Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Afacerea Harinvest ajunge la DNA. ASF, BCR, Depozitarul şi Broker Cluj, reclamate de păgubiţi

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Victimele furturilor de la Harinvest suspectează cele patru entităţi că s-au constituit într-un "grup infracţional organizat"
Sâmbătă ei au decis sesizarea procurorilor DNA, iar patru avocaţi au fost aleşi pentru a-i reprezenta pe păgubiţi în demersurile din Justiţie
ASF este acuzată de supravegherea deficitară a pieţei


Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va ajunge din nou în curtea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi într-un caz legat de piaţa de capital, după ce instituţia s-a aflat la acest început de an în atenţia procurorilor pentru nereguli apărute pe segmentul asigurărilor. Victimele furturilor de active la casa de brokeraj vâlceană Harinvest sesizează DNA, plângerea fiind îndreptată împotriva ASF, Depozitarului Central, BCR şi SSIF Broker. Decizia a fost luată sâmbătă dimineaţa la Râmnicu Vâlcea de persoanele păgubite cu sume totale de peste 10 milioane lei, suspiciunea acestora fiind că cele patru entităţi s-au constituit într-un "grup infracţional organizat" pentru devalizarea Harinvest şi furtul de active ale clienţilor acesteia.
Patru avocaţi, atât specializaţi în zona civilă, cât şi în penal urmează să îi reprezinte pe păgubiţi în demersurile în Justiţie care vor fi iniţiate la începutul acestei săptămâni prin sesizarea DNA, a declarat pentru Curierul Naţional unul dintre reclamanţi. Suspiciunea principală a victimelor de la Harinvest este că la momentul în care s-au realizat 90% dintre furturi, la jumătatea lunii noiembrie 2013, toate entităţile implicate în tranzacţii ştiau că societatea de intermediere vâlceană nu avea banii pentru a-şi onora poziţiile pe produsele structurate luate în contraparte cu BCR şi SSIF Broker. "Nu există nicio variantă în care să nu se fi ştiut că acţiunile acelea sunt furate", ne-a declarat una dintre victime.

De ce sunt trimişi procurorii DNA din nou pe capul ASF

Afacerea Harinvest se află deja într-o investigaţie a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care a deschis urmărirea penală împotriva traderului Maria Voinea de la casa de brokeraj vâlceană şi şi-a extins ancheta şi către persoane din BCR. Persoanele păgubite s-au gândit însă că acest caz este şi de competenţa DNA, având în vedere valoarea prejudiciului, 8,2 milioane lei, numai furturile din 14-15 noiembrie 2013, dar şi faptul că implică o instituţie a statului, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Acuzaţia contra ASF este aceea de a fi urmărit deficitar tranzacţiile derulate de Harinvest, după ce încă de la sfârşitul anului 2011 Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) amendase casa de brokeraj pentru nereguli grave constând în utlizarea fără autorizare a activelor clienţilor. Având în vedere antecedentele Harinvest, ar fi trebuit ca autoritatea de supraveghere a pieţei de capital să urmărească mai atent piaţa, iar vânzările prin operaţiuni sell-out de la Depozitar din zilele de 14-15 noiembrie 2013 ar fi trebuit verificate înainte prin telefoane la clienţi.

A existat sau nu o cârdăşie la furturile din noiembrie 2013?

Încă de la începutul acestui an, persoanele păgubite şi-au arătat suspiciunea că furturile realizate prin ultimele tranzacţii de la Depozitar s-au realizat exact în momentul declanşării anchetei ASF, iar faptul că acestea s-au realizat cu persoanele de la controlul Autorităţii în camera alăturată a fost repetat de mai multe ori, fără a fi fost negat până în prezent de reprezentanţii instituţiei. Păgubiţii ne-au spus că cei de la ASF au fost trimişi să o "scuture" pe Maria Voinea, astfel încât aceasta să realizeze tranzacţiile prin care s-au îndestulat fondul de compensare şi contrapărţile pe produsele structurate BCR şi SSIF Broker. "Femeia aceea nu era de fier", declarase unul dintre păgubiţi care avea suspiciunea că aceasta a realizat furturile sub presiunea mai-marilor pieţei. Avocatul fostului trader de la Harinvest, Dan Stoicescu, afirmase, la rândul lui, pentru Curierul Naţional că aceasta "doar a dat în butoane" şi că nu ea este cea care a pus la cale operaţiunile.
Sesizarea către DNA vizează tocmai efectuarea unei anchete care să verifice dacă nu cumva a existat o coordonare într-un "grup infracţional organizat" format din BCR, Broker Cluj, Depozitarul Central şi Fondul de Compensare al Investitorilor, entităţile care au beneficiat de furturile activelor clienţilor.

