Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

În sfârşit, se aude zăngănit de cătuşe în afacerea Harinvest-BCR

Piata bursiera - Afrodita Cicovschi / Adrian Panaite
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Procurorii DIICOT au realizat zece percheziţii ale unor persoane suspecte în cazul furturilor de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană
Instituţiile de combatere a crimei organizate îi au ca suspecţi pe traderul Harinvest, pe directorul societăţii Maria Boghiţoi şi pe agentul de Bursă al BCR, Dan Deak
Manipularea pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals informatic şi furt sunt faptele urmărite de procurori


"Mascaţii" au intrat peste prezumtivii autori ai furtului de acţiuni de la Harinvest, cel mai mare scandal din piaţa bursieră al ultimilor ani. Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de Poliţie Judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, au efectuat un număr de zece percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii infracţiunilor de  manipulare a pieţei de capital, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals informatic şi furt, informează un comunicat postat pe portalul DIICOT.
Documentul citat nu menţionează numele societăţii SSIF Harinvest, însă surse din rândul persoanelor păgubite declaraseră încă de vineri pentru Curierul Naţional că la sediul casei de brokeraj vâlcene fuseseră efectuate percheziţii în dimineaţa acelei zile. Prejudiciul de 20 milioane lei menţionat de un comunicat al departamentului de relaţii publice al Poliţiei Române din Râmnicu Vâlcea sosit pe adresa redacţiei este, iarăşi, apropiat de cel de 21,83 milioane lei prins în reconstituirea pierderilor realizate de persoanele păgubite.
Din datele oferite de autorităţile amintite reiese că în atenţia anchetei procurorilor se află trei persoane pe care Curierul Naţional le identifică a fi traderul Harinvest Maria Voinea, directorul general al casei de brokeraj vâlcene Maria Florica Boghiţoi şi agentul de Bursă Dan Deak de la BCR, contrapartea cea mai importantă a Harinvest în tranzacţiile cu produse structurate emise de Erste.
Vineri, concomitent cu percheziţiile realizate de DIICOT, board-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) s-a întrunit pentru a lua în dezbatere rapoartele privind rolul Depozitarului Central şi al contrapărţilor BCR şi SSIF Broker Cluj în aceste cazuri. Potrivit unor surse din piaţa de capital, Autoritatea ar fi dispus noi sancţiuni, însă până la închiderea ediţiei noastre acestea nu au fost postate pe portalul instituţiei.

Percheziţii, confiscări şi dispuneri de reţinere

Având suportul specializat al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi participarea Jandarmeriei, acţiunea procurorilor şi poliţiştilor de la combaterea crimei organizate a avut loc vineri 7 martie a.c. şi a constat în zece percheziţii, dintre care trei în Bucureşti şi şapte în Râmnicu Vâlcea. În cadrul operaţiunii au fost ridicate în vederea confiscării 24 de hard-disk-uri, 6 laptopuri, 13 stick-uri, 101 suporţi optici, documente,  61.590 de euro, 1.455 de dolari şi  27.500 de lei.
Procurorii  DIICOT -  Biroul Teritorial Vâlcea au dispus măsura preventivă  a reţinerii faţă de o persoană, menţionează comunicatul de pe portalul instituţiei, însă surse judiciare - care au precizat că era vorba de Maria Voinea - au declarat pentru Curierul Naţional că Tribunalul Vâlcea a decis că eliberarea acesteia şi cercetarea ei în stare de libertate. De asemenea, faţă de una din persoane, procurorii DIICOT au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara, iar faţă de o alta a fost dispusă măsura controlului judiciar, mai spune comunicatul poliţiei vâlcene remis redacţiei.

Maria Voinea, inculpată în vânzarea acţiunilor clienţilor şi folosirea banilor acestora

Din cercetările efectuate de poliţişti şi procurori a reieşit că o femeie de 45 de ani, din Râmnicu Vâlcea, în calitate de agent de tranzacţionare pe piaţa de capital, ar fi vândut şi folosit, fără acordul prealabil al clienţilor societăţii, toate acţiunile şi banii pe care aceştia le deţineau în portofolii, se afirmă în comunicatul poliţiei vâlcene. Conform datelor obţinute de Curierul Naţional de la persoanele păgubite, aceste vânzări neautorizate din conturile clienţilor s-au ridicat la 10,75 milioane lei.
Persoana care are calitatea de inculpată conform comunicatului DIICOT şi care este menţionată sub iniţialele V.M. este identificată de publicaţia noastră ca fiind traderul Maria Voinea, amendat cu 100.000 de lei de ASF în luna decembrie a anului trecut pentru încălcări ale regulilor pieţei de capital.
"Banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor respective ar fi fost folosiţi de aceasta în interes propriu pentru a-şi acoperi debitele aferente altor tranzacţii", mai afirmă reprezentanţii poliţiei vâlcene. În acest caz este vorba despre utilizarea banilor obţinuţi din vânzarea acţiunilor furate pentru onorarea unor poziţii luate în piaţa produselor structurate. Potrivit unor reconstituiri a tranzacţiilor Harinvest pe acest tip de instrumente obţinute de Curierul Naţional, pierderile Harinvest urcaseră la 11,38 milioane lei în raport cu BCR şi se cifrau la 2,8 milioane lei în raport cu SSIF Broker Cluj. Decontările finale s-au realizat în datele de 18-19 decembrie 2013, când banii rezultaţi din furtul acţiunilor din zilele de 14-15 noiembrie 2013 au intrat în contul diviziei de brokeraj al BCR.


