Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Scandalul Harinvest intră în runda a doua

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Procurorii DIICOT au făcut percheziţie vineri la sediul SSIF Harinvest din Râmnicu Vâlcea şi au audiat persoane care au lucrat pentru casa de brokeraj
Tot vineri, Consiliul ASF s-a întrunit pentru a hotărî asupra rapoartelor privind rolul BCR şi al Depozitarului Central în acest caz, iar surse din piaţa de capital spun că noi sancţiuni ar urma să fie anunţate la începutul acestei săptămâni
Păgubiţii se întreabă cât de departe va merge ancheta pentru aflarea adevărului şi în vederea recuperării prejudiciilor


La aproape patru luni de la declanşarea sa, scandalul din jurul casei de brokeraj vâlcene Harinvest care, potrivit ultimelor date furnizate de persoanele păgubite, s-a soldat cu pierderi de 21,83 milioane lei, dintre care 10,75 milioane lei le reprezintă activele devalizate ale clienţilor, pare a intra într-o nouă fază. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile statului s-au mişcat din nou. Astfel, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Râmnicu Vâlcea au făcut percheziţie la sediul Harinvest, confiscând bazele de date şi documentele societăţii, în timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat în dezbatere rolul pe care l-au avut BCR şi Depozitarul Central în cel mai important scandal din piaţa de capital din ultimii ani.
Nu ştim dacă cele două demersuri s-au realizat concomitent din simplă coincidenţă, dacă reprezentanţii DIICOT au aşteptat o rezoluţie din partea ASF sau dacă autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital a decis să urgenteze ancheta pentru a nu fi prinsă pe picior greşit de avansul mai rapid al urmăririi penale. Cert este că încă de joi surse din piaţă au declarat pentru Curierul Naţional că board-ul ASF urma să ia în discuţie rapoartele interne asupra rolului BCR, al Depozitarului Central şi al SSIF Broker Cluj în cazul Harinvest, în timp ce DIICOT a descins la sediul societăţii vâlcene vineri încă de la prima oră.
Conform surselor noastre, ASF ar urma să anunţe la începutul acestei săptămâni noi sancţiuni care să vizeze Depozitarul Central şi BCR pentru nereguli în operaţiunile derulate cu Harinvest în perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013.
Persoanele păgubite, în număr de 85 potrivit ultimei liste realizate de aceştia, îşi leagă speranţele că noua fază în care intră ancheta va conduce la aflarea mai rapidă a adevărului şi va deschide calea pentru recuperarea prejudiciilor.

Sediul Harinvest, golit de confiscările procurorilor

După aproape trei luni de letargie, ancheta în scandalul Harinvest se reia în forţă cu o descindere a "mascaţilor". Vineri de dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat o percheziţie la sediul Harinvest, confiscând calculatoarele cu bazele de date şi documentele societăţii, au declarat pentru Curierul Naţional persoane păgubite de furtul de acţiuni din 2013. "Nu a mai rămas nimic acolo", ne-a declarat una dintre acestea. De asemenea, patru persoane care au lucrat pentru casa de brokeraj au fost audiate de procurori. Iniţial, în cotidianul local Vocea Vâlcei, s-a afirmat că era vorba despre zece persoane care au fost audiate la sediul DIICOT şi că între acestea s-au aflat şi administratori ai societăţii. Sursele noastre indică faptul că nu a fost vorba de administratori, ci numai de patru angajate, şi că audierile s-au făcut la sediul Harinvest, şi nu la procuratură.

Cu ce sancţiuni vine ASF?

După ce în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut sancţiunile ASF au vizat exclusiv Harinvest şi reprezentanţii acesteia, acum Autoritatea pare a fi ajuns cu rezoluţiile şi la alte instituţii din piaţă implicate în tranzacţiile derulate de casa de brokeraj vâlceană. Potrivit surselor noastre, notele privind BCR şi Depozitarul Central s-au aflat vineri în atenţia Consiliului ASF.
Pe data de 14 februarie a.c., vicepreşedintele Autorităţii, Mircea Ursache, anunţa că rapoartele preliminare ale instituţiei privind cele două entităţi au fost remise conducerilor acestora pentru ca într-un termen de o săptămână să îşi precizeze punctul de vedere. Preşedintele Depozitarului Central, Cristian Agalopol, ne-a confirmat câteva zile mai târziu că Autoritatea a trimis o serie de întrebări în care trebuiau să răspundă într-o săptămână.
La trei săptămâni de la declaraţiile lui Ursache, rapoartele privind rolul Depozitarului Central şi al market-makerilor produselor structurate, contrapărţi ale Harinvest în tranzacţiile sell-out (BCR şi  Broker Cluj) s-au aflat în dezbaterea board-ului ASF şi nu este exclus ca astăzi sau în zilele următoare să vedem sancţiuni noi pronunţate de Autoritate.

