Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Nuclearelectrica explică oscilaţiile profiturilor, verdictul investitorilor rămâne

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Diferenţa între profitul net preliminar anunţat pentru 2013, de 417,37 mil. lei, şi cel de 456,7 mil. lei menţionat în buget rezultă din folosirea unor standarde diferite de contabilitate, explică Nuclearelectrica
Bugetarea unui profit de 15 ori mai mic pentru anul în curs, de 27,9 mil. lei, este o consecinţă a unor factori externi
Managementul societăţii spune că informaţiile furnizate pieţei privind câştigurile nu sunt contradictorii, însă investitorii continuă să penalizeze acţiunea SNN, care se află cu 20% sub preţul ofertei publice


Oscilaţiile la nivelul profiturilor raportate de Nuclearelectrica (SNN) nu sunt rezultatul unor contradicţii în comunicarea managementului societăţii, după cum câştigul excepţional înregistrat anul trecut nu reprezintă o "coafare" a rezultatelor financiare în vederea listării, spune o informare a emitentului sosită pe adresa redacţiei. Aceasta a venit ca răspuns la articolul "Acţiunile Nuclearelectrica, radioactive pentru portofoliile investitorilor", publicat în ediţia de luni a Curierului Naţional şi în care afirmam că scăderea până la un nivel cu 20% sub preţul de IPO, de 11,2 lei/acţiune, a titlurilor SNN ar putea fi interpretată şi ca o penalizare a investitorilor pentru fluctuaţiile puternice ale parametrilor de profitabilitate ai companiei.
Trendul descendent inaugurat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut s-a accelerat acum trei săptămâni la publicarea bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii pentru anul în curs şi în care ţinta de profit a fost pusă la 27,9 milioane lei, de aproximativ 15 ori mai mic decât cel din 2013. Declinul în şedinţa de luni de 3,93% a acţiunilor Nuclearelectrica, până la nivelul de 8,8 lei/acţiune, cu 25% sub valorile de la intrarea la tranzacţionare, ar putea fi şi o consecinţă a faptului că profitul net preliminar raportat vinerea trecută la 417,37 milioane lei era cu 8,61% mai mic decât cel prins în bugetul publicat cu două săptămâni înainte, scriam în materialul nostru de luni. Reprezentanţii producătorului de energie nucleară nu sunt de acord: "Scăderea preţului acţiunilor este efectul contextului general de piaţă, Nuclearelectrica explicând detaliat acţionarilor săi efectele asupra rezultatului financiar aferent anului 2014", spune documentul trimis de emitent.

Raportări aşa de clare încât îi trimit pe investitori la culcare

Diferenţa de aproape 40 milioane lei între cele două rezultate afişate la un interval de numai două săptămâni nu reprezintă altceva decât două metodologii de calcule contabile diferite. "Diferenţa pe care o menţionaţi în articol provine din diferenţele specifice aferente celor două standarde de raportare, fiind rezultatul implementării retratării conturilor în conformitate cu IFRS", se scrie în nota de informare a societăţii. În opinia reprezentanţilor acesteia, nu ar fi trebuit să existe nicio confuzie în rândul investitorilor, informarea acestora în ceea ce priveşte câştigurile fiind una coerentă. "Comunicarea conducerii companiei nu este una contradictorie, ci una transparentă, conformă cu regulile aplicabile unei companii listate la Bursă", se menţionează în răspunsul primit de Curierul Naţional.
Totuşi, publicarea celor două rezultate ale exerciţiului din anul 2013 pe două standarde diferite de contabilitate la interval de numai două săptămâni ar fi putut fi în măsură să deruteze un număr mai mare de investitori, iar scăderea acţiunii de 3,93% din şedinţa de luni de la BVB să fi fost antrenată exact de publicarea unor date care includ o diferenţă de 40 milioane lei privind profitul net fără explicaţii foarte clare că este vorba despre utilizarea unor metodologii de contabilitate distincte.
În sprijinul ipotezei de mai sus stau discuţiile de pe forumul bursier AGF între investitori de vineri, 28 februarie a.c., între orele 19.00 şi 21.00, după venirea raportării de la Nuclearelectrica. Unul dintre investitori ţine să spună că acesta nu reprezenta un eveniment, el interpretând că acestea sosiseră deja odată cu bugetul de venituri şi cheltuieli. "Rezultatele la SNN erau PUBLICE din 08.02.2014", scria acesta. El continua ironic: "Eu îs fericit că unii au descoperit azi (după 20 de zile) care e profitul SNN." Interpretarea sa era clară că acolo era indicat profitul atribuibil acţionarilor: "E pe site la ei în materiale pentru AGA din 11/17.03, era BVC pe 2014 şi poziţiile similare cu «realizat» pe 2013, inclusiv dividendele totale.
"
Ulterior, un alt investitor vine pe forum pentru a sesiza o diferenţă: "Nuclearelectrica (SNN) a raportat pentru anul trecut un profit preliminat de 417,37 milioane lei (94,42 milioane lei), de 17,25 ori peste cel din 2012, dar sub câştigul publicat pentru 2013 în proiectul de buget pentru acest an. Pe 10 februarie, Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, a publicat pe site-ul propriu bugetul pentru acest an, iar în acesta figura un profit preliminat pentru 2013 de 456,7 milioane lei".
Un al treilea investitor ajunge la o concluzie similară, că este vorba de o rectificare de profit în scădere: "La SNN profitul net este cu 8,62% mai mic decât profitul net bugetat; la profitul bugetat era un dividend net bugetat pentru alţi investitori de 1.096 lei, deci dividendul net pentru profitul raportat este 1.101,5 lei. Ce ziceţi de asta?"
Acest lucru induce confuzie şi pentru primul investitor, care era convins iniţial că profitul net indicat în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 era corect. "A raportat un profit preliminat, raportând apoi un profit preliminat... ăla era preliminat. M-ai descurcat încurcându-mă în descurcătură. Mă duc să mă culc, c-am obosit", scrie acesta, lăsând discuţia nelămurită.
Acesta este şi contextul în care ne gândim că incertitudinea legată de interpretarea rezultatelor financiare de la Nuclearelectrica a amplificat tendinţa negativă din piaţă de luni, când titlurile SNN au subperformat cu aproape un procent indicelui general al sectorului energetic BET-NG.

