Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Apocalipsa după Harinvest. Ce a mai rămas din piaţa produselor structurate de la BVB

Piata bursiera - Adrian Panaite / adrian.panaite@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-03-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Rulajele pe segmentul produselor structurate s-au prăbuşit cu peste 70% de la jumătatea lunii noiembrie şi nu şi-au revenit nici până în prezent
Instrumentele promovate de BCR şi SSIF Broker nu şi-au revenit după şocul fraudei de la Harinvest
Post-factum, analiza volumelor ne spune că acestea erau oricum supradimensionate şi nu se susţineau decât pe rostogolirea unor poziţii între casa de brokeraj vâlceană şi market-makeri


Susţinută în cea mai mare parte de tranzacţii artificiale reprezentând doar rostogolirea unor contracte care nu au putut fi onorate decât din furtul de acţiuni. Aşa ne apare post-factum piaţa produselor structurate de la Bursa de Valori Bucureşti. Rulajele pe segmentul pe care erau instrumentele respective promovate de BCR şi SSIF Broker s-au prăbuşit cu peste 70% la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, după ce SSIF Harinvest, societatea de brokeraj care realiza la acel moment cele mai mari volume, a intrat în colaps. În cele trei luni şi jumătate trecute de atunci, piaţa structuratelor nu şi-a revenit, iar o privire retrospectivă ne spune că şi activitatea de tranzacţionare din precedenţii doi ani a fost una nesustenabilă, sprijinită în cea mai mare parte pe frauda de la Harinvest.
La un interval de câte două săptămâni calendaristice, piaţa structuratelor de la BVB a căzut de la un volum mediu de tranzacţionare de 24,1 milioane lei în perioada 1 ianuarie 2011 - 15 noiembrie 2013, la mai puţin de 6,8 milioane lei în intervalul 16 noiembrie 2013 - 28 februarie 2014, conform unor calcule realizate de Curierul Naţional. Aceasta înseamnă o prăbuşire de 71,80% a segmentului structuratelor după izbucnirea scandalului Harinvest-BCR. Am ales un eşantion de două săptămâni calendaristice pentru a elimina variaţiile statistice reprezentate de oscilaţiile zilnice şi am avut în vedere că Harinvest a dispărut subit din piaţă exact la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.
Din trimestrul al treilea al anului 2011, de când Harinvest şi-a făcut simţită prezenţa în piaţa structuratelor, pentru intervale de câte două săptămâni calendaristice, în 47 de cazuri volumele au depăşit 20 milioane lei (dintre care în 16 cazuri au depăşit chiar şi 30 milioane lei), de şapte ori au fost între 12 milioane lei şi 20 milioane lei, în timp ce numai în trei astfel de intervale volumele au fost mai mici de 10 milioane lei. După căderea Harinvest, însă, în toate cele şapte perioade de câte două săptămâni activitatea de tranzacţionare a fost mai mică de 10 milioane lei. Cele 9,14 milioane lei realizate pe structurate în prima parte a lunii decembrie a anului trecut reprezintă recordul în acest sens, în timp ce în patru cazuri rulajele au fost între 4,6 milioane lei (a doua parte a lunii decembrie 2013) şi 6,46 milioane lei (a doua jumătate a lunii februarie 2014, ultimul interval analizat).

Perioada de glorie a structuratelor, asociată tranzacţiilor nebuneşti ale Harinvest

