Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Păgubiţii de la Harinvest, revoltaţi de ultimele decizii ale ASF în scandalul furtului de acţiuni

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Persoanele păgubite în afacerea Harinvest contactate de Curierul Naţional sunt nemulţumite de hotărârile pronunţate ieri de ASF pentru BCR, Broker Cluj şi Depozitarul Central

Sancţiunile sunt simple şi uşoare pentru că Autoritatea însăşi s-ar teme că va fi prinsă în "păienjenişul" care înconjoară acest scandalşi în care are o parte mare de vină

Clienţii sunt revoltaţi că nu există o rezoluţie privind utilizarea fondului de compensare şi spun că vor iniţia o acţiune penală contra Autorităţii

Tragi-comică. Aşa a fost catalogată de o persoană păgubită la Harinvest decizia de ieri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind rolul Depozitarului Central, al BCR şi SSIF Broker Cluj în afacerea care a generat pierderi de peste 20 milioane lei. "Lumea este foarte dezamăgită", a declarat pentru Curierul Naţional un fost client al Harinvest după ce vorbise în orele precedente cu alţi păgubiţi.

Nemulţumirile investitorilor sunt legate atât de existenţa unor sancţiuni apreciate drept prea blânde pentru celelalte instituţii care îşi leagă numele de scandalul din jurul casei de brokeraj vâlcene, dar şi de faptul că ASF nu a dat nici până în prezent o rezoluţie faţă de utilizarea fondului de compensare. Ei spun că hotărârile Autorităţii, tergiversate timp de patru luni de zile, sunt luate în aşa fel încât ele să nu se întoarcă chiar împotriva supraveghetorilor pieţei care au gestionat prost informaţiile pe care le-au avut în anii 2011-2013 privind activitatea Harinvest.

Persoanele păgubite iau în acest moment în calcul iniţierea unei acţiuni penale împotriva ASF, cu a cărei ştire spun că s-a produs devalizarea Harinvest şi cea mai mare parte a furturilor din portofoliilor clienţilor în zilele de 13-15 noiembrie 2013.

“BCR ar fi trebuit sancţionată măcar cu o suspendare a activităţii pentru 30 de zile”

Consiliul autorităţii de reglementare a pieţei de capital a decis ieri sesizarea penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în cazul unor tranzacţii între Harinvest şi BCR pe care ASF le-a catalogat drept "acţiuni de manipulare a pieţei", în timp ce pentru persoane din cadrul Depozitarului Central şi SSIF Broker Cluj, unde au fost identificate, de asemenea, nereguli, instituţia a dispus aplicarea unor amenzi în cuantum total de 17.000 lei.

Una dintre cele două persoane păgubite în cazul furtului de acţiuni cu care am vorbit astăzi, ne-a declarat că ASF ar fi trebuit, în mod normal, să fi luat măsura suspendării diviziei de brokeraj a BCR pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile. Dacă, intrând sub incidenţa codului penal, activităţile de la desk-ul BCR nu mai putea fi sancţionate şi prin amenzi contravenţionale, în schimb se putea decide suspendarea societăţii de intermediere. Dacă în cazul Harinvest la jumătatea lunii decembrie a anului trecut s-a dispus retragerea autorizaţiei deşi nu fusese documentată încă acţiunea de manipulare a pieţei, atunci şi la BCR ar fi trebuit să se vină cu o măsură similară în condiţiile în care s-a constat deja transmiterea de semnale false către piaţă.

S-ar fi impus sesizarea penală şi în cazul Depozitarului Central

Amendarea cu 10.000 de lei a directorului general al Depozitarului Central Adriana Tănăsoiu este considerată, de asemenea, drept o decizie disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor. "În mod normal, s-ar fi impus o sancţiune mai mare şi sesizarea Parchetului", ne-a declarat persoana păgubită, întărind că instituţia nu şi-a îndeplinit rolul de "notar al pieţei". În zilele de 13-15 noiembrie 2013, prin tranzacţii sell-out însumând 8,2 milioane lei, sub viza Depozitarului Central au fost furate acţiuni ale clienţilor Harinvest.


Dacă Depozitarul şi-ar fi îndeplinit coresct sarcinile, aceste tranzacţii frauduloase nu s-ar fi putut realiza.

ASF, decizii cu frică pentru propria lor piele

Sancţiunile au fost dispuse de ASF în aşa fel încât să nu se întoarcă împotriva lor ca un bumerang, ne-a spus persoana păgubită care vede o mare vină la Autoritate pentru prăduirile de la Harinvest. Încă din 2011 ASF supraveghetorul pieţei ştia că sunt nereguli la casa de brokeraj vâlceană, iar Bursa şi Depozitarul probabil i-a ţinut la curent cu frecvenţa operaţiunilor sell-out prin care pierderile în raport cu BCR şiu Broker Cluj erau rostogolite în piaţă. Sancţiunile sunt simple şi uşoare pentru ca ASF să nu fie prins în păienjenişul acestei afaceri şi în care are partea sa de vină, a mai spus interlocutorul nostru.

La jumătatea lunii noiembrie Harinvest a fost devalizat cu ştirea ASF. Înainte de acest moment o parte din clienţi aveau portofoliile intacte, iar casa de brokeraj vâlceană avea cash şi active din care putea acoperi pierderile consemnate de alţi clienţi. Vânzările derulate prin operaţiuni la Depozitar au pus însă investitorii într-o situaţie în care nu mai pot recupera banii de la Harinvest, în măsura în care cash-ul rezultat din aruncarea în piaţă a acţiunilor furate a plecat către BCR.

Ce mai aşteaptă fondul de compensare?

Investitorii sunt nemulţumiţi şi de întârzierea unei rezoluţii privind utilizarea fobndului de compensare. Deciziile au fost date "în coadă de rândunică" pentru a fi interpretabile şi să nu existe nici o decizie fără echivoc privind utilizarea fondului ne-a spus un păgubit care aminteşte că acesta iese în curând din toate termenele pe care le poate invoca pentru activarea sa. Timp de trei luni era răstimpul în care trebuie adefinitivată lista şi două luni intervalul în care trebuia confirmată în cazul unor contestaţii la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării banilor. În mai puţin de o lună, expiră şi ultimul termen legal, privind fondul de compensare, iar păgubiţii şi-au pierdut răbdarea. "Va fi o plângere penală împotriva ASF şi a fondului de compensare", ne-a declarat unul dintre aceştia.

 
 • Currently 4.70/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de carmina:
  De ce institutiile ce au girul Parlamentului nu Si-au facut datoria .? Ei au calculat numai modul in care sa-si asigure veniturile? Ei nu isi merita veniturile primite pe intreaga perioada in care s-au facut aceste tranzactii frauduloase, intrucit nu au verificat=supraveghe at piata de capital ,deci nu au stopat aceste tranzactii facute fara stirea proprietarilor de actiuni, deci nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu timp indelungat. Daca nu se VREA deblocarea Fondului de compensare .pentru despagubitii harinvest suma ce seva strange din restituirea veniturilor necuvenite ar acoperii Pagba Investitorilor H pagubiti. Ce parere aveti ,logica e buna?
  2014-03-18, 21:52:59 (adresa: 86.122.252.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Piata farma

Extern

Gadgeturi