Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

ASF se face că pedepseşte, păgubiţii rămân fără bani

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Sancţiunile de luni ale Consiliului ASF aplicate la Depozitarul Central şi BCR sunt considerate prea blânde de victimele furturilor de acţiuni de la Harinvest
Principala obiecţie faţă de respectivele decizii este aceea că nu oferă nicio rezoluţie legată de modalitatea de recuperare a prejudiciilor
Păgubiţii îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă autoritatea de supraveghere a pieţei de capital


Scopul primordial al Justiţiei este acela de a repara daunele şi a face dreptate victimelor. Arbitrul pieţei de capital, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pare a fi abdicat definitiv de la un astfel de rol, de a se pune în slujba investitorilor care intră cu bună-credinţă în piaţă. Deciziile de luni ale Consiliului Autorităţii privind rolul în afacerea Harinvest al Depozitarului Central, BCR şi SSIF Broker, ultimele două entităţi beneficiari direcţi ai banilor rezultaţi din vânzările de acţiuni furate, au nemulţumit păgubiţii. Doi reprezentanţi ai acestora au declarat ieri pentru Curierul Naţional că sancţiunile au fost prea blânde şi că oricum, la patru luni de la declanşarea celui mai mare scandal din piaţa de capital românească, ASF nu a reuşit să răspundă principalei provocări în acest caz, şi anume recuperarea prejudiciilor. "Lumea este foarte dezamăgită", ne-a spus unul dintre aceştia.
Dumitru Laviniu Beze, preşedinte al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), organizaţie implicată în demersurile pe lângă autorităţi pentru apărarea drepturilor clienţilor fraudaţi de la Harinvest, spune la rândul său că este incalificabil ca nici până în prezent ASF să nu fi găsit o soluţie pentru repararea daunelor materiale. "Este de neconceput să nu se facă nicio referire la cum îşi vor recupera păgubiţii banii", a declarat, pentru Curierul Naţional, Beze, calificând decizia Autorităţii de luni drept "o ruşine pentru piaţa de capital".
Acesta este contextul în care persoanele păgubite este foarte probabil să se îndrepte cu o acţiune în Justiţie inclusiv contra ASF. "Va fi o plângere penală împotriva ASF şi a fondului de compensare", ne-a declarat una dintre acestea. Tranzacţiile de la Depozitarul Central din zilele de 13-15 noiembrie 2013 s-au efectuat cu ştirea supraveghetorului pieţei, iar atunci s-au realizat cea mai mare parte a furturilor, banii plecând către BCR. Atunci, mulţi dintre clienţi aveau portofoliile intacte, iar Harinvest încă dispunea de cash şi de active care puteau fi executate pentru a acoperi pagubele clienţilor. Devalizarea societăţii vâlcene şi furturile grosolane realizate la Depozitar, atunci când Harinvest tocmai ratase o decontare, arată mai degrabă că este vorba de "un grup infracţional organizat", ne-a mai declarat interlocutorul nostru.

În decizia ASF, nimic exact despre tranzacţiile pe structurate unde au apărut pierderile

Persoanele păgubite în acest caz afirmă că aceste decizii uşoare pentru cele trei entităţi asupra cărora Consiliul ASF s-a pronunţat ieri au fost luate tocmai pentru ca respectivele hotărâri să nu se întoarcă precum un bumerang împotriva Autorităţii, având în vedere supravegherea deficitară a sistemului post-tranzacţionare de la Depozitarul Central.
Silviu Antonescu, persoană a cărei familie se afla în acţionariatul casei de brokeraj vâlcene, observă că în decizia ASF nu este prins nimic despre rostogolirea poziţiilor Harinvest pe piaţa produselor structurate (acolo unde a apărut pierderea) cu BCR şi Broker Cluj prin operaţiuni sell-out cumulate de 175 milioane lei. În opinia sa, dacă Autoritatea ar fi dispus măsuri în acest caz, respectivele decizii s-ar fi întors împotriva lor cu efect de bumerang, pentru că s-ar fi văzut că Bursa şi Depozitarul Central a sesizat ASF legat de operaţiunile sell-out. "Atunci ASF ar fi fost în situaţia să se sancţioneze şi pe el pentru felul iresponsabil în care a supravegheat piaţa", ne-a declarat Antonescu.
Cea mai gravă sancţiune dată luni de ASF, după trei luni de tergiversare a anchetei, a fost sesizarea procurorilor în cazul unor tranzacţii efectuate între Harinvest şi BCR pe nouă emitenţi şi pe care Autoritatea le-a calificat drept "acţiuni de manipulare a pieţei", însă aceasta survine în contextul în care deja există o urmărire penală în această speţă derulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Pentru BCR, însă, ASF, nu a dat nicio sancţiune pe linia pieţei de capital în timp ce pentru persoane activând în cadrul Depozitarului Central şi SSIF Broker Cluj unde, de asemenea, au fost identificate nereguli, amenzile au o valoare însumată de 17.000 de lei, reprezentând mai puţin de 0,1% din suma de 21,83 milioane lei (dintre care 10,75 milioane lei furturi din portofoliile clienţilor) care reprezintă prejudiciul total, potrivit ultimelor calcule ale păgubiţilor.
"Este penibil ca la furturi de zeci de milioane de lei să avem amenzi de 17.000 de lei din partea ASF", spune Beze.
Unul dintre reprezentanţii păgubiţilor din oraşul Slatina ne-a spus că sancţiunile ar fi trebuit să fie mult mai drastice. Astfel, ar fi fost nimerit ca activitatea diviziei de brokeraj să fi fost suspendată măcar pentru 30 de zile, iar în cazul Depozitarului amenzile să fie mai mari şi însoţite, de asemenea, de o sesizare penală.
Principalul neajuns rămâne, însă, cel legat de tergiversarea unor decizii pentru recuperarea prejudiciilor. Interlocutorii noştri s-au arătat contrariaţi că nici până acum nu a fost folosit fondul de compensare, deşi se apropie deja termenul-limită de cinci luni în care acesta trebuie declanşat după intrarea în incapacitate de plată a unui intermediar. O variantă menţionată de Antonescu pentru repararea daunelor materiale ar fi fost aceea a unor amenzi aplicate de ASF entităţilor la care s-au dus banii păgubiţilor după vânzările neautorizate de acţiuni şi care să fie vărsate într-un fond din care să fie despăgubite victimele de la Harinvest.
Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a venit însă cu vreo rezoluţie în folosul investitorilor, deşi se autofinanţează din "birurile şi taxele aberante" impuse acestora, spune Beze. "Este clar că investitorii au fost umiliţi şi sunt trataţi ca nişte gunoaie", a adăugat acesta. Supărarea foştilor clienţi ai Harinvest este mare, iar aceştia afirmă că dacă DIICOT nu se autosesizează pentru a începe urmărirea penală la ASF, urmează să facă ei înşişi sesizarea. "Aceste lucruri nu pot rămâne aşa într-o ţară a Uniunii Europene, iar cei vinovaţi vor suporta consecinţele", spune, la rândul lui, şi Laviniu Beze.