Cea mai mare parte a furturilor din activele clienţilor, care se ridică potrivit calculelor acestora la 10,74 milioane lei, s-au realizat pe 14-15 noiembrie la Depozitarul Central în condiţiile în care Harinvest fusese suspendată de Bursa de Valori Bucureşti de pe piaţa reglementată. Atunci când casa de brokeraj vâlceană tocmai ratase o decontare, nimeni dintre participanţi nu şi-a ridicat întrebarea de ce se realizează acele vânzări "en-gros". "Cine poate să creadă că nu au ştiut?!", ne-a declarat una dintre victimele furturilor. Pentru că aceste operaţiuni au fost contrasemnate de "notarul pieţei", respectiv Depozitarul Central, sesizarea către DNA va merge şi împotriva acestei instituţii.
ASF a găsit deja nereguli la Depozitar, fapt pentru care directorul general Adriana Tăsăsoiu a fost amendată cu suma de 10.000 de lei, însă concluzia Autorităţii, ca şi amenda au fost contestate de Depozitarul Central. Preşedintele instituţiei, Cristian Agalopol, a declarat vineri pentru Curierul Naţional că Depozitarul nu are între atribuţii verificarea ordinelor clienţilor în interioul caselor de brokeraj, acceastă sarcină revenind autorităţii de resort. "Depozitarul Central nu se poate substitui unei instituţii de control", ne-a declarat Agalopol.
Surse din piaţa de capital ne-au spus, însă, în mai multe rânduri, că potrivit consultărilor unor avocaţi, poziţia Depozitarului Central în faţa Justiţiei este foarte şubredă şi că atât sesizările Harinvest, cât şi ale foştilor clienţi ai acesteia pot să atragă o culpă penală pentru cei care au vizat operaţiunile sell-out prin care au fost devalizate conturile casei de brokeraj vâlcene şi ale investitorilor. "Ăştia de la Depozitar sigur ajung la brutărie!", ne-au spus sursele citate.

Lovitură de teatru: CNVM fusese sesizată încă din ianuarie 2013 de Depozitar de anomaliile tranzacţiilor sell-out dintre Harinvest şi BCR

Depozitarul Central are totuşi, în apărarea sa, sesizarea făcută către supraveghetorul pieţei legată de frecvenţa neobişnuită a operaţiunilor sell-out pe piaţa structuratelor dintre Harinvest şi BCR. Cristian Agalopol ne-a declarat că Depozitarul, după ce a ridicat marjele pentru Harinvest în noiembrie 2012, fără ca să urmeze un declin al volumelor intermediarului pe segmentul structuratelor, a adus cazul în atenţia autorităţii de resort. Astfel, încă din ianuarie 2013, prin decizie aprobată în Consiliul de Administraţie al Depozitarului, CNVM a fost notificată cu privire la eventuale nereguli în operaţiunile pe structurate dintre Harinvest şi BCR.
În luna decembrie a anului trecut, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski declarase că, indirect, atât operatorul pieţei, cât şi Depozitarul Central, au identificat anomalii în activitatea de tranzacţionare a casei de brokeraj vâlcene. El nu a dorit să spună atunci dacă au sesizat sau nu CNVM, însă prespunerea în piaţă a fost în permanenţă că a existat o sesizare. Confirmarea obţinută de Curierul Naţional de la Agalopol vineri, aduce o nouă lumină asupra responsabilităţii ASF în agravarea afacerii Harinvest până la un nivel la care au rezultat pierderi totale de 21,83 milioane lei
 
