspunderea la Ministerul Justiţiei

Întrebaţi despre abrogarea articolului care prevedea atragerea răspunderii patrimoniale pentru cei sancţionaţi de ASF, reprezentanţii reglementatorului au spus că aceasta s-a realizat la iniţiativa Ministerului Justiţiei. "Menţionăm că art. 277 din Legea nr. 297/2004 a fost înlocuit, ca urmare a observaţiilor anterioare formulate de Ministerul Justiţiei în procesul de elaborare a actului normativ de implementare în legislaţia naţională a prevederilor Directivei nr. 2009/65/EC", se afirmă într-un răspuns formulat de ASF pe data de 6 februarie a.c. către o persoană păgubită şi semnată de Oana Ştefănoiu, în calitate de şef de departament.
Documentul citat include ca notă de subsol şi conţinutul notificării Ministerului Justiţiei. "Propunem eliminarea alin. (1) pentru că acesta este neclar şi ar putea conduce la abuzuri în aplicarea sa. În subsidiar, acesta ar trebui reformulat pentru a fi clar că pot fi sancţionate contravenţional numai persoanele fizice şi juridice cărora le revine o obligaţie legală (în cazul în care aceasta nu este respectată) sau cărora le este interzisă expres de o lege o anumită conduită (dacă aceasta este încălcată)". Persoana vătămată de furturile de la Harinvest cu care am vorbit ne-a declarat că, totuşi, propunerea iniţială de la Ministerul Justiţiei, prevedea o reformulare a articolului, nicidecum o abrogare a lui, aşa cum s-a întâmplat în forma finală a ordonanţei de urgenţă.
Fără echivoc este însă propunerea guvernamentală pentru alineatul care făcea referire la răspunderea patrimonială: "În ceea ce priveşte alin. (2) care reglementează răspunderea civilă - propunem eliminarea acestuia, deoarece contrazice prevederile art. 195 din proiect care exclude alte forme de răspundere în afara celei contravenţionale sau penale". Menţionăm că persoana păgubită care a semnalat posibilele efecte ale acestei modificări legislative a adresat o serie de întrebări Ministerului Justiţiei, însă, până în momentul de faţă, răspunsurile nu au venit.
ASF susţine că modificarea legii nu constituie un impediment pentru cei păgubiţi să îşi recupereze prejudiciile în Justiţie. "Repararea prejudiciilor patrimoniale cauzate de actele administratorilor/reprezentanţilor legali ai SSIF le este imputabilă acestora în cadrul unor eventuale acţiuni în instanţă intentate împotriva acestora de către investitorii păgubiţi, în condiţiile în care menţinerea prevederilor fostului art. 277 din Legea 297/2004 nu reprezintă o condiţie suspensivă pentru demararea acestui tip de litigiu", spune răspunsul Autorităţii pentru persoana păgubită cu care am vorbit. Aceasta ne-a declarat că în urma unor procese putea solicita reparaţii pentru furturi pe orice piaţă, dar că aici este vorba de o piaţă reglementată care ar fi trebuit să confere o protecţie suplimentară. "Te desfiinţezi ca ASF, dacă spui că nu ai competenţă să îi aperi pe investitori în procesul de recuperare a daunelor!", a mai spus păgubitul
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 15 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Mai clar decat evidentza. cu ce se ocupa parlamentul? Cu numirea altor politruci la asf. Daca DNA nu ii baga pe toti la brutarie nu mai avem nici o speranta
  2014-03-25, 00:08:33 (adresa: 188.26.163.*)
 2. de nicolae:
