Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Acţiunile Nuclearelectrica, radioactive pentru portofoliile investitorilor

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-04

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Titlurile SNN se tranzacţionează la valori cu 20% sub preţul ofertei publice
Piaţa a amendat cifrele contradictorii privind câştigurile societăţii furnizate în ultima jumătate de an
Curierul Naţional a avertizat încă din perioada de subscriere că profitul din 2013 ar putea fi unul "coafat" în vederea listării şi că este greu repetabil şi în 2014


Acţiunile Nuclearelectrica SA (SNN) au scăzut ieri la Bursa de Valori Bucureşti cu 3,93%, într-o mişcare în linia trendului descendent care a adus cotaţia la nivelul de 8,80 lei/acţiune la închiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri. Dincolo de impulsul general al pieţei de ieri, în care indicele BET al celor mai tranzacţionate titluri a pierdut 3,80%, catalizatorul deprecierii de ieri a acţiunilor SNN a fost publicarea vineri a rezultatelor preliminare ale companiei pentru anul trecut şi în care profitul net este estimat la 417,37 milioane lei, cu 8,61% mai mic decât câştigul de 456,7 milioane lei (tot pentru 2013) prins în precedenta raportare dată cu numai două săptămâni şi jumătate înainte!
O temere secundară a investitorilor este aceea că profitul din 2013 este unul irepetabil şi în 2014, iar aceasta a fost alimentată de bugetarea companiei care cuprinde un câştig net de 27,9 milioane lei de aproximativ 15 ori mai mic decât cel de anul trecut şi reprezentând abia a şaptea parte din profitul de 196 milioane lei bugetat pentru 2014 înainte de listare. Aşa se face că acţiunile Nuclearelectrica se tranzacţionează astăzi cu 21,42% sub preţul de IPO de 11,2 lei/acţiune. Chiar şi investitorii de retail care au achiziţionat cu discount titluri SNN la preţuri de 10,864 lei/acţiune şi 10,304 lei/acţiune, consemnează în portofolii deprecieri de 19% şi respectiv 14,59%.
Un acţionar al Nuclearelectrica ne-a declarat ieri că scăderile de la începutul acestui an sunt rezultatul comunicărilor contradictorii din partea conducerii companiei legate de profitul şi ţintele de profitabilitate ale companiei. El a calificat drept "inadmisibil" pentru un management care se consideră profesionist să bugeteze un profit net de peste 10 ori mai mic pentru o companie care abia a fost listată, cu atât mai mult cu cât este probabil ca ţinta să fie depăşită. Astfel, nu ar fi exclus ca, la finalul anului, producătorul de energie nucleară să vină cu un profit de aproximativ 200 milioane lei, ne-a mai spus investitorul.

A trecut sau nu pe la "coafor" Nuclearelectrica?

Încă de la începutul perioadei de subscriere în cadrul ofertei publice primare derulate de Nuclearelectrica în septembrie anul trecut, analistul financiar Radu Ciofu îşi exprima în Curierul Naţional îndoiala faţă de sustenabilitatea profitului de 231 milioane (rezultat şi din încasarea având caracter excepţional a unor penalizări pentru rezilierea anticipată a unor contracte) lei raportat la semestru şi faţă de estimările pentru întreg anul. Argumentul său era acela al istoricului companiei care afişase în anii precedenţi profituri care erau de trei ori mai mici sau chiar de zece ori mai mici decât cele preconizate pentru 2013. În aceste condiţii, investiţia în titlurile Nuclearelectrica era la acel moment mai degrabă destinată investitorilor instituţionali care căutau plasamente în sectorul energetic din Europa Centrală de Est şi celor cu orizont pe termen lung, conform lui Ciofu.
Analiza acestuia, precum şi rezervele publicaţiei noastre faţă de o posibilă "coafare" a rezultatelor financiare în vederea listării au fost contrazise vehement de un reprezentant al Swiss Capital, parte a consorţiului de intermediere, care la anunţul încheierii cu succes a ofertei ne-a reproşat conţinutul articolului publicat la lansarea operaţiunii de piaţă. Demersul nostru jurnalistic a fost calificat ca un act ostil ofertei şi în detrimentul pieţei de capital în general. În plus, alegerea lui Ciofu, între timp, analist la Admiral Markets a fost apreciată de interlocutorul nostru ca neinspirată. Astfel, acesta nu ar mai fi urmărit la fel de atent BVB, în condiţiile în care a trecut la o companie care activează pe piaţa tranzacţiilor forex.


