Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (27) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
w

« Alte articole din categoria Piata bursiera

Este ASF un arbitru imparţial?

Piata bursiera - Adrian Panaite / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Silviu Antonescu, al cărei familie se află în acţionariatul Harinvest spune că găseşte disproporţionat felul cum a fost sancţionată casa de brokeraj vâlceană şi dispunerea pentru BCR

Aceleaşi învinuiri de manipulare a pieţei de capital şi abuz de piaţă au atras sancţiuni diferite pentru cele două entităţi

"ASF a fost un arbitru părtinitor"

La patru luni de la declanşarea scandalului de la Harinvest, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ajuns cu concluziile şi în curtea altor entităţi de piaţă care îşi leagă numele de afacerea cu pierderi însumate de 20 milioane lei, dintre care 10 milioane lei le reprezintă furturi de active din conturile clienţilor. Sancţiunile dispuse ieri de Autoritate pentru Depozitarul Central, BCR şi SSIF Broker Cluj, unde, de asemenea, s-au găsit nereguli, sunt considerate ca fiind disporoporţionate de către Slviu Antonescu, cel al cărei familie se afla în acţionariatul casei de brokeraj vâlcene. "La aceleaşi cazuri, de manipulare a pieţei şi abuz de piaţă, (...) într-un caz ASF-ul a fost drastic, iar în celălalt sancţiunile au fost uşoare", a declarat acesta pentru Curierul Naţional.

Astfel, dacă în noiembrie 2013, la sancţiunea iniţială, SSIF Harinvest a fost suspendată pentru o perioadă de 90 de zile şi a primit o amendă echivalentă cu 0,1% din cifra de afaceri, acum, spre exemplu, în cazul BCR este doar o notificare a DIICOT pentru un agent de Bursă şi suspiciuni pentru alte trei persoane din cadrul băncii, dublate de solicitarea implementării unor măsuri interne. "Mi se pare disproporţionat", ne-a declarat Antonescu.

El spune că dacă nu s-ar fi făcut presiuni în ultimele luni, atunci nici măcar aceste nereguli nu ar fi fost identificate şi nu s-ar fi luat niciun fel de măsuri împotriva celorlalte entităţi implicate. "Altfel, totul ar fi fost lăsat ca la început şi s-ar fi preferat varianta că mortu'e de vină", a adăugat interlocutorul nostru care are pregătire de broker pe piaţa de capital. Acesta a adăugat ASF, prin deciziile sale a favorizat anumite părţi şi poate fi socotit un "arbitru părtinitor".

ASF ar fi trebuit să se autosancţioneze

Decizia ASF de ieri nu a insistat pe fenomenul rostogolirii produselor structurate care erau corectate în proporţie de 70% prin operaţiuni sell-out. S-a vorbit doar de tranzacţiile pe cei nouă emitenţi unde s-au realizat acţiuni de manipulare a pieţei, dar au trecut cu vederea volumul mult mai mare pe structurate care a fost plimbat între cele trei entităţi, Harinvest, BCR şi SSIF Broker, atrage atenţia Antonescu.

În opinia sa, dacă Autoritatea ar fi dispus măsuri în acest caz, respectivele decizii s-ar fi întors împotriva lor cu efect de bumerang, pentru că s-ar fi văzut că Bursa şi Depozitarul Central au sesizat ASF legat de operaţiunile sell-out. "Atunci ASF ar fi fost în situaţia să se sancţioneze şi pe ea pentru felul iresponsabil în care a supravegheat piaţa", a mai declarat Antonescu.


El a mai amintit că în data de 9 ianuarie a.c., vicepreşedintele Autorităţii Mircea Ursache, la o întâlnire cu persoanele păgubite, a anunţat că va iniţia o anchetă internă pentru a vedea cum reprezentanţii instituţiei au acţionat în acest caz. "În timp şi spaţiu, această anchetă a dispărut", observă interlocutorul nostru.

Nu avem soluţii pentru repararea daunelor

Un alt neajuns al deciziei de ieri este a Consiliului ASF este că acesta nu vine cu nicio soluţie pentru recuperarea prejudiciului. O variantă menţionată de Antonescu, ar fi fost aceea a unor amenzi aplicate entităţilor la care s-au dus banii păgubiţilor după vânzările neautorizate de acţiuni şi care să fie vărsate într-un fond din care să fie despăgubite victimele de la Harinvest. Nu numai că o astfel de soluţie nu a fost identificată, dar până în prezent, nici măcar nu avem o rezoluţie pentru utilizarea fondului de compensare.

ASF întârzie şi un demers necesar pe lângă Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru ca aceasta să soluţioneze problema impozitelor care ar urma să fie solicitate clienţilor Harinvest pentru vânzări de acţiuni ale căror bani nu au fost încasaţi vreodată de aceştia.

"Investitorii ar fi şi cu banii luaţi şi cu plăţi la impozit", spune Antonescu avertizând că dacă ASF mai tărăgănează mult se apropie data de 25 mai a.c., care reprezintă data-limită la care investitorii păgubiţi ar trebui să vină cu bani pentru plata unor impozite la nişte câştiguri inexistente. Dacă la firme acest neajuns se poate rezolva contabil, prin provizionări, în cazul persoanelor fizice chiar ar fi nevoie de un sprijin din partea ASF, a conchis Antonescu.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Liviu:
  ASF este un arbitru cumparat, exact ca in fotbal. Va rog ca pana la desfiintarea institutiei sa utilizati sintagma legitima- Cloaca de Supraveghere Financiara.
  2014-03-18, 18:32:19 (adresa: 178.138.34.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Cu privire la informațiile apărute în presă de ...
Schweighofer reintra pe piata lemnului? FSC a inceput negocierile cu firma austriaca

Olguta care s uge puZza s-a votat singura cea mai ...
Radio France Internationale: „În România, majoritatea de stânga şi-a doborât propriul guvern”

Mai ziar comunist de ce nu dai si articolul de la ...
Radio France Internationale: "In Romania, majoritatea de stanga si-a doborat propriul guvern"

De cand nu s- a mai descoperit un transport de ti ...
1.201.900 ţigarete şi o autoutilitara de transport marfă în valoare totală de aproximativ 185.000 de euro, reţinute în vederea confiscării de către inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti

Olguta care s uge puza s-a votat singura cea mai p ...
Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu si alti ministri si-au retras demisiile din Guvern

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Alege TV

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Piata farma

Extern

Gadgeturi