  ASF, DC, BVB, BCR, BRK au actionat concertat, cu intentie sfidand prevederi din acte normative,profitand de salariatele Harinvest a caror vinovatie nu o excludem,(ne scapa motivul care le-a manat in lupta)! Comunicarea dintre entitatile amintite este dovedita, evidentiaza faptele intentiile rezultatul crimei organizate, premeditate si pagubitoare pentru cei ce trebuiau protejati=investitor ii de pe spinarea carora entitatile profitoare au beneficiat substantial(comisioa ne, profit etc.) Entitatile au comunicat intre ele si angajatele Harinvest ignorand actionarii care de facto au administrat societatea in baza rapoartelor sustinute de conducerea executive.
  2014-03-25, 08:20:53 (adresa: 89.120.75.*)
 3. de gica:
  Eu unul, conspirativ cum sunt, cred ca aceasta prevedere a fost scoasa in mod deliberat, pentru a putea porni operatiune de devalizare a SIF-urilor din partea grupului infractional constituit in acest sens de Bilteanu-Lakis, Hrebenciuc si Ciorcila. Ce vedem acum la Harinvest vom vedea in curand la SIF1, SIF4, SIF2 etc
  2014-03-25, 09:52:17 (adresa: 86.121.66.*)
 4. de N.B.:
  Indiferent de vinovatia celor de la Harinvest ( care nu trebuie exclusa ) un lucru este clar : ASF, BVB , DC , puteau bloca legal devalizarea conturilor clientilor si a conturilor Harinvest . Au preferat sa indestuleze conturile BCR , BRK si ale Fondului in conditiile in care legea prevede in primul rand " protejarea investitorilor ".
  2014-03-25, 11:03:06 (adresa: 86.122.230.*)
 5. de nicolae:
  Repararea prejudiciilor patrimoniale cauzate se infaptuieste pe prevederi legale si nu pe dorinte subiective, emotionale. Pentru a evita savarsirea unei nedreptati prejudiciul trebuie recuperat numai de la cei vinovati. Teoria cu vinovatia administratorilor neprudentiali este o diversiune datatoare de sperante desarte. Angajatele Harinvest au gresit in mod repetat, au fost sanctionate, iar toate acestea s-au intamplat sub acoperirea ASF DC BVB si intr-o maniera secretizata fata de actionari. Inclusiv denaturarea rapoartelor lunare si existenta neconcordantelor dintre scriptic si faptic au fost tinute sub pres. Toate informatiile prezentate la ASF si AGA erau favorabile, conducatorii cci si investitorii nu au sesizat disfunctionalitati, iar ocuparea locului 2-3 pe tara pentru volumul tranzactionat de Harinvest nu sunt motive de alarma si initiere de masuri.
  2014-03-25, 12:04:57 (adresa: 89.120.75.*)
 6. de gica:
  Eu unul, conspirativ cum sunt, cred ca aceasta prevedere a fost scoasa in mod deliberat, pentru a putea porni operatiune de devalizare a SIF-urilor din partea grupului infractional constituit in acest sens de Bilteanu-Lakis, Hrebenciuc si Ciorcila. Ce vedem acum la Harinvest vom vedea in curand la SIF1, SIF4, SIF2 etc
  2014-03-25, 14:23:35 (adresa: 86.121.66.*)
 7. de hgtfjhuygju:
  veronel, veronel............. ....
  2014-03-25, 16:23:14 (adresa: 86.126.127.*)
 8. de PAGUBIT:
  SA SCOS ACEASTA PREVEDERE LA CEREREA EXPRES A LUI CRACIUNESCU,ANTONESC U,LUNGU VERONEL SI CISMARU SEFUL CAMEREI DE COMERT VALCEA PENTRU CA SA NU PLATEASCA STIINDU-SE CLAR CA TOTI AU SPONSORIZAT PSD DIN 89 PANA ACUM SI IMPLICIT PE PONTA SI GEOANA CARE ESTE PRIETEN LA CATARAMA CU CRACIUNESCU ..PONTA A SCOS SPECIAL ARTICOLUL CU PSD-UL LUI DE MAFIOTI CA MAFIOTII DE LA HARINVEST ACESTI ACTIONARI CARE UMBLAU IN CONTURILE OAMENILOR INCA DIN 2006 SA NJ PLATEASCA NIMIC...!!TOTUTL A FOST CU DEDICATIE DIN PARTEA LUI PONTA SI PSD PENTRU ASTIA CARE AU CONDUS HARINVEST SI CARE SPONSORIZEAZA DE 25 DE ANI PSD LA ALEGERI!!!DNA ....PE EIIIIIIIIIIIIII SI PE MAMA LOR DE HOTI!!!
  2014-03-25, 20:12:41 (adresa: 86.122.225.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Auto

Real estate

Extern