 • Currently 4.88/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 17 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  Ursache si Daianul sa-l urmeze si ei pe seful Rusanu la mititica sa joace si ei table precum cei din fotbal, oricum nu par sa inteleaga ca institutia lor ar trebui sa protejeze investitorii
  2014-03-24, 00:33:39 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de Sorin:
  Foarte bun articol,sper sa urmariti aceasta situatie pana la capat,indiferent cat va dura.Este evidenta cardasia BCR,Broker si Harrinvest.Iar daca totul este asa cum s-a scris aici,ASF-ul clar stia si este complice.DNA castiga tot mai multa incredre cu fiecare condamnare,asa ca le uram mult succes.Piata de capital din Romania are nevoie de ei mai mult ca niciodata!
  2014-03-24, 00:37:29 (adresa: 86.123.36.*)
 3. de N.B.:
  Oricum ar fi pusa problema nu poate fi exclusa implicare ASF-ului si a Depozitarului Central din operatiunea de devalizare a conturilor clientilor dupa ce s-a accesat Fondul de compensare. Cred ca cel mai bine este ca intreaga problema sa fie analizata de DNA mai ales ca ASF-ul a promis doua lucruri pe care se preface ca le-a uitat ; 1 ) a promis un control intern sa constate cine se face vinovat ; 2 ) a promis ca in urma controlului la DC va comunica daca transferul pachetului de actiuni detinut de Harinvest la BVB s-a facut cu semnaturile persoanelor autorizate sau nu .
  2014-03-24, 10:06:28 (adresa: 86.122.230.*)
 4. de nicolae:
  ASF in cunostinta de cauza, a trimis supraveghetorii la Harinvest si a concertat si aplicat un scenariu care a condus la cea mai mare paguba din piata de capital din Romania in interesul BCR, BRK, si nu numai! Adresa DC nr. 2871/22.01.2013, înregistrată la CNVM cu nr. 1718/23.01.2013, prin care s-a informat că în perioada aprilie – 20 septembrie 2012 au fost înregistrate 12 tranzacții de tip sell-out speciale transmise către Bursa de Valori București. Adresa DGS/DMI nr. 2541/04.02.2013 solicitare notă explicativă privind cauzele care au condus la necesitatea apelării repetate la procedura de sell-out specială Adresa nr. 123/21.02.2013 înregistrată la C.N.V.M. cu nr. 4656/25.02.2013 notă explicativă semnată de către Boghițoi Florca Maria Adresa DGS/DMI nr. 7135/25.04.2013 cu privire la faptul că frecvența practicată în efectuarea de tranzacții speciale de tip sell-aut a condus la pierderea atributului de excepție stipulat de prevederile legale. Deciziei B.V.B. nr. 860/13.11.2013 privind suspendarea de la tranzactionare Adre sa DC nr. 47.611/13.11.2013 înregistrată la ASF sub numărul 16.127/14.11.2013, prin care informeaza ca Harinvest nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată a fondurilor băneşti aferente decontării din data raportului, respectiv nu a alimentat contul de decontare deschis la participantul compensator B.R.D. pentru onorarea obligaţiei de plată de 2.052.163,47 lei Adresa ASF nr.A/9967/15.11.2013 , prin care se solicita Depozitarului Central adoptarea de măsuri Depozitarul Central a revenit, prin adresa înregistrată la A.S.F. sub nr.16.383/15.11.2013 , informând A.S.F. asupra faptului că “este posibil ca S.S.I.F. Harinvest S.A. să nu deţină în contul de decontare suficiente fonduri băneşti pentru finalizarea decontării din data 15.11.2013. Prin adresa nr. A/10.010/15.11.2013, A.S.F. a comunicat Depozitarului Central faptul că prevederile Codului propriu permit adoptarea de către acesta a măsurilor necesare evitării apariţiei riscului sistemic (art.5 alin. (3), art. 40 alin. (6), etc) Vânzarea celor 113.000 acţiuni BVB în valoare totală de 2.712.000 lei dupa cum se observa in sistemul de tranzacţionare al B.V.B, s-a realizat prin trei tranzacţii sell-out efectuate prin deschiderea unui cont House pentru S.S.I.F. Harinvest S.A chiar daca incepând cu data de 13.11.2013 conform Deciziei B.V.B. nr. 860/13.11.2013, S.S.I.F. a avut restricţionat dreptul de a accesa sistemul de tranzacţionare Arena În data de 14.11.2013, pe lângă acţiunile B.V.B. au fost vândute sell-out şi produse structurate şi acţiuni, în valoare totală de 5.267.150,00 lei În data de 15.11.2013, au fost realizate operaţiuni de sell-out in valoare totala de 2.979.372,00 lei Amânarea decontării unei tranzacţii de cumpărare acţiuni UNVR având tichetul 12.040.472, efectuată pe piaţa DLBS (Deal) în data de 12.11.2013 (25.000 acţiuni la preţul de 34,07 lei/acţiune şi valoare de 851.750 lei) În data de 19.11.2013, în baza Dispunerii de măsuri C.N.V.M. nr.2/20.01.2010, Depozitarul Central S.A. a comunicat A.S.F. că în data de 18.11.2013, „S.S.I.F Harinvest S.A. şi-a îndeplinit obligaţia de plată La solicitarea Depozitarului Central S.A. formulată în conformitate cu prevederile Codului, S.S.I.F. a comunicat tipul instrumentelor financiare şi numărul acestora, ce urmează să fie vândute în procedura de sell-out impusă, în vederea obţinerii fondurilor băneşti necesare decontării tranzacţiei amânate. Societatea a notificat următoarele acţiuni: UNVR, UPET, ARCV, CEON, SPCU şi PRAE. Revocarea ordinelor de transfer aferente tranzacţiei cu tichetul 12.040.472 şi a solicitat desfiinţarea retroactivă a tranzacţiei ca urmare a rezoluţiunii de plin drept. In mod paradoxal tot S.S.I.F Harinvest S.A. pentru procedurile impuse si pagubitoaredesfasura te în perioada 15-19.11.2013 a suportat si costuri Cam Asa a inteles ASF sa protejeze investitorii motiv pentru care DNA are suficiente argumente sa intregeasca echipa Rusanu
  2014-03-24, 21:29:37 (adresa: 86.123.55.*)
 5. de eu:
  Daca tot detineti atatea informatii, ce draq mancati bors prin ziare si nu le puneti la dosar? Asa va faceti voi dreptate? Asta nu e instanta, prietene!
  2014-03-24, 22:50:36 (adresa: 109.166.142.*)
 6. de nicolae:
  Mancam si bors pentru ca astazi este BUNAVESTIRE! Despre invocarea unei actiuni pentru fapte prevazute in codul penal vechi si nou,savarsite cu intentie,si generatoare de pagube materiale, morale, traume lezarea demnitatii,onoarei,r eputatiei imaginii etc. nu suntem restantieri. ASF sa se astepte la ceea ce merita!
  2014-03-25, 08:06:04 (adresa: 89.120.75.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Extern

Util

Gadgeturi