O intrare favorabilă în piaţă, preţ pentru câteva declaraţii

Post-factum, rezervele lui Ciofu ne apar acum însă corecte şi îndoielile sale îndreptăţite, el fiind confirmat de traiectoria pieţei de la listare şi până în prezent. Maximul din piaţă a fost atins, de altfel, intraday, în prima zi de tranzacţionare a drepturilor de alocare pe data de 4 octombrie a.c., respectiv nivelul de 11,92 lei/acţiune. Închiderea în acea zi a fost, de asemenea, favorabilă, de 11,72 lei/acţiune.
Rareş Nilaş, director general la BT Securities, intermediar în cadrul ofertei, chiar spunea atunci că unul dintre obiectivele în cadrul operaţiunii, cel de a lăsa loc pentru o performanţă pozitivă titlurilor SNN şi în piaţa secundară, este atins. "Am avut emoţii în acest sens pentru că au existat opinii negative ale unor formatori de opinie din piaţă", declara Nilaş astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bursă.
Drepturile de alocare şi apoi acţiunile Nuclearelectrica au reuşit să se menţină până la finalul lunii noiembrie în zona de 11 - 11,5 lei/acţiune, însă ulterior au intrat pe un trend descendent, astăzi cotaţia fiind cu aproape 25% sub preţul de la listare.

Lichiditatea SNN, un fel de apă grea


Un alt neajuns pentru investitorii care au participat la IPO-ul de la Nuclearelectrica îl reprezintă lichiditatea redusă a emitentului. Analistul financiar Adrian Mitroi semnala pentru Curierul Naţional acest fenomen încă de la jumătatea lunii octombrie a anului trecut. Dacă "uscarea rapidă a lichidităţii" a determinat blocarea instituţionalilor, discount-ul pentru tranşa de retail a fost "pulverizat" de supraalocare, spunea atunci Mitroi.

Nici dacă stăteau după ploaie nu dădeau rezultate mai imprevizibile

Acţionarul Nuclearelectrica cu care am vorbit ieri spune că profitabilitatea companiei se poate ameliora lesne în anii următori urmare a scumpirii costurilor de livrare a energiei produse. Totuşi, managementul ar trebui să fie mai atent cu mesajele pe care le transmite către piaţă, în condiţiile în care şi în ultimii ani societatea a avut fluctuaţii foarte puternice la nivelul indicatorilor financiari, element care nu este caracteristic emitenţilor cu profil similar din ţările dezvoltate. "Gradul mare de predictibilitate a costurilor şi veniturilor" fusese, de altfel, prezentat ca un argument în favoarea listării de reprezentanţii consorţiului de intermediere în perioada derulării ofertei publice primare, însă furnizarea unor cifre contradictorii din partea companiei continuă să surprindă negativ investitorii.
Nuclearelectrica apreciază că va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea căreia va obţine 1,62 miliarde de lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli anunţat pe 10 februarie a.c. Compania este obligată, în acest an, de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), să livreze populaţiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din producţie. Preţul la care ANRE obligă Nuclearelectrica să vândă energie pe piaţa reglementată, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemulţumit conducerea producătorului de electricitate, care a acţionat ANRE în instanţă
 
 • Currently 4.64/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.6 din 11 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gica din poplaca:
  Nu uitati ca o mare contributie la scadere a avut-o RCI care a dat target de 9 dupa care in 2 saptamani a si atins 9. Daca nu dadeau aia target nu stiu daca ar mai fi ajuns aici. Pe de alta parte fondul norvegian a intrat in SNN si SNG ceea ce si explica volumele dar si ca unii au incredere in energetice.
  2014-03-04, 10:50:43 (adresa: 109.99.56.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

In brief

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Retail

Auto

Extern

Gadgeturi