Ce spun entităţile aflate luni în atenţia Consiliului ASF

După ce luni comunicatul ASF privind deciziile privind rolul Depozitarului Central, al BCR şi al SSIF Broker Cluj, a sosit la ceas de seară, a venit rândul celor două contrapărţi ale Harinvest în tranzacţiile pe produsele structurate să trimită la închiderea ediţiei informările asupra poziţiei lor oficiale. Precizăm că pe parcursul zilei Curierul Naţional a contactat atât SSIF Broker, cât şi BCR (telefoane repetate) pentru a solicita un punct de vedere. Atât serviciul de marketing şi PR al intermediarului clujean, cât şi departamentul de comunicare plătit cu (zeci de?) mii de euro al BCR nu au fost în stare să vină decât foarte târziu cu propriile lor comunicate, fapt pentru care redăm mai jos doar succint şi într-o formă brută respectivele poziţii.
BCR menţionează că "ASF nu a identificat vreo culpă instituţională, având în vedere faptul că BCR a respectat şi în mod factual şi din perspectivă legală, reglementările de piaţă în vigoare" şi adaugă că "nici BCR, nici angajaţii săi nu au luat parte la frauda Harinvest; tranzacţiile s-au derulat cu un broker autorizat şi reglementat, aplicându-se comisioanele uzuale pentru tranzacţii standard  pe piaţă".
"Mecanismele de control intern ale BCR, solide şi funcţionale, au făcut posibilă notificarea către ASF a unor aspecte privind tranzacţiile având contraparte Harinvest", iar "BCR are toleranţă zero la încălcări ale normelor interne şi ale normelor legale externe" şi a sprijinit proactiv formulările poziţiei ASF.
Potrivit comunicatului SSIF Broker, "controlul derulat de ASF semnalează câteva disfuncţionalităţi de natură formală, care vizează procedurile interne ale companiei sau elemente tehnice ale sistemului. Au fost semnalate abateri minore de la normele legale şi reglementările în vigoare ale pieţei de capital şi, de asemenea, nu au fost găsite slăbiciuni în procedurile interne de protecţie a investitorilor şi gestionare a riscului, cărora le acordăm o atenţie maximă, după experienţele nefericite ale trecutului".
"Vom trata ca atare constatările şi sancţiunile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult decat atât, subliniem că am remediat deja toate aspectele semnalate, înainte de a fi făcute publice. Cu părere de rău, am constatat că o parte dintre cei implicaţi s-au antepronunţat în ceea ce ne priveşte, motiv pentru care SSIF Broker a suferit prejudicii importante de imagine", mai spune documentul citat
 
 • Currently 4.90/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de RUSINEA PIETII DE CAPITAL:
  Rusinea pietii de capital din Romania se arata sub ochii nostri in toata grozavia ei! De la menirea de reglementator al pietii de capital ASF a ajuns complice la fara de legi ! Lasa pe piata infractorii de la Harinvest sa fraudeze din 2011 incoace si se mai mira acum cum de a avut loc masacrul din noiembrie de la Ramnicu Valcea. I-a lasat sa fraudeze in continuare ca sa aiba de unde sa incaseze comisioane. Si-au dat salarii mari ca au avut de unde ! Au modificat legislatia ca Harinvest sa isi faca de cap in voie! Iar acum de ce tace si nu ne spune care e ancheta interna care a facut-o la sesizarea BVB ? Sa se gaseasca printre vinovati? Mai bine sa fie chemat in instanta sa raspunda in solidar cu Depozitarul si cu manipulatorii de piata de la BCR! Nu a sanctionat BCR-ul? S-a vazut sa isi scoata corbii ochii unul altuia? Hot la hot trage! DIICOT VA AVEA TARIA SA SE AUTOSESIZEZE IN CAZUL ABUZURILOR ASF ? Ce reputatie mai are CLOACA DE SUPRAVEGHERE A PIETII DE CAPITAL ?
  2014-03-19, 08:57:25 (adresa: 93.118.240.*)
 2. de Sorin:
  In continuare,BCR este protejata de toate autoritatile in timp ce isi jefuieste clientii cu aceste odioase produse structurate.De la inceput pana acum se pot gasi nereguli pe aproape toate aceste contracte turbo.Dar nu vrea nimeni sa le vada.
  2014-03-19, 10:33:39 (adresa: 86.123.36.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

In brief

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Extern