Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Cârdăşia la furturile de acţiuni de la Harinvest, sancţionată de ASF cu o mână tremurândă

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Autoritatea a depistat nereguli în afacerea Harinvest inclusiv la Depozitarul Central, BCR şi SSIF Broker Cluj
Cazul de manipulare a pieţei în tranzacţiile dintre BCR şi Harinvest reprezintă cea gravă constatare şi pentru aceasta ASF a făcut sesizare penală procurorilor
Sancţiunile supraveghetorului pieţei rămân însă mici în raport cu gravitatea furturilor, cuantumul pagubelor şi suspiciunile care i-au însoţit pe cei asociaţi în cel mai mare scandal din piaţa de capital

După sancţiunile drastice împotriva Harinvest de la sfârşitul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ajuns, după mai bine de trei luni şi la celelalte entităţi din piaţa de capital amestecate în afacerea soldată cu pierderi de 20 milioane lei, dintre care peste 10 milioane lei le-au reprezentat furturi din portofoliile clienţilor. Depozitarul Central, BCR şi SSIF Broker Cluj au fost găsite cu nereguli de supraveghetorul pieţei, conform deciziilor luate ieri de Consiliul instituţiei, însă sancţiunile par a fi disproporţionate în raport cu gravitatea prăduirii investitorilor şi cu suspiciunile acestora legate de rolul avut de mai multe instituţii ale pieţei în cel mai mare scandal din piaţa de capital românească.
Sesizarea făcută de ASF procurorilor în cazul unor tranzacţii între BCR şi Harinvest în care verdictul este acela de "manipulare a pieţei" reprezintă cel mai hotărâtă mişcare a instituţiei, însă aceasta survine în contextul în care deja acţiunea penală deja a ajuns în faze avansate. Amenzile totale sunt de 17.000 lei, reprezentând abia 0,01% din tranzacţiile sell-out de peste 175 milioane lei realizate de Harinvest cu BCR şi Broker Clujm, şi contrasemnate de Depozitarul Central, în timp ce în cazul BCR nu avem nicio dispunere pe linia sancţiunilor pieţei de capital.
"Nu au idee cât ne perpelim când nu ştim ce rezoluţie se va da legată de banii noştrii furaţi", a declarat ieri una dintre persoanele păgubite în cazul furturilor de la Harinvest. O tergiversare a ASF de aproape patru luni a luat ieri sfârşit o dată cu un comunicat sosit la ceas de seară din partea instituţiei. Conform acestuia, pe lângă dispunerile de ieri, Autoritatea va iniția, în perioada imediat următoare, "modificări ale legislației primare care să permită aplicarea de sancțiuni contravenționale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central și al intermediarilor instituțiilor de credit."

BCR-Harinvest, manipulare a pieţei şi... nimic

Tranzacţii efectuate între BCR şi SSIF Harinvest intră în categoria acţiunilor de manipulare a pieţei, este concluzia ASF. Existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a trei persoane din cadrul BCR în realizarea acestor nereguli a atras sesizarea ASF în vederea urmăririi penale în acest caz. Deciziile au fost luate în şedinţa Consiliului supraveghetorului pieţei de ieri pe baza raportului întocmit în urma controlului iniţiat la divizia de brokeraj a celei mai mari bănci din România.
Ancheta ASF a vizat verificarea unor aspecte privind tranzacțiile de tip sell-out, precum și cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest SA. Concluzia controlului este că persoane din cadrul BCR, prin acţiunile întreprinse, "au realizat tranzacții care au dat semnale false și au indus în eroare investitorii și posibilii investitori în legătură cu cererea și oferta de acțiuni pentru un număr de 9 emitenți și au menținut la un nivel anormal prețul acțiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenți (în raport cu prețul istoric înregistrat de aceste acțiuni în perioada anterioară), realizând astfel acțiuni de manipulare a pieței."
Urmare a acestor concluzii Autoritatea a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru "săvârșirea faptei de manipulare a pieței pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR". De asemenea, în sesizare ASF a semnalat "existența unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajați din cadrul BCR la realizarea acțiunii de manipulare a pieței" şi a prezentat indiciile și indiciile privind manipularea pieței de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.
Comunicatul ASF nu vorbeşte nimic despre sancţiuni aplicate în calitate de supraveghetor pentru BCR sau angajaţi ai BCR specificând numai că "va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne."

Ce spune ASF despre intermediarul furturilor

O amendă de 1.000 de ori mai mică decât pagubele de 10 milioane lei ale clienţilor Harinvest, consemnate în urma unor operaţiuni la Depozitarul Central. Doar atât a aplicat ASF în cazul celui mai mare furt din piaţa de capital românească realizat în sistemul post-tranzacţionare. Consiliul Autorităţii a decis amendarea directorului general al Depozitarului Central Adriana Tănăsoiu cu suma de 10.000 de lei "pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central și nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului", spune comunicatul remis ieri seară redacţiei.
Hotărârea survine după controlul demarat de instituţie începând cu data de 8 ianuarie a.
c. şi care a vizat verificarea respectării prevederilor legale în ceea ce privește tranzacțiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest SA în perioada aprilie 2012- noiembrie 2013.
Conform constatărilor anchetei, "Depozitarul Central nu a efectuat verificări și nu a obținut informații referitoare la tranzacția inițială de cumpărare și data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piață, a necesității introducerii în sistemul de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București SA a tranzacțiilor de sell-out speciale inițiate de SSIF Harinvest S.A. și decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condițiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) și (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central."
ASF a mai dispus "inițierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerințele ASF, având ca scop evitarea unor situații similare."
În zilele 14-15 noiembrie 2013 tranzacţii prin tranzacţii sell-out însumând 8,2 milioane lei realizate la Depozitarul Central, pachetul de acţiuni BVB al Harinvest şi titluri aparţinând clienţilor individuali au fost vândute în piaţă, banii mergând către fondul de compensare şi pentru onorarea unor poziţii deschise de casa de brokeraj vâlceană cu BCR. Deşi aceste operaţiuni masive au fost efectuate cu doar două zile după ce Harinvest tocmai ratase o decontare nimeni de la Depozitarul Central nu şi-a ridicat problema că aceste vânzări forţate ar putea fi efectuate fără acordul clienţilor.