Piaţa structuratelor de la BVB şi-a sporit volumele consistent abia când au apărut primele probleme. Astfel, dacă în primele şapte luni ale anului 2011 rulajele medii au fost de 10,45 milioane lei pentru intervale de câte două săptămâni, acestea s-au dublat într-o singură lună, segmentul respectiv însumând schimburi de 49,82 milioane lei, în august 2011. Este interesant că această explozie a activităţii de tranzacţionare s-a suprapus cu un alt scandal în care a fost implicat BCR. Atunci divizia de brokeraj a celei mai mari bănci din România a dispărut subit din cotaţii pe data de 6 august 2011, neonorându-şi obligaţiile de market-maker, într-o vineri marcată de o volatilitate ridicată. Un client al SSIF Confident Invest care nu a putut să se închidă atunci pentru a nu-şi asuma riscurile de peste week-end, a dat de altfel în judecată BCR, procesul aflându-se încă pe rol.
Nu ştim dacă şi atunci s-a recurs la tranzacţii sell-out, dar se observă că volumele au rămas la valori duble pentru următoarele trei luni pe piaţa reglementată.
Recordul absolut într-o lună pe piaţa structuratelor de la BVB a fost consemnat în noiembrie 2011, când schimburile pe acest segment s-au cifrat la 103,53 milioane lei, duble faţă de precedentele trei luni şi de patru ori mai mari decât cele înregistrate în prima jumătate a anului respectiv. Interesant este că această ieşire din scară a volumelor a fost antrenată tot de Harinvest. Casa de brokeraj vâlceană a realizat atunci transferuri cu certificate BCR în valoare de 55 milioane lei, asigurând 26,64% din rulajul pe structurate, conform datelor furnizate de portalul Bursei. Suma amintită era, iarăşi, ieşită din orice scară, după ce în octombrie 2011 Harinvest realizase volume de peste douăsprezece ori mai mici, de 4,45 milioane lei, în septembrie 2011 rulase 3,46 milioane lei, iar în august 2011 mai puţin de un milion de lei.
Poziţia Harinvest s-a redus ulterior destul de rapid în următoarele luni, interval în care clienţi ai Carpatica sunt cei care realizează cele mai mari volume pe structurate. Conform datelor compilate de Curierul Naţional, nivelul-record pentru un interval de două săptămâni calendaristice s-a înregistrat în prima parte a lunii mai 2012, cu un rulaj de 58,31 milioane lei. Acesta a fost obţinut din conjugarea unor volume record de 32,91 milioane lei realizate în mai 2012 de Carpatica şi a revenirii în forţă a Harinvest cu schimburi însumate de 16,85 milioane lei în acelaşi interval.
În al treilea trimestru din 2012, activitatea de tranzacţionare pe segmentul structurate de la BVB a tins să se reducă, însă aceasta a fost reaprinsă începând cu septembrie-octombrie 2012 de Harinvest. Este de remarcat că deja la acest moment 20% dintre tranzacţii casei de brokeraj vâlcene erau de tip sell-out, şi reprezentau rostogoliri cu BCR ale unor poziţii pe produsele structurate. Având în oglindă şi operaţiunile post-tranzacţionare, rulajele sunt record pe structurate în intervalul octombrie 2012 - noiembrie 2013, însă izbucnirea scandalului Harinvest la sfârşitul anului trecut ne arată că acestea nu erau susţinute decât de fraudă.
Fără rostogolirile complice ale market-makerilor, piaţa nu va reveni prea curând la rulajele din 2012-2013
Dispariţia celui mai mare client al BCR şi SSIF Broker pe produsele structurate a fost însoţită de o prăbuşire cu peste 70% a acestei pieţe. Nu este vorba despre un impact reputaţional asupra investitorilor, ci pur şi simplu de o întoarcere a respectivului segment către nivelurile la care ar fi fost sustenabil fără asumarea unor poziţii disproporţionate de Harinvest şi fără rostogolirile complice ale celor doi market-makeri.
Piaţa nu şi-a revenit după şocul Harinvest în măsura în care nici un client mare nu a mai venit între timp în "curăţătoria" furnizorilor de structurate. La nivelul lunii februarie, doar două case de brokeraj, respectiv Swiss Capital şi BT Securities, intermediau tranzacţii mai mari de două milioane lei pe piaţa structuratelor de la BVB. Fără o reluare a practicii unor operaţiuni sell-out (puţin probabil că va fi reluată de BCR sau permisă de ASF), o umflare a poziţiilor de tipul celor ale Harinvest devine improbabilă pe termen mediu. Acesta este şi contextul în care piaţa structuratelor ar putea reveni cu foarte mare greutate la rulaje de peste 20 milioane lei pentru intervale de două săptămâni calendaristice
 
 • Currently 4.20/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 10 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  70% erau zilnic sell outurile. Dormiti linistiti, ASF reg(lement)uleaza pe tine! Pe zeci de mii de euro salariu de curva politica sau de pe centura
  2014-03-03, 00:14:44 (adresa: 188.26.163.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

chiria au platit-o? ...
Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Auto

Extern

Gadgeturi