Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Piata bursiera

Dividendele aferente lui 2013 pot spori substanțial câștigul investitorilor pe bursă. Companiile energetic, printre cele mai performante

Piata bursieraData adaugarii: 2014-02-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Marile companii de la Bursa de Valori București au continuat să publice creşteri ale afacerilor şi profitului net pentru anul 2013. Potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville, câteva companii, în special din sectorul energetic, ar putea aduce investitorilor randamente bune și în raport cu dobânzile bancare, iar coroborat cu potențialul de creștere conform Reuters câștigul anual agregat în aceste titluri s-ar putea ridica la 20%-35%.

Potrivit unei analize Tradeville, companiile energetice care și-au publicat rezultatele preliminare pe 2013 pot aduce investitorilor câștiguri de peste 20%, atât prin potențialul de creștere a cotațiilor acțiunilor pe bursă conform consensului Reuters, cât și prin randamentul dividendului aferent profiturilor pe 2013.

Cele mai mari câștiguri anuale le-ar putea aduce Nuclearlectrica (SNN) și Transgaz (TGN), de circa 35%. Deşi Nuclearelectrica (SNN) a reușit cel mai mare profit net din istoria companiei, de 456 milioane lei, în contextul liberalizării pieței energiei, acțiunile au suferit cea mai mare scădere de la începutul anului de la BVB, de aproape 20%. Astfel, pe lângă dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, acțiunile Nuclearelectrica ar putea avansa cu 22,2% față de cotația din prezent, conform prețului-țintă estimat de analiștii Tradeville (11 lei/acțiune), ceea ce înseamnă un câștig agregat de 37%. Consensul Reuters pentru Nucleareletrica este de 14 lei/acțiune.

În cazul Transgaz (TGN), în ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru eșecul proiectului Nabucco, compania a reușit să obțină un profit net semnificativ peste cel programat, profit care, distribuit în proporție de 85% conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe lânga aceasta, acțiunile companiei au un potențial de creștere de 22,3% în următoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%.

De asemenea, OMV Petrom (SNP) și Transelectrica (TEL), ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%. OMV Petrom a reușit cel mai mare profit realizat vreodată de vreo companie din România, de circa 1,1 miliarde euro, în creștere cu 22% față de 2012, iar Transelectrica a obținut un rezultat net în urcare cu 370%. Astfel, pe baza unui dividend brut estimat la 0,03 lei/acțiune pentru OMV Petrom, respectiv la 1,87 lei/acțiune pentru Transelectrica, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%. În plus, investitorii ar putea câștiga 18% din avansul cotației OMV Petrom și 8,1% din creșterea acțiunilor Transelectrica, conform prețurilor-țintă Reuters, de 0,54 lei  la SNP, respectiv de 17,28 lei la TEL.


„La o privire de ansamblu asupra principalelor companii româneşti care şi-au raportat până acum rezultatele pentru anul trecut, aspectul esenţial este că majoritatea vor putea distribui sume generoase către acţionari, sub formă de dividende. Mulţumită modelelor de business stabile, încă bazate pe tarife reglementate în creştere în 2013, anumite companii de stat, cum ar fi Transelectrica şi Nuclearelectrica, au raportat cele mai mari profituri de după criză. Adăugând faptul că acestor companii le este impus prin lege să plătească aproximativ 85% din profit că dividend, ne aşteptăm la randamente ale dividendelor de peste 10%, adică duble sau chiar triple faţă de dobânzile bancare pentru depozitele în lei”, arată Georgiana Androne, analist financiar Tradeville.

Un câștig anual brut de peste 20% ar putea aduce și plasamentul în Fondul Proprietatea (FP), din trei direcții: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/acțiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) și potențialul de creștere conform Reuters (9,8%).

Alte câştiguri de două cifre

Deși a anunțat un profit net în scădere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plăti un dividend (estimat la 0,123 lei de analiștii Tradeville) care să genereze un randament brut de 8,7% față de prețul actual, iar potențialul de creștere în următoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/acțiune, consensul Reuters).

Un spațiu semnificativ de creștere conform Reuters prezinta acțiunile VISA, de 12,7%, până la 256 dolari/acțiune, la care se adaugă un randament brut al dividendului de 1,6%.

În ciuda faptului că a afișat un profit în scădere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

„O situație similară întâlnim şi în sectorul fondurilor de investiţii, unde SIF-urile, în ciuda unor scăderi ale rezultatului net faţă de 2012, vor rămâne buni plătitori de dividende, în tradiţia anilor trecuţi, oferind cel puţin 50-70% din profituri. Practic, dividendele acţiunilor blue-chip de pe piaţă locală reprezintă şi în 2014 o alternativă atractivă la plasamentele în sistemul bancar“, conchide Georgiana Androne.

Un câștig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce și investiția în titlurile Daimler (DAI) și Antibiotice (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% și un potențial de creștere de circa 6,7%-7,2%.

 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Curierul contabilului

  Extern

  Gadgeturi