Silviu Antonescu, membru al unei familii care se afla în acţionariatul Harinvest, spunea că investigaţia în cazul pierderilor apărute pe piaţa structurate şi urmate de furturi de acţiuni pur şi simplu nu se poate opri la casa de brokeraj vâlceană. Frauda a fost posibilă doar prin existenţa a mai multor slăbiciuni la nivelul lanţului de tranzacţionare. "Harinvest nu a jucat singură tenis la perete; a jucat cu un alt jucător, a avut un arbitru de linie în ASF şi mai mulţi copii de mingi (BVB, Depozitarul Central)", declara Antonescu pentru Curierul Naţional la finele lunii ianuarie a.c.

Întrebări care încă îşi aşteaptă răspunsul

Persoanele păgubite aşteaptă ca ancheta să avanseze atât în componenta sa penală, cât şi cea derulată de instituţia de supraveghere a pieţei de capital. Aceştia vor deopotrivă o rezoluţie a autorităţilor asupra utilizării fondului de compensare, cât şi o aflare cât mai rapidă a tuturor vinovaţilor pentru începerea demersurilor de recuperare a prejudiciilor. Răbdarea acestora a fost greu încercată de cele trei luni de tăcere din partea instituţiilor statului.
O scrisoare trimisă de o persoană păgubită joi în atenţia ASF, cu o zi înainte de întrunirea Consiliului Autorităţii, aminteşte domnilor Daniel Dăianu, preşedinte, Mircea Ursache, vicepreşedinte, şi pentru doi şefi de departamente că sesizările depuse în zilele de 13 decembrie 2013 şi 28 decembrie 2013 nu au primit niciun răspuns concret. Investitorul fraudat de acţiuni FP în momentul în care urmărea să subscrie în cadrul ofertei de răscumpărare iniţiate de Fond îşi menţine întrebările pentru supraveghetorul pieţei de capital: Ce legătură avem noi cu descoperitul de 500.000 euro al Depozitarului Central? De ce nu ne-a fost respectată voinţa de a ne fi vândute acţiunile la Oferta publică a FP? Unde sunt acţiunile noastre, unde au ajuns banii noştri? Cum a fost posibil ca doar în trei zile să rămânem fără acţiuni şi fără bani? "Fiindcă aveţi toate cunoştinţele şi pârghiile necesare, precum şi calitatea de protector al investitorilor de bună-credinţă de pe piaţa de capital, vă rugăm a ne rezolva cât mai repede cazul. Mulţumesc anticipat (...) pentru sprijinul pe care îl aşteptăm cu atâta nerăbdare de peste trei luni de zile, în calitate de păgubiţi", se mai spune în scrisoarea către ASF obţinută de Curierul Naţional.

Cei care au furat acţiunile să meargă la închisoare cât mai repede, spune managerul FP

Din piaţă nu pot fi eliminate toate riscurile, inclusiv acela de a se fura acţiunile, însă cei vinovaţi de furturi precum cel de la Harinvest trebuie să meargă la închisoare cât mai repede, a declarat vineri managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, răspunzând la o întrebare a Curierului Naţional. Acesta era la curent cu acest caz al furtului de la Râmnicu Vâlcea şi ştia că între acţiunile vândute abuziv din conturile clienţilor se aflau şi titluri FP.
Cel mai mare furt de acţiuni ale Fondului a fost semnalat de publicaţia noastră la jumătatea lunii trecute. Un pachet de un milion de acţiuni FP i-a fost furat unui bătrân de 72 de ani care le primise ca despăgubire în contul reparaţiilor victimelor regimului socialist în data de 22 august 2013. Acesta nici măcar nu era client al SSIF Harinvest, însă acţiunile sale au fost vândute fără autorizare de casa de brokeraj vâlceană la doar câteva ore după ce acesta ceruse un extras de cont de la Depozitarul Central. "Am fost tâlhărit pur şi simplu", declara acesta pentru Curierul Naţional. Victimă a unui furt în valoare de aproximativ 850.000 de lei, el a depus un dosar la ASF
 
 • Currently 4.45/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 11 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Extern

  Gadgeturi