Amenzi de 7.000 lei la Broker Cluj

La capătul unor tranzacţii cu produse structurate de aproximativ un an de zile cu Harinvest, incluzând operaţiuni 94,14 milioane lei, şi care au rezultat în pierderi de 2,8 milioane lei pentru casa de brokeraj vâlceană, SSIF Broker Cluj a primit în urma controlului ASF sancţiuni care constau în amenzi în valoare totală de 7.000 lei pentru patru dintre angajaţii companiei între care şi directorul general Grigore Chiş.
Decizia din şedinţa de ieri a Consiliului Autorităţii menţionează "neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație al SSIF Broker", precum şi "nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operațiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut", informează comunicatul ASF remis. 
Hotărârea care a fost luată în baza raportului întocmit urmare a controlului iniţiat pe data de 8 ianuarie a.c. menţionează, de asemenea, "existența unor neconcordanțe între momentul tranzacțiilor așa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA și momentul tranzacțiilor așa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor". Controlul a mai contatat "nerespectarea reglementărilor operatorului de piață referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB."
Sancțiunile dispuse de ASF sunt patru amenzi dintre care trei sunt în cuantum de câte 2.000 lei pentru directorul general Grigore Chiş, directorul general adjunct Florica Zoicaș-Ienciu şi Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern. O a patra amendă, în valoare de 1.000 de lei, a fost aplicată pentru Rareș Florian Bodea, în calitate de Reprezentant al Compartimentului de Control Intern.
De la desk-ul Broker Cluj au fost achiziţionate în zilele de 14-15 noiembrie 2013 inclusiv acţiunile deţinute în nume propriu de Harinvest la operatorul de piaţă Bursa de Valori Bucureşti. Chiş a declarat în repetate rânduri că în cazul acestor operaţiuni derulate la Depozitarul Central, societatea de intermediere clujeană a fost cumpărător de bună credinţă. O decizie de la sfârşitul săptămânii trecute a Curţii de Apel Piteşti confirmă însă o hotărâre a Justiţiei de a bloca dreptul Broker Cluj de a tranzacţiona pachetul de acţiuni la Univers SA (UNVR) dobândit în urma vânzărilor realizate de Harinvest la Depozitar şi prin care au fost furate acţiuni ale clienţilor.

 
 • Currently 4.60/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.6 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu vasile:
  Acum sa urmeze tot ce meritau demult: Toti angajatii asf la brutarie, la brutarie!
  2014-03-18, 00:12:41 (adresa: 213.233.104.*)
 2. de Păgubit:
  Este atât de evidentă atitudinea părtinitoare a ASF-ului încât nu cred ca poate fi trecută cu vederea. Dupa 4 luni de "analize" de la antepronuntarea părtinitoare privind existența unei vinovații exclusive se pronunta cu duhul blandetii fata de actorii implicați vinovati in egala măsura dacă nu mai mult decât investitorii. Măsura dispusă de ASF înseamnă la fapte egale sancțiuni diferite sau pentru unii muma iar pentru alții ciuma! Așa cum postam cu ceva timp in urma încă mai cred in sancționarea vinovatilor indentificati proporțională cu faptele savarsite, disconfortul produs cuantificarea probarea si pretinderea daunelor materiale si morale generate. Felicitări pentru oameni de curaj si bine documentații ca domnul Panaite! Țineți-o tot așa!
  2014-03-18, 08:08:11 (adresa: 109.166.141.*)
 3. de Alt păgubit:
  Pe lângă aspectul părtinitor mai bine zis complice față de BCR sare-n ochi atitudinea intolerabilă a ASF de a trece cu vederea fapta penală săvârșită de acest grup infracțional ! Pe de o parte investitori furați, pe de altă parte numai îndestulați ! Câtă reputație îi rămâne BCR-ului îndestulat cu vânzări neautorizate de Romgaz la 15 noiembrie 2013 ? Și cu ASF-ul aflat la locul faptei ? Felicitări pentru autorul articolului și redacției ! Pentru faptul că mențineți în actualitate problema investitorilor păgubiți de Harinvest pe piața de capital! Succes în continuare!
  2014-03-18, 09:11:31 (adresa: 46.102.87.*)
 4. de mai multa atentie:
  Atentie mare la toate manoperele astea.... in realitate initiatorii tuturor infractiunilor comise la Harinvest sunt angajatii BCR care urmarind saßsi incaseye castigurile au presat atat angajatii SSIF-ului cat si pe cei ai ASF sa incalce legea, in interesul recuperarii unor datorii (si alea discutabile) facute fata de BCR. Manopera frauduloasa este tocmai scoaterea BCR din ancheta si prin asta asigurarea castigului obtinut prin santaj, amenintari si alte presiuni. Mai mult nu e corect ca fondul de garantare sa intervina atata timp cat infractorii care au produs paguba au banii si se poate recupera prejudiciul de la ei. Asta ar fi un abuz. E ca si cum unii ar fura si altii ar plati, hotii fiind lasati de autoritati sa se bucure nestingheriti de ceea ce au furat. Asta ar fi un jaf efectuat cu complicitatea autoritatilor.
  2014-03-18, 10:58:49 (adresa: 188.27.70.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Piata farma

Extern

Gadgeturi