Ce înţelegem prin "coafor"

Profitul-record obţinut anul trecut de Nuclearelectrica "se datorează aplicării unei strategii de creştere a profitului ca obiectiv major al noului management" şi în niciun caz nu reprezintă o «coafare» a rezultatelor financiare în vederea listării, spun reprezentanţii emitentului. Astfel, câştigul din 2013 "se datorează aplicării unei strategii coerente de vânzări, reducerii de cheltuieli care nu vizau direcţii strategice de acţiune ale companiei ca urmare a unei analize a datelor financiare în scopul eficientizării şi (...) încasării unor penalităţi în urma rezilierii unor contracte de vânzare de energie".
Documentul citat recunoaşte componenta "non-recurentă" a respectivelor câştiguri, dar afirmă că "încasarea unor penalităţi nu înseamnă «coafarea» rezultatelor financiare, ci rezultatul unor acţiuni manageriale de control riguros al situaţiei financiare a companiei."
Menţionăm că articolele publicate de Curierul Naţional nu au susţinut niciodată că s-ar fi efectuat manipulări contabile pentru a face acţiunea SNN mai atractivă în vederea listării, accentul fiind pus de noi doar asupra faptului că respectivele încasări erau excepţionale şi că "fotografia" din momentul listării a presupus indicatori de evaluare fundamentală amelioraţi artificial de respectivele venituri irepetabile.

Profitul Nuclearelectrica, într-o mişcare de "atom nebun"

Într-adevăr, fără respectivele venituri, repetarea câştigului din anul listării este dificilă în 2014. Conducerea Nuclearelectrica spune că estimarea de profit pentru anul în curs reprezintă rezultatul impactului unor factori externi: fluctuaţiile din piaţa de energie, plata taxei pe construcţii speciale şi neaplicarea propriei metodologii de către ANRE (acţionat în instanţă de Nuclearelectrica) şi lipsa penalizărilor rezultate din rezilierea contractelor. Factorii aferenţi pieţei de energie sunt: scăderea preţului, scăderea consumului, creşterea vânzărilor pe PZU şi evoluţia preţului pe aceeaşi piaţă cu impact  asupra celorlalte pieţe, reticenţa cumpărătorilor de a încheia contracte pe termen lung pentru cantităţi mari în acest context de piaţă.
Dincolo de factorii externi, observaţia investitorilor cu care am vorbit rămâne în picioare: oscilaţiile la nivelul profitabilităţii companiei sunt foarte mari, în contradicţie cu "gradul mare de predictibilitate a costurilor şi veniturilor" menţionat de intermediari în perioada derulării ofertei publice. Astfel, dacă în anul 2010 profitul net a fost de 16 milioane lei, acesta a crescut cu 493% până la 95 milioane lei în 2011 pentru ca apoi să se prăbuşească cu 64,21% la 34 milioane lei. În anul listării - fără a fi vorba, desigur, de "coafor" - profitul net a urcat cu 1.127%, până la 417,37 milioane lei, în timp ce bugetarea pentru anul în curs include premisa unui picaj de 93,31% al câştigurilor, până la 27,9 milioane lei, deşi estimarea din momentul listării pentru profitul net din 2014 era de 196 milioane lei
 
 • Currently 4.20/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Curierul contabilului

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi