Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Fondul Proprietatea urmăreşte listarea secundară la Londra până la sfârşitul anului

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2014-03-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Greg Konieczny, managerul FP spune că astfel vizibilitatea societăţii şi a României va spori pe pieţele internaţionale
Bogdan Juravle (Swiss Capital): Demersul vizează investitorii internaţionale care acum nu au acces pe Bursa de la Bucureşti


Administratorul Fondului Proprietatea (FP) recomandă acţionarilor listarea secundară a societăţii să aprobe listarea secundară a Fondului pe segmentul de piaţă Specialist Fund Market (SFM) a Bursei de de la Londra (London Stock Exchange). Tranzacţionarea acestora se va putea face prin folosirea unor certificate de depozit, fie GDR (Global Depository Receipts), fie DI (Depository Interest).
Obiectivele principale ale acestui demers sunt creşterea bazei de capital prin atragerea unor investitori care nu sunt activi în România, mărirea vizibilităţii Fondului în media internaţională şi în mentalul investitorilor, precum şi un nivel sporit de acoperire a FP în rapoartele de analiză ale brokerilor internaţionalii, a declarat ieri într-o conferinţă de presă managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny. Astfel, se poate obţine "crearea de valoare adiţională pentru acţionarii Fondului printr-o potenţială îmbunătăţire a evaluării ca rezultat al atragerii al atragerii creşterii adiţionale pentru acţiunile Fondului", se afirmă în prezentarea administratorului FP Franklin Templeton.
Bursa de Valori Bucureşti va rămâne, fără îndoială, piaţa principală a Fondului Proprietatea, listarea la Londra fiind una secundară, a mai spus Konieczny.
Operaţiunea de piaţă va avea ca intermediar consorţiul format din banca de investiţii americană Jeffries, BRD Societe Generale şi Swiss Capital, auditor a fost selectat Deloitte, iar condultant juridic va fi casa de avocatură Clifford Chance Badea.
Un depozitar înregistrat în Marea Britanie va face legătura între piaţa de la Londra şi cea de la Bucureşti prin deţinerea de acţiuni prin intermediul unui custode (cu sediul în Bucureşti) via Clearstream (sistem de compensare şi decontare conectat la Depozitarul Central din Bucureşti) şi emiterea de DI în Londra, precizează un comunicat Franklin Templeton.

Dacă investitorii nu vin la noi, mergem noi la ei

Investitorii noi vor fi atraşi prin intermediul plasamentelor de acţiuni facilitate de către acţionarii existenţi, însă la o întrebare Konieczny a răspuns că nu are o proiecţie a numărului acţionarilor FP care vor dori să vândă utilizând piaţa din Londra. Nu au fost angajamente ferme din partea unor acţionari că vor folosi instrumentele respective, însă pentru conducerea Fondului este foarte important ca cei care deţin participaţii la FP să aibă cât mai multe mijloace de a-şi maximiza valoarea.
Prin listarea pe Bursa de la Londra, Fondul, companiile din portofoliul său şi România vor deveni mai vizibile unei baze semnificativ mai largi de investitori internaţionali, se spune în prezentarea Franklin Templeton care adaugă că această listare secundară este o concluzie la care s-a ajuns în consultările cu investitorii, inclusiv în road-show-ul de la New York de la începutul acestui an.

Listarea la Londra vizează investiitorii care nu au acces la Bursa de la Bucureşti, a declarat Bogdan Juravle, preşedinte şi director general al Swiss Capital, unul dintre intermediarii operaţiunii. Dacă cererea de acţiuni va fi mai mare vor fi mulţi dintre acţionarii actuali care vor alege să vândă acolo în condiţiile în care preţul ar fi mai bun. Cotaţia va tinde să se egalizeze cu cea de la Bucureşti pentru că brokerii de la Bucureşti vor sesiza  oportunităţile, iar lichiditatea ar trebui să sporească în aceste circumstanţe, a mai spus Juravle.
Fondul nu vizează numai investitorii britanici, ci şi pe cei internaţionali, spune Konieczny amintind că investiţiile iinvestitorilor nerezidenţi în cele mai tranzacţionate 20 de fonduri închise listate la Londra se ridică la 18 miliarde dolari.

Succesul Romgaz, încurajator pentru demersul FP

Exemplul Romgaz arată că lichiditatea tinde să migreze către piaţa locală, dar fără îndoială listarea producătorului de gaze pe piaţa londoneză prin intermediul GDR-urilor a sporit vizibilitatea acestuia, dar şi a României, în rândul investitorilor internaţionali, afirmă reprezentanţiii Franklin Templeton. Structura diversificată a free-float-ului Romgaz SA (SNG) spre deosebire de cea a OMV Petrom (SNP) este şi o consecinţă a listării la Londra, a subliniat Konieczny. El a oferit exemplul a doi emitenţi din piaţa rusă care şi-a îmbunătăţit semnificativ atât rulajele cât şi vizibilitatea în piaţă după listarea secundară la Londra. Astfel, Uralkali şi-a sporit volumul de tranzacţionare de la 200.000 dolari în şase luni înainte de aducerea la cota Bursei londoneze până la 79,2 milioane dolari în ultimele trei luni, în timp ce numărul rapoartelor de analiză ale brokerilor internaţionali a sporit de la unul singur la 18 studii. De asemenea, acţiunile companiei care deţine oţelăriile din Magnitogorsk au trecut la un rulaj de 5,8 milioane dolari în ultimele trei luni de la numai 800.000 dolari în cele şase luni care au premers listării de la Londra, companiile de brokeraj întocmind 24 de rapoarte despre societate după ce anterior aceasta nu fusese deloc ţinta analizelor internaţionale
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Extern

  Util