Scandalul ajunge în curtea BCR

Procurorii DIICOT vizează şi un caz de manipulare a pieţei de capital. Astfel, în perioada 19.09.2013 - 23.10.2013, Maria Voinea, sprijinită de o persoană angajată a unei unităţi bancare şi având iniţiale D.D. pe care noi o identificăm cu traderul Dan Deak de la BCR "a procedat la efectuarea, cu intenţie, de tranzacţii care au lansat semnale false pe piaţă, determinând creşterea artificială a preţului unor acţiuni, în raport cu valoarea lor reală, cu scopul de a obţine rapid lichidităţi", spune comunicatul instituţiei de investigare a criminalităţii organizate.  În acelaşi context, inculpata V.M. a derulat tranzacţiile ce constituiau paşii care conduceau la manipularea pieţei utilizând procedee fictive, se mai afirmă în documentul citat.
Acest episod a fost relatat pe larg de Curierul Naţional şi se referă la tranzacţii neautorizate ale Harinvest derulate cu BCR pe opt titluri din piaţa reglementată de la BVB şi de pe segmentul Rasdaq. Pentru aceste schimburi cu pachete de acţiuni ale companiilor Univers SA (UNVR), TMK Artrom Slatina (ART), Antibiotice SA Iaşi (ATB), Upet SA Ploieşti (UPET), Boromir Prod SA Buzău (SPCU), Artego SA Târgu Jiu (ARTE), Cemacon SA Zalău (CEON) şi Imotrust SA Arad (ARCV), Autoritatea de Supraveghere Financiară spunea încă din luna noiembrie a anului trecut că  "pot constitui fapte de manipulare a pieţei", însă de atunci nu a venit suplimentar nicio rezoluţie şi nu am văzut nici rezultatul anchetei extinse la BCR.

Nereguli în raportarea tranzacţiilor sell out

Procurorii DIICOT au suspiciunea că Maria Voinea a falsificat notificări către Depozitarul Central în sensul că, participând la tranzacţiile speciale (sell out), a atestat în formularele de raportare fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în existenţa acordurilor clienţilor pentru efectuarea procedurilor respective. În activitatea infracţională, aceasta ar fi fost sprijinită şi de o altă femeie, de 47 de ani, din oraşul Călimăneşti, potrivit poliţiei vâlcene pe care o putem identifica a fi Maria Florica Boghiţoi, directorul general al SSIF Harinvest.
Conform datelor obţinute de noi, un număr de 798 tranzacţii corective de tip sell out derulate pe piaţa structuratelor de Harinvest se ridicaseră la 94,14 milioane lei în raport cu Broker Cluj şi la 80,93 milioane lei cu BCR în intervalul octombrie 2012 - noiembrie 2013.
Pe numele celor trei persoane bănuite - pe care publicaţia noastră le găseşte a fi Maria Voinea, Maria Florica Boghiţoi şi agentul de Bursă de la BCR Dan Deak - au fost emise mandate de aducere la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Vâlcea. Acestea sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital, furt, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, rezumă Poliţia Vâlcea.

Furtul milionului de acţiuni FP, de asemenea, în atenţia procurorilor

O altă suspiciune în cazul Mariei Voinea este aceea că la data de 22 august 2013, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru o anume persoană ce deţinea un număr de 1.000.000 de acţiuni cu simbol FP, sus-numita a sustras de la Depozitarul Central bunurile mobile respective cauzându-i un prejudiciu de 840.000 lei. Acest caz a fost relatat de Curierul Naţional la jumătatea lunii trecute. Este vorba despre un bătrân în vârstă de la 72 de ani căruia i s-a furat un pachet de un milion de acţiuni la doar câteva ore după ce solicitase un extras de cont de la Depozitarul Central prin intermediul Harinvest, firmă de brokeraj al cărei client nu era. "Nu am jucat la Bursă, nu am făcut nimic. M-au furat pur şi simplu", declara victima pentru publicaţia noastră
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 8 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Vasile:
  Avem un tzap ispasitor! URAAAAAA! Si un complice! URAAAAAA! Ce ne mai trebuie ? Catziva ani sa aflam pentru cine ne-a "lucrat" Harinvest? Ce-a pazit conducerea firmei cand brokeritza se juca pe bursa ? Cand aflam rolul Depozitarului si al BCR in acest "masacru financiar"?
  2014-03-11, 07:36:55 (adresa: 93.118.201.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Retail

Extern